夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同先生關係拉鋸已10個月,原因係佢去滾......我去產後檢查發現佢過咗病俾我!當時真的完全顛咗!!!
我哋有去輔導,佢有補救亦已改變.但呢件事我一路都息懷唔到一路到都放唔下.每一日都部處下一步離婚(我有兩個小朋友).

先兩日好朋友約我食飯,佢同我相量想收養.因佢身體唔好E生話佢唔適合有BB所以兩公婆決定收養.
我好迷惘.幸福唔係必然.家庭係咪要有小朋友先完整?! 咁家庭係咪有爸母先完整?!我一路都覺得我自己一個都可以照顧得我小朋友好好,我接受唔到俾佢出賣,我唔想為D仔要委屈自己下半生............我今日有D動搖.
我退一步係咪會對個家最好呢??

男爵府

咁你打算點?睇到最後唔係好明。
做人,5好難为自己

男爵府

做人,5好難为自己

珍珠宮

開心吸收勳章

babykarlson 發表於 14-9-1 17:23
同先生關係拉鋸已10個月,原因係佢去滾......我去產後檢查發現佢過咗病俾我!當時真的完全顛咗!!!
我哋 ...

最緊要係,佢過俾妳嘅病對BB有冇影響先?如果有妳真係要下決定要唔要啦!

至於離唔離婚,咁要睇下佢係唔係真心改過,同埋妳接唔接受到?如果接受到的話,咁以後就唔好再提啦!

百花叢裡過,片葉不沾身。

禁止訪問

引用:同先生關係拉鋸已10個月,原因係佢去滾.....

男爵府

nanaaixi 發表於 14-9-1 17:31
我就係好迷惘!我之前好決意離婚已plan好晒去向.但而家見到我朋友之後我進退兩難!
佢話我咩都有你梗係唔真惜啦.我聽完咀嚼下佢說話,我係咪太固執呢??係咪要放下重新開始俾次機會大家呢?
所以好煩想聽下大家睇法,有無人過來人分享下!!

子爵府

畀面勳章

首先分居。。俾時間大家冷靜下。。
如果他真的改過,時間會證明一切給你看的,到時才想去或留。。原不原諒。。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:我可以原諒你嗎

一個家庭唔一定有小朋友先叫幸福
一個家庭就算有父母但父母總是吵鬧總是唔開心 咁對小朋友黎講又幸福嗎?
我老公有父有母 但我老公話見到佢父母婚姻不快樂 成日嘈 令到佢對婚姻既睇法好有影響
我老公好珍惜我地既關係 好愛個家 好少嘈
我老公既呀哥步緊佢父母後塵日日同老婆嘈
老公另一個呀哥決定唔拍拖唔結婚 對未來無信心 覺得一定會同佢父母一樣
父母婚姻健康與否真係好影響小朋友

男爵府

回覆 babykarlson 的帖子

不急於一時咯。慢慢睇咯。講中滾完仲要惹個病俾你,尼點真係好難接受到,如果接受唔到,都係唔好強逼自己,一家唔知一家事,佢唔係你,點知你既心情咧。忠於自己就得。加油
做人,5好難为自己

男爵府

BK Milk勳章

想給小朋友一個完整家庭,
但又因為老公試過對自己不忠而無法釋懷,
問心係咪真係完全接受唔到佢出去玩女人既事!
如果真係接受唔到而為左小朋友勉強一起生活,
只會變成同屋主而唔係一家人!
你既經濟情況又點呢?係咪要返工?
分開左返左工有無人幫你照顧小朋友呢?
老公又會唔會肯負照顧小朋友的費用?
比多D時間自己想清楚!

