論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我真系好想炒左個工人, 但系炒左之後又無工人湊小朋友. 因為個工人實在太惰. 如 : 我有哥哥幫我車小朋友返學的, 車一到佢就自己一個上車等....唔記得攞細仔對鞋, 唔同人打招呼. 而且, bb訓午教, 佢跟住訓, 所有家務唔做, 我個細仔睇電視, 佢跟住睇. 我大果個囡叫工人唔好再成日睇電話, 佢仲話無, 阿囡再叫工人唔好成日拖細仔唔比佢出房, 佢又話無. .....真系唔知點......

伯爵府

回覆:我真系好想炒左個工人

炒啦,佢只會愈做愈差

大宅

回覆:24112006 的帖子

俾3 次warning letter. Cc 俾agent.同佢bye 吾洗俾佢一個月通知。

子爵府

點解要花錢養住呢件咁嘅廢物?
請過個啦~
期間可以問吓屋企人幫唔幫到暫時性睇住小朋友,直到新工人嚟為止

大宅

我果個仲極品, 今年12月完約, 唸住好來好去.
在7月阿仔星期五的食物盒, 留到星期一先洗.
今天返學(小一)昨在學校用完的水壺, 今早先洗, 校服又未緊?
仲要落樓等車, 小巴站企左10個, 叫佢去排隊帶阿仔返學, 同我講係屋院內等車.
我問佢小巴你開架唔倏排隊? 或者要太痔幫你排?

複式洋房

激氣?我公主黎左5夠兩星期就問呀媽攞$買衫,做野又慢,又🐷,呀女d碗食之前會揾水淥一淥,點知有食物殘渣,叫佢洗乾淨d,反而仲賴你d水污糟,d衫晾5正個架,呀媽好心提佢,反而仲屈呀媽整跌,調亂晒我d新舊奶樽,仲敢要求我調假放星期日

男爵府

所以我而家都決定唔到囉.....

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

回覆 24112006 的帖子

妳地既慘情故事, 令我地決心要年底兜工人既人有啲卻步

大宅

回覆 alibabah 的帖子

原本準備想炒左個姐姐, 但睇完你地咁講, 即時覺得而家用緊既姐姐未叫最差........唉

大宅

樓主我個同你不相百重,叫佢睇囡就睇左睇右,唔識煮,食過幾餐肚痛,做野慢,態度差以為自己係主人,黎左1個月多d, 又坐sofa,又叫我食公仔麵,又叫我買coffee,同為他命丸俾佢,冇大冇細羅我囡d野食又唔出聲,話佢就直口又黑面,day one 已話不能借錢,但出梁前3日問借錢……
我做法係佢只做家務,自己揍返個囡,暗地不停揾個新,直到新既黎前一,兩日炒……
好貴呀………………………

子爵府

我果個今年12月頭完約,我會忍耐
到時就唔駛激氣

大宅

回覆 B-PAUL 的帖子

咁都忍倒2年?

B-PAUL  好快還有3個月  發表於 14-8-28 11:40
B-PAUL  係呀  發表於 14-8-28 11:39

子爵府

我第一次請工人,如果唔係响BK做定功課,真係唔知宜家嘅工人可以衰到咁貼地。亦因為知得太多,令我和老公覺得新嚟的工人已經合格有餘了,縱然佢仍然有好多可以改善嘅地方,我哋都會默然接受。因為我哋有時會睇唔過眼,唔明點解工人會咁做或咁嘅表現,但當冷靜後代入佢角色/出生地較HK差/文化水平和差異等,就會明白佢哋心態係點。唯有將要求降低至合理水平和工作嘅優先次序就算。

雖然我兩公婆仍然唔喜歡屋企多個外人一齊共用浴室和共處,才嚟做了2個月,我已盤算2年後想以鐘點代替工人煮飯,寧願假日自己辛苦啲做返家務。但........在職嘅我,真係好被動,而且事實上工人真係幫輕咗我哋好多,縱使萬般唔願意請工人。

男爵府

最慘炒左之後跟住點.....幾個小朋友放學時間唔同, 我真系唔系可放下午之後返屋企囉.....而且香港勞署跟本唔會理顧主感受.....錢就不停比, 但系氣就日日受.

大宅

回覆 24112006 的帖子

係wo,我俾錢佢仲要汁佢手尾做佢helper wo,佢我多過我佢,有又煩冇又死

大宅

熱血金章 BK Milk勳章

你地好勁,可以忍到兩年!想問姐姐做錯野,你地會點同佢講?
我無意中發現我家做了4個半月(巳resign)工主話我同我先生arrogant,仲話我地對佢好似垃圾。我真係唔知我点當佢係trash囉!
前日又俾我發現佢無close fridge probably,全部野有倒汗水,問佢又話佢唔知,話佢又黑面。我唔通請佢返來睇電視呀!

男爵府

擒晚細仔杯果汁仲可以放到今朝, 我今朝見到已經有昆蟲系入面, 仲要系我要叫佢倒左佢. 真系唔系好明囉.....好簡單, 又合理既野點解都做唔到........

首頁

尾頁

跳至