跳至

首頁

尾頁

大宅

8月尾聲 開學來臨
叩門既小學都應該唔會有學生唔讀了嗎!?
機會仲會唔會有?
派左入去既小學既資料用品都已經準備好了
是否一定要小二插班,小一半年插班心儀學校唔知有冇機會
恕我無知的問題

大宅

回覆:jacky512 的帖子

唔駛灰心。8月仍然好多機會出現。我自己都係8月初才收到正覺通知。一星後,竟然呢度有朋友被大埔循道衛理錄取,同時間,我另一位原被派打鼓嶺的同學都收到大循通知取錄,即是大循有位出來,而且不只一人。那小朋友都無second in。所以都有機會。因為有家長hold緊幾間資或私校唔放,要我們再等。

大宅

回覆:是否再沒有機會!

有學校曾經試過9月開學仍然通知學生有位放出黎,雖然機會好細,但唔係無機會的,隨緣啦,唔好俾咁大壓力自己,加油!

大宅

我睇開左喇,因為仲有個細佬跟住先咁緊張,多謝樓上解答

仲想問下小二插班,考試係唔係好深呢?成績表又要有什麼要求分數定係睇名之操行?
我知道間間小學不通,但最機本會係邊幾樣
恕我問題多多

大宅

回覆:jacky512 的帖子

小二插班,肯定要中英數筆試先。本身成績表一定要標青,之後再講面試。部份熱門小學可能都係叫填表先,連筆試都未必有機會,因為連位都無空出。去年見過有家長問神小插班,就係位都無,只能填表等有無通知。又聽人試過打鼓嶺插小二,可能那小朋友面試表現欠佳不成,學位緊張,唔怕無人讀。我見過大埔舊墟小二插班考生清單都有三十幾人,其實幾恐怖。所以,有心考插班,都要漁翁撒網,但要顧小朋友感受,始終讀左一年,有新朋友。

大宅

回覆:nillnill 的帖子

安慰多句。就算不受歡迎的粉官都有人上到鄧顯。band1就係選校優先,只有band1學生,無band1小學。努力讀書,官小都出到頭。

大宅

回覆:nillnill 的帖子

安慰多句。就算不受歡迎的粉官都有人上到鄧顯。band1就係選校優先,只有band1學生,無band1小學。努力讀書,官小都出到頭。

大宅

下年插班好大可能冇咩希望,今年派位都咁差,插班都難,多謝你解答,我現在努力了解讀緊既小學

首頁

尾頁

跳至