男爵府

回覆:babykarlson 的帖子

咩叫幸福,睇你要求d乜,你朋友想要bb,求不得,見你有2個咪放大你有既,同忽視你受既傷害。

換轉一d唔想要小朋友既夫妻,比佢地都未必係幸福。

唔好受人影響正視自己既感覺同情緒。既然你唔係決定聽日就離婚,咪見步行步囉…反正,行行下就行到條路出黎。

babykarlson  我而家都係咁嘅心態!   發表於 14-9-1 23:27

大宅

引用:一個家庭唔一定有小朋友先叫幸福一個家庭就

原帖由 小豬澄 於 14-09-01 發表
一個家庭唔一定有小朋友先叫幸福
一個家庭就算有父母但父母總是吵鬧總是唔開心 咁對小朋友黎講又幸福嗎?
...
夫妻不和,不一定系會經常吵鬧。
冰封千尺, 貌合神離, 相對無言。
禮貌見外應對,呼顯了事態度。
各自精彩尋歡樂,不時失踪無人影。

同一張枱 但 不同時間食飯,就算
同枱食飯 也各自修行 有如 搭枱。

除非唔開口、出口就是 先人祖宗、
身體器官、打打殺殺,
全場立即鴉雀無聲,交都嗌唔出。

眼盲耳聾者也會感到氣氛不佳,
何況小朋友?

樓主再諗清楚想唔想留低,仲愛唔愛,包唔包容。
一世流流長,往外尋樂趣,機會多的是。
今次雖然系佢,但難保下次唔會輪到您遇上另一個兩情相悅;雖然要照顧小朋友,機會少咗好多。

別墅

回覆:我可以原諒你嗎??

明白要釋懷好難,但你有無見到C6努力過?仲有你呢?如果已經努力過,發覺唔可以再一齊,分開啦

仔女見到唔開心嘅父母,亦都會唔開心

男爵府

引用:想給小朋友一個完整家庭,但又因為老公試過

原帖由 bobo830513 於 14-09-01 發表
想給小朋友一個完整家庭,
但又因為老公試過對自己不忠而無法釋懷,
問心係咪真係完全接受唔到佢出去玩女人既 ...
你所講就係我嘅煩惱!我有自己嘅事業,經濟可以support到,有工人揍同埋工人對我D仔好好,有屋企人可以相量,所以我搵唔到重需要佢嘅理由!
我有試過放低,但每半年我雖要檢查一次!即每半年又溫故之新一次,不段折磨!

大宅

回覆:我可以原諒你嗎

如果你覺得同佢分開你會開心啲,同埋你自己可以有能力照顧啲仔女,而且有心理準備要面對做單親媽媽,要一個人面對好多方面嘅壓力。。。。咁就唔好拖

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bobo830513 於 14-09-01 發表

男爵府

BK Milk勳章

你有你的事業,有人幫你照顧小朋友,
基本上你都唔使靠你老公你都可以過得好好,
亦可以照顧小朋友,咁換轉我,
我就會離婚了,對大家都好,
至少你唔使驚再比你老公傷害多一次,
反正接受唔到就係接受唔到佢既不忠,
何必迫自己去接受呢!
小朋友雖然變左係單親環境下長大,
但只要佢地知道你係錫佢地就夠了!

男爵府

引用:Quote:原帖由+babykarlson+於+14-09-01+發

原帖由 kinkis 於 14-09-01 發表
sorry你介吾介意我問係咩病?幾耐後先發現?因為我老公出面原來有好多女人,我真係好驚。

...
子宮頸癌前病變第三期(CIN3), 過多兩年先發現就係Cancer!生完細仔姑娘多囗叫我做prep smear,如果唔係死咗都唔知咩事,都唔知好彩定唔好彩!

PIGPIG朱  太過份!  發表於 14-9-2 03:57

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 kinkis 於 14-09-01 發表sorr

男爵府

引用:你有你的事業,有人幫你照顧小朋友,基本上你

原帖由 bobo830513 於 14-09-01 發表
你有你的事業,有人幫你照顧小朋友,
基本上你都唔使靠你老公你都可以過得好好,
亦可以照顧小朋友,咁換轉我,
老實講相處25年我問心我有唔捨得,但我一諗起呢件事我情緒就出現問題,所以我先覺得好折磨!

首頁

尾頁

跳至