自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

每次睇到你既post,我都會感到你的無助,因為你沒有與這類上司交手的經驗,故常常比人指住來罵.
好難係度逐句逐句教你點回應,但原則就係:
1. 明白有些問題,係你上司的個人問題,佢發癲鬧你,唔係你既問題,你唔洗太上心,太傷心.
2. 明白有些問題,係你的問題,如果你對工作已經得心應手,佢鬧你出錯、做得慢既情況就會改善,所以,早一點將工作上手是十分重要的.
3. 將自己的EQ提升~~站在上司的立場,他真的想你幫到佢處理工作,你明白佢既需要,便會更理解佢點解咁燥去罵你,也容易接受他的脾氣.
4. 對自己要有信心,知道自己有終極出路的,就是轉工! 這樣,他罵你,你也知道,留係度係自己的選擇,而不是無奈、被逼的.

大宅

引用:Quote:原帖由 nelsonyp 於 14-08-27 發表上

原帖由 chuklung888 於 14-08-27 發表
再做好d都無用,因為佢永遠是對的。
有佢講無人講,吾識自己諗。
老闆、上司都係咁架…… 睇開d 喇~~~
你咁做大月少少細路仔架, 你仲後生就可話唔撈就唔撈, 到你到30歲後就知難搵工了

男爵府

引用:每次睇到你既post,我都會感到你的無助,因為

原帖由 方方媽媽 於 14-08-27 發表
每次睇到你既post,我都會感到你的無助,因為你沒有與這類上司交手的經驗,故常常比人指住來罵.
好難係度逐句 ...
回應4.
你認為我同左佢講吾做是小朋友行為嗎?

我性格系好好學,有咩吾明吾識就問。
吾明問到明為止。
但無奈既系吾明要自己諗方法解決。
本身就吾明仲要去解決

我吾系做野慢,因為佢交待低既野,我有吾明白而佢又吾得閒,我所以無問到,我做左其他識做果d先,到佢得閒既時候巳經好晏.所以我先問到佢。經理就話我我今朝交待低既野你呢家都未做完?

男爵府

引用:Quote:原帖由 chuklung888 於 14-08-27 發

原帖由 nelsonyp 於 14-08-27 發表
老闆、上司都係咁架…… 睇開d 喇~~~
你咁做大月少少細路仔架, 你仲後生就可話唔撈就唔撈, 到你到30歲後 ...
好彩慶幸我仲後生

水晶宮

chuklung888 發表於 14-8-27 11:40
回應4.
你認為我同左佢講吾做是小朋友行為嗎?

因耍性子而把"唔做"掛係咀邊,係小朋友行為.
成熟的做法是:有決心、有行動,唔係得把口講.
部署及著手搵新工之步驟:
1. 搵新工,未必一搵就搵到,所以,要先儲糧,得自己有足夠彈藥可以辭職都唔怕,支持到自己花上一定的時間搵份好工
2. 搵高手幫手執好份CV和求職信,盡力突出自己的優點
3. 透過所有可行途徑搵工
4. 上網或睇書,練習定面試對答技巧

男爵府

引用:Quote:chuklung888 發表於 14-8-27 11:40

因耍性子而把"唔做"掛係咀邊,係小朋友行為.
成熟的做法是:有決心、有行動,唔係得把口講.
部署及著手搵新工 ...
1,我就系知我夠錢交租我先吾做。
2,其實我琴晚又搵工,直至到呢家都搵,都有打去問幾時見得。間間都轉頭覆,但我有個就約左4:30見工。
3.我呢家進行緊系角方面搵工。
4.我一早準備好

方方媽,你覺得如何

水晶宮

chuklung888 發表於 14-8-27 12:05
1,我就系知我夠錢交租我先吾做。
2,其實我琴晚又搵工,直至到呢家都搵,都有打去問幾時見得。間間都轉頭覆 ...

好好呀.
"垃圾是放錯了位置的人才"~~記住這句話吧!

