自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人用了7000元訂咗星加坡Marina Bay Sands hotel premier view room 兩晚,入住時這酒店沒有告訴我知和未得我同意下就比了一間傷殘人士房我住,我上到房的時候都覺得唔對路,便致電receiption要求換房,但她們說全酒店房滿,明天4點先可以換房比我,到了明天,酒店有一個boy來帶我去換另一間房,換了房後,我便問個boy,點解兩間房唔同的,個boy便告訴我們知,頭先個間房係傷殘人士房,我好嬲,覺得被人欺騙,回港後,我便打去消委會,佢哋教我send mail去Singapore Tourism Board到投訴,結果接納了,還要求酒店向我解釋,但酒店只是叫我下次去找佢,佢會親自招呼我。STB並幫我叫Consumers Association of singapore 要求酒店賠償一晚房間錢。但酒店拒絕,原因係佢話佢已經立刻換房比我和房間已經比大咗我。這酒店真無恥,間房係比傷殘人士用和要比輪椅通過,當然房間要大啦,佢明天4點先換房比我就係叫立刻換咗房比我。這間五星級的酒店竟然做錯事唔應。現在Consumer Association of singapore 叫我去星加坡小額索償法庭到追,但文件要用英文,我唔識,佢話法庭可幫我翻譯,費用係200元100個字,至於Consumer Association of singapore 佢會幫我出庭,我應該點做好

水晶宮

回覆:請教大家,我應該點做好?

Premier view room 與原先分配給你的傷殘人士用房有什麼分别?

傷殘人士用房是屬酒店那1個class 的客房?

你要用證據證明傷殘人士房的價錢、class, 比premier view room的價值為低,才有理據爭取 “賠償”。

OM123321    發表於 14-8-27 17:32

伯爵府

好媽媽勳章

其實,有什麼問題?間房差左?你享受差左?

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

傷殘人仕房係少左咩?定只係多左傷殘人仕用的設施?

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

linglingwong00 發表於 14-8-27 13:29
本人用了7000元訂咗星加坡Marina Bay Sands hotel premier view room 兩晚,入住時這酒店沒有告訴我知和未 ...
我上到房的時候都覺得唔對路 <---- 想問下點唔對路
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

見識少, 同普通房有咩唔同,除左多了一些專用設施外?

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

其實同普通房有咩唔同, 除左樓主講通道比較闊之外?
同埋唔係好明點解樓主會咁嬲?

男爵府

我想知間房有咩唔對路。。。

mybeaniebaby  x14  發表於 14-8-28 07:02
小可愛11  X 13  發表於 14-8-27 19:27
birdbird  x 12  發表於 14-8-27 18:03
myaisha0435  X11  發表於 14-8-27 17:29
stepchk  x10  發表於 14-8-27 17:23
Wongleungyuen  X9  發表於 14-8-27 17:16
Vinccy  X8  發表於 14-8-27 17:14
sharon1  X5  發表於 14-8-27 16:59
mamee  x 7  發表於 14-8-27 16:52
ecling  x6  發表於 14-8-27 16:46
mama_5354  X5  發表於 14-8-27 16:41
badguy333  X4  發表於 14-8-27 15:58
falalala  x3  發表於 14-8-27 15:27
talkative  X2  發表於 14-8-27 14:57

男爵府

有冇相睇睇點唔同

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:+本帖最後由+linglingwong00+於+14-8-27+13

原帖由 linglingwong00 於 14-08-27 發表

本人用了7000元訂咗星加坡Marina Bay Sands hotel pr ...
其實有咩損失?間房其實只是多左些傷殘設施,通道大左,點解咁都追究?是否傷殘房平d?你蝕左錢?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

你有咩損失?

大宅

之前去歐洲d town仔酒店,都無啦啦比左間傷殘人士房我,房間應該冇乜大分別,主要分别係浴室??

我果間係冇左浴缸,shower位極大,另外座厠就比一般高d,即係平時商場傷殘人士洗手間果種座厠

認同用洗手間時喺冇咁舒適既…

1bear1dream  我都住過  發表於 14-8-28 08:20

大宅

我告訴大家知,傷殘人士房的洗手間係一間全無間格,只有週圍都係扶手鐵,廁所冇門,沖涼的地方又無遮無掩,沖完涼整個廁所都濕的,全個洗手間係一個四方型,什麼都冇。正常的premier view room係一個腰豆型浴缸,一個花晒企缸,有一個間隔廁所。我點解要嬲,因為酒店冇房可以在check in 的時候同我講,並可以問我比傷殘人士房我得唔得。那我可選擇唔入住,去找另一間酒店,但酒店就選擇了瞞騙我入去住,錢我比一樣,亦都唔平,在星加坡酒店價錢裏是最貴的其中三間。景一樣,但設施就大大不同。

myaisha0435  了解  發表於 14-8-27 17:31
stepchk  明白晒  發表於 14-8-27 17:25
eggcarol  咁真係會好嬲  發表於 14-8-27 16:54
ecling  咁又真係唔掂,要投訴  發表於 14-8-27 16:48

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:linglingwong00 的帖子

想知有咩分別

大宅

如果係二,三星級的酒店,我是唔會嬲的,但這間是五星級酒店,一晚要3500元,紹結果係被人屈你入去住傷殘人士房。得唔到應有的設施。但你們覺得冇問題我都冇辨辦法。真唔好彩呀!係,我真係後悔冇影相囉。如果我影咗兩間房,你們就睇到那分別。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實傷殘房是否跟你訂嘅係同一房種,但只不過是房内設備不同,如果係的話,真係比較難追究,畢竟你已完成旅程,有入住房間,又冇影相做證據

況且,如果房間不合心水,應該當晚即時向酒店反映。 雖然當時冇房,但我相信酒店會作出其它安排或補償

事到如今,唯有black list佢,下次唔再入住,或者可以喺官網留低comments,等其他住客注意

珊瑚宮

linglingwong00 發表於 14-8-27 13:29
本人用了7000元訂咗星加坡Marina Bay Sands hotel premier view room 兩晚,入住時這酒店沒有告訴我知和未 ...
如果你唔知係FOR 傷殘人士, 問題係邊呢? 你當時又唔出聲?

男爵府

你果時就不應該接受第二日先換房,要他們即刻解決問題,你接受了,就是妥協了。。。我覺得

Honey  同意  發表於 14-8-27 16:04

伯爵府

畀面勳章

你有咩損失?要賠幾多

大宅

沖涼會整濕晒個廁所又真係麻煩左d,仲要咁貴一晚。

首頁

尾頁

跳至