夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

熱血勳章

引用:樓主呢個係完美錯誤示範:1.+車得人就預左

侯爵府

引用:我分享一個經驗,我同老公自由行,睇地圖做

原帖由 lazywife 於 14-08-25 發表
我分享一個經驗,我同老公自由行,睇地圖做人,佢行錯左,我出聲,佢發脾氣,之後繼續行錯果條路,我又憤怒 ...
我覺得你講得好好,我c6都係同一種人,同佢堅持好攪到好彊,而家我唔會同佢嘈,到佢發覺有問題佢自己反而會話自己錯左,但我都唔會話番佢的

別墅

其實揸緊c+車真係好驚旁人嘈,
我試過鬧到c6好勁,所以現在c6 搭車都會低頭玩手機。

有時,行錯路會自責大嗌“哎…行錯左”,之後c6會話“唔緊要,兜幾個圈咪出返去囉”。
c6諒解,氣氛都無咁薑。

至於載朋友,我就未試過,一來唔熟路,二來費事麻煩.

大宅

回覆:自從買左車之後 同老公爭執多左

佢用粗口罵你(以前一直都冇)
證明佢已經忍埋忍埋好多野
已經再忍到,就爆發左出黎

除左唔開心,
呢個係機會正視你地之間既相處問題

大宅

我買車係為咗車自己而唔係車人哋;順路車人哋時基本上係盡量送到門口或一早講定落車位置,我啲家人朋友亦唔會咁老土當人係的士司機。

大宅

下次佢問路,你話「唔好再問我,費事錯啦!」

別墅

MommyPanel勳章

回覆 Tatamak 的帖子

樓主, 我同你嘅situation 差唔多,我都係10年牌, 老公3-4年牌, 但未買車前佢從未喺香港渣過車。
我除咗佢第一次渣車有教佢要點要點之外, 基本上我坐佢車係好少出聲, 佢行錯路咪由佢, 除非逆線嘅啫...

我老公試過轉彎響呔, 我都冇乜點話佢, 佢自己會知危險, 會調校自己...

都係其他JM 咁講, 少D出聲, 對你對佢都好...

至於佢用粗口鬧你, 我諗佢嗰日太多負面情緒喇, 冇人可以鬧就搵咗你出氣囉。試下搵日平心靜氣而佢又心情好好時同佢講返件事, 重點係你覺得佢用粗口鬧你你好唔開心, 等佢知道即使有下一次都唔可以咁樣鬧你...

至於嗰D朋友, 比我真係唔會有下一次。我同老公都覺得買車係方便自己, 唔係方便其他人, 要點對點落車嘅, 叫佢搭的士啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

朋友a丶朋友b係你定C6「朋友」,你覺得佢地有當你朋友?
算了,以後唔好咁好人,
直接話只可以在xx街放低,
唔順路。

外父嗰邊係積壓不滿,
乘機爆發,
原諒佢啦。
俾D信心你C6,
揸車嗻,又唔係揸火箭,
自己話唔識路,
俾佢威哂又點話

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公曾經講過, 買車係為咗方便自己及家人, 如果好似變咗眾人司機, 咁就唔掂啦.....

翡翠宮

如果我揸緊車,我老公係隔離指生哂,我都會發火爆粗~

我老公正正就係經常係我做緊野時,企係隔離望住我做,當我一路做時,佢就有時會笑我點解會用呢個方法,點解唔咁咁咁,總之就問長問短,又好似指揮我做野咁,要我跟佢指示做,煩到你嘔,煩到我唔可以集中精神做野,重點係佢又唔係出手幫我做,於時我頂佢唔順,同佢講「你好得閒嗎??企係度做乜姐??你係咪無其他野做喇??如果係我就比你做喇!!」佢就唔敢再出聲9秒9彈開~

翡翠宮

可能我的個性比較順得人,如果我係揸車的人,我一係唔車,一係就以方便到人為最終目的,如果我係被車的人,我會以方便揸車的人為先,即個司機想係邊度放低我都得,我都唔會要求人地點點點~

你的朋友b都好厚面皮下囉!!

男爵府

我自己系女人都好憎人地起我渣車個時起隔離嘈嘈閉,更何況系一個已經渣左十幾年電單車既男人?我自己爸爸渣左二十幾年車,熟路過我十倍,佢起我隔離教我渣車我都會好抆憎,我知道佢為我好,我知道跟佢指示會可以快D到目的地,但系其實渣車好講自己控制架車既感覺,你自己都有車牌,我諗你都應該明白?
我明白你系想件事好,但系做女人(或者話做人?)有時真系要通氣D,條條大路通羅馬,咪由得佢lor,如果唔系你地只會越來越多爭執

大宅

我老公係冇車牌o既, 而我就冇十年牌, 不過之前幾乎冇揸過, 上年三月新買咗車時, 初初真係好唔識路, 我老公又係成日哦我, 其實在司機角度, 隔離個人成日哦住會覺得好煩, 我已經要好留心, 仲要聽你講嘢, 就算聽到, 架車一路行緊, 我都未必跟到你講o既路行, 所以, 你都係叫佢裝返個google map啦!!

大宅

俾返d空間渣車果個, 唔好響旁邊依依哦哦,真係好煩好騷擾

首頁

尾頁

跳至