男爵府

好好呀.
"垃圾是放錯了位置的人才"~~記住這句話吧!
我吾明白果句既意思

水晶宮

chuklung888 發表於 14-8-27 12:54
我吾明白果句既意思

一個人才,放了在不恰當的位置,發揮不到不特止,仲會比人覺得好廢,比人當係垃圾.
應用係你身上,就係:
你係一個肯學肯做的人才,如果遇著一個有時間有耐性教你既上司,你會好快上手,亦會做得好好,咁就會成為一個不可多得的人才.
但你上司偏偏係一個急性子,無時間又無耐性去教你點做既人,所以,你出來的成績便強差人意,成日比佢鬧,佢當你係廢物.
係咁既情況下,再繼續落去,都係無意思,你不會被欣賞,只會比人當垃圾.

男爵府

引用:Quote:chuklung888 發表於 14-8-27 12:54

一個人才,放了在不恰當的位置,發揮不到不特止,仲會比人覺得好廢,比人當係垃圾.
應用係你身上,就係:
你係一 ...
好多謝你,所以你認為我吾做呢個決定是對的嗎?
我性格出黎做野肯做肯學!吾介意幫人做埋。
只要做好自己野先!

水晶宮

chuklung888 發表於 14-8-27 15:02
好多謝你,所以你認為我吾做呢個決定是對的嗎?
我性格出黎做野肯做肯學!吾介意幫人做埋。
只要做好自己野 ...

我經常跟朋友說,出來工作,不怕辛苦,不怕同事多是非,最重要是有前途,有學習的機會,薪酬條件好.
只有兩個情況是必然會選擇離開,一是公司刻薄,做落去都無前途/錢途,二是上司不好.
如果一個上司不能教你、引導你,又不賞識你,就不值得跟.
所以,如果你清楚知道不是自己不盡力,不是自己的問題,我支持你唔做架.

男爵府

引用:Quote:chuklung888 發表於 14-8-27 15:02

好多謝你支持
方方媽,個經理性格比較急,就當我吾好人

珍珠宮

你老闆咁似我果個GE?我果個都成日問我仲咩NG提佢,仲咩NG幫佢(大嬸AR,我無權限......)

最難頂GE係,佢妒忌人地有婚結,佢無

珍珠宮

chuklung888 發表於 14-8-27 10:56
再做好d都無用,因為佢永遠是對的。
有佢講無人講,吾識自己諗。
件事做得好就認叻,做衰左就怨你NG提佢

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:轉左工。個經理有佢講無人講。我知到到都有

原帖由 chuklung888 於 14-08-27 發表
轉左工。
個經理有佢講無人講。
我知到到都有d咁既人.
支持你唔做 遇著一個唔識欣賞你的上司
佢只會睇到 你的唔好處 同錯處

以前我都做過一份工 因為人地介紹 老闆娘 唔知我已25歲 佢以為我岩岩畢業
見工時 原來心底裡已唔鐘意我年紀比較大
但佢又請我
最後不歡而散

公爵府

回覆:大家覺得應吾應該吾做?

份糧補唔補償到你受呢啲氣先?

男爵府

引用:份糧補唔補償到你受呢啲氣先?

原帖由 milk323 於 14-08-27 發表
份糧補唔補償到你受呢啲氣先?
仲衰過超市

milk323  咁走把啦,個老闆衰已   發表於 14-8-27 22:03

公爵府

其實而家請人,老闆都鍾意食快餐,佢地要ready worker, 唔係學徒,俾錢你來做野唔係學野

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

大宅

做住搵,唔好無offer就resign

男爵府

引用:其實而家請人,老闆都鍾意食快餐,佢地要re

原帖由 alik 於 14-08-27 發表
其實而家請人,老闆都鍾意食快餐,佢地要ready worker, 唔係學徒,俾錢你來做野唔係學野

...
我在寫字樓講過,我無有呢行經驗。
佢都答我,吾緊要!吾明可以問嫁!最緊要肯學!肯做!

首頁

尾頁

跳至