跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我b女出世已21日了。我老公常常叫我唔使用薑水抺身,他認為我可以用花酒沖涼…喎!?-(

請問你哋產後幾多日,己經開始用花酒沖涼?

複式洋房

第12日開始用花酒沖涼,但仍然用薑水洗頭到20日

男爵府

我用薑水抺身到26日先至用薑水沖涼,不過我係開刀傷口又唔埋所以先唔濕得水要抺身。

別墅

出左院, 返屋企即由頭洗到落腳, 我阿媽話我順產, 只要唔冷親就得, 佢話d外國人都冇用薑水啦! 我洗頭就用薑水

wellcome to 家銳仔成長日記

http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123

別墅

出院後3日開頭只係用薑水沖涼,點知下面開始傷口發炎.:-( 咁問過中醫話可以沖熱水涼後再用薑水沖身,洗頭.然後用風筒吹乾就得!

大宅

畀面勳章

我開刀既,第9日已經用花酒洗頭,第10日見醫生話可以傷口濕水,我就由第12日起用花酒沖涼,薑水只係用來洗手,大馬太熱,用少少薑水都全身出汗..頂唔住啊,反正在醫院時佢地都用熱水幫我抺身

大宅

我響12朝就沖涼,之前就用薑水抹身同埋抹頭囉

別墅

係醫院住o左4日就出院, 一返到屋企老公就煲薑水俾我, 我先用花灑沖涼, 最後先用薑水沖身, 一共做了兩日, 第三日已經正常o甘沖涼lu

原文章由 fionchau 於 08-1-11 20:12 發表
我b女出世已21日了。我老公常常叫我唔使用薑水抺身,他認為我可以用花酒沖涼…喎!?-(

請問你哋產後幾多日,己經開始用花酒沖涼?

複式洋房

我12朝先用花灑沖涼。之前就用薑水洗身,下面就每次去完廁所就用潔膚棉抹乾淨。

大宅

我生左第3日o係醫院已經用花灑沖涼洗頭,醫院浴室有暖氣,沖完再借埋風筒吹乾就唔驚啦!

複式洋房

我係醫院住三日兩夜出院, 嗰晚用薑水沖涼洗頭, 之後已經用晒花洒浴, 洗完頭用風筒吹乾, 其實聽人講d鬼婆, 生完之後就立即沖涼, 沖乾淨後先會掂BB, 唔知中國呢d唔沖涼的傳統, 有冇科學根據.....

男爵府

坐月呢個月, 就日日用薑水沖身, 但會用花洒沖洗傷口, 滿月後, 就立即用返花洒...

複式洋房

聽完你哋咁講,我今日開始用花酒沖涼。多謝各位分享…
至於我洗頭方面,我出院後便用花酒同薑味洗頭水洗頭…。洗完頭立即用風筒吹乾…

大宅

原文章由 chloe_pak 於 08-1-12 13:56 發表
我係醫院住三日兩夜出院, 嗰晚用薑水沖涼洗頭, 之後已經用晒花洒浴, 洗完頭用風筒吹乾, 其實聽人講d鬼婆, 生完之後就立即沖涼, 沖乾淨後先會掂BB, 唔知中國呢d唔沖涼的傳統, 有冇科學根據..... ...

我就覺得中國人從來都係最懂錫身,好有理據!之不過以前無熱水壚,最多都係煲水沖涼,d水好快凍,又無風筒吹乾.所以以前d人係唔沖得涼囉.我坐月時遲少少吹真係覺得涼一涼架!

複式洋房

今日第十三朝,忍唔到啦....... 用左花曬洗頭沖涼。

別墅

我12朝前用薑水抹身, 12朝後滿月前用薑水沖涼!
至於頭方面, 12朝後用薑水抹頭吹乾, 一路到滿月先用薑水洗一次頭, 再落街去salon洗頭!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我第二日就沖啦~~生完一身臭汗

首頁

尾頁

跳至