婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我太老爺喺老人院住,今晚我同老公屋企人食飯,太老爺話想食月餅,我就話屋企有,聽日我拎比佢食。點知99即刻話老人院多細菌,我帶住囡囡唔好入去,話佢有時間會拎比太老爺,但其實老人院就喺我屋企附近,而我知道6299會無左件事,所以覺得太老爺好惨,想食個月餅都要人批准

男爵府

回覆:99話老人院多菌

咁你偷偷地去啦,但老人家唔好食咁多甜嘢喔

大宅

引用:我太老爺喺老人院住,今晚我同老公屋企人食

原帖由 natural19985 於 14-09-03 發表
我太老爺喺老人院住,今晚我同老公屋企人食飯,太老爺話想食月餅,我就話屋企有,聽日我拎比佢食。點知99即 ...
你99其實講得無錯架。

唔好俾一個老人家呀,分開俾,老人家等同小朋友一次過食曬就會唔係咁好,近你家,等c6返自己攞去唔好帶阿女。

男爵府

我的育兒心得勳章

我會照攞去,都做得人太老爺,即係有咁上下老,難聽啲講句,仲有幾多次月餅食,至多唔帶個女入去。

男爵府

我婆婆嗰陣都係喺老人院,我帶埋我個女“當時未夠兩歲”一齊去,最多戴口罩同埋走之後消毒一下,老實講,莫講話老人家,今日唔知聽日事,當然唔建議成日去,其實老人家冇乜想,你見下佢,同佢傾陣偈已經好開心

侯爵府

我的育兒心得勳章

傻傻地,成個地球都有細菌架啦,叫佢唔好呼吸咪無事囉!其實帶口罩去都得架,點解因為咁唔比你地去呢??再唔係去都唔洗話佢知,又唔係要佢批!

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

她似乎忘記了... 自己也會有老的一天

pcbu  x 3  發表於 14-9-4 00:25
fannychan1213  x2  發表於 14-9-3 12:56
2022年 還是必須好好過下去...

大宅

老人院確實比較多菌,但太老爺都應該無幾多日子,索性幫阿囡帶埋口罩,拎埋月餅去探太老爺,太老爺見到你個囡應該會好開心,未食月餅都覺得甜,最多離開老人院後幫阿囡洗手消毒,再番屋企澡涼……

侯爵府

回覆 natural19985 的帖子

唉......老人院係一個好恐怖的地方
我婆婆當年就係住係個度死係個度

我發過誓我唔會再送任何一個入老人院
當日我老公亞嫲(啫係太嫲)
我寧願同佢一齊住,都唔想d老人家入老人院
等死的感覺好慘架

公爵府

ipipipip 發表於 14-9-3 10:25
回覆 natural19985 的帖子

唉......老人院係一個好恐怖的地方
有時真係冇得揀,當年我地都唔想送我太婆去老人院,但佢都80歲,成日係屋企跌倒。全家人都要返工返學,咁唯日頭請個人嚟睇住佢同煮飯咁囉。
不過挨左一輪,始終都搞唔掂要送左佢去老人院 (因為仲係成日跌倒,有時個嬸嬸幫埋手都係起唔到身,醫生話咁樣好易中風),我太婆湊大我同我亞媽㗎,我地都好鍚佢,但照顧唔嚟都冇得揀。
不過揀老人院真係要好小心,佢去第一間環境ok嘅,但係啲姑娘嘛嘛,唔小心仲搞到佢跌倒之後行唔到。

侯爵府

引用:Quote:ipipipip 發表於 14-9-3 10:25 回覆

原帖由 littledot 於 14-09-03 發表
有時真係冇得揀,當年我地都唔想送我太婆去老人院,但佢都80歲,成日係屋企跌倒。全家人都要返工返學,咁唯 ...
都明既,生活係香港我地的選擇少之有之

伯爵府

我都好同意現今老人院質素唔好,但有頭髮邊個想做禿頭?
香港地既房屋(一家4口計)可以有幾多空間增添,存放老人設備?
如果放老人家自己住自己屋,咪又係會有工人照顧不周或不夠力情況出現。

所以我自己都但願65~70歲就夠,呢個年紀仲係行得走得食得講得,要死亦3,5日就好。唔駛自己或仔女辛苦。又唔會2老對住間吉屋望穿秋水。

水晶宮

老人院真係多菌,如果帶小朋友去,唔好去咁耐,同埋帶定殺菌搓手液啦.
同埋,真係唔好比成盒月餅比太62,除非佢好有節制啦,否則,愛佢變成害佢呀.

大宅

回覆:natural19985 的帖子

點解咁多人覺得99唔啱,佢都係為你同你個女好,我估你99應該俾你探太老爺多,見得多老人院嘅真實情況多至咁講,唔好講到99虐待太老爺咁,老人家亦不宜食太多甜嘢你驚99無咗件事,你咪約多次飲茶,帶埋月餅俾太老爺囉

珍珠宮

真係唔好帶小朋友入老人院

子爵府

多謝各位意見,我唔係話99唔岩,只覺得如果佢企喺太62角度睇,就唔會咁講,可能我既公公心臟病發好多次,每次接到電話,我都會飛奔去醫院,公公都有糖尿病,有一次公公同我講,佢都唔留得好耐,佢只想有得食就好食。所以我先對太62咁上心,同老公傾過,中秋節當晚,佢會入老人院推太62出黎,之後我地去對面公園食月餅。

首頁

尾頁

跳至