烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我冇去過沙巴,但見人話果個奶油蝦好正,食過番尋味,見咁巴閉,
我又試下整,不過我買唔到咖哩葉,又冇炸過D蝦,因為要俾小朋友食,
辣椒都係最後至灑上面,雖然係A貨,但又真係好好食,連手指都想食埋。

材料:
大蝦 適量(呢度20隻中size)
椰奶 1罐
蒜頭 3瓣
芫茜 1小紮
薑片 2片
青蔥 1條
紅蔥頭 1個
牛油 兩湯匙
紅辣椒 1條
甜椒粉 少許
咖哩粉 1/3茶匙
碎芝士 3湯匙

煮法:
1)蝦先去鬚去腳,洗淨瀝乾水,煲沸一鑊水將蝦灼至轉色,撈起待用。

2)蒜頭切碎,青蔥切花,紅蔥頭切細,芫茜切細段,紅辣椒切粒。

3)平底鑊下牛油,爆香蒜頭、青蔥花、紅蔥頭及芫茜。

4)倒入1罐椰奶,煮至將滾放入大蝦,煮至大滾後較中火滾一陣至汁略收少。

5)灑上碎芝士,熄火蓋上鑊蓋焗一陣,等灑上面之芝士溶化。

6)上碟時濾上紅辣椒粒及少許芫茜伴碟。

**
1)大蝦用油炸過更惹味,但我以為水灼少油較好。
2)椰奶可加普通牛奶調開,不過我覺得味道以椰奶香一點,但當然脂肪都多一點。
3)如嗜辣的可以把紅辣椒跟其實配料同時爆香,之後一同用椰奶煮開。

我女自己砌佢果碟冇紅辣椒版

SIUBKT    發表於 15-2-1 14:14
jennyyao    發表於 15-1-29 21:30
333s  似 白 curry.  發表於 14-9-7 20:17
edea  正呀!  發表於 14-9-3 22:56
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆:A貨沙巴奶油蝦

我都冇去過沙巴,我喺北角東寶食過,覺得味道有d似東陰公,沾豬仔包食幾過癮

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我去過沙巴, 但奶油蝦麻麻地, 好漏...

大宅

賣相好吸引, 多謝分享

rose-mag  味道都好好架  發表於 14-9-4 04:23

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

收藏先

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

大宅

收藏先

男爵府

Thx

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

別墅

大宅

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

剛剛由沙巴返到香港, 食左兩間奶油虎蝦

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

正耶~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

嘥米飯 發表於 14-9-2 23:35
我都冇去過沙巴,我喺北角東寶食過,覺得味道有d似東陰公,沾豬仔包食幾過癮

...
冬陰公?係唔係好辣?

王國長老

廷廷媽 發表於 14-9-2 23:52
我去過沙巴, 但奶油蝦麻麻地, 好漏...
或者因為蝦又炸過,又椰奶又芝士。

王國長老

波子 發表於 14-9-3 06:52
剛剛由沙巴返到香港, 食左兩間奶油虎蝦
我見網上有相係乾奶油蝦,你有冇試過?面好多唔知係蛋絲定炸唔知咩乾嘅,
望落都好吸引,但我唔多鍾意炸嘢,雖然好食但熱氣,炸完又一廚房油煙。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問咖哩粉係幾時落呀? thanks.

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 14-9-4 04:27
我見網上有相係乾奶油蝦,你有冇試過?面好多唔知係蛋絲定炸唔知咩乾嘅,
望落都好吸引,但我唔多鍾意炸嘢 ...

第一張相間炸得無咁乾, 同埋奶油汁多d, 好食d!

王國長老

引用:請問咖哩粉係幾時落呀

原帖由 sweeticandy 於 14-09-04 發表
請問咖哩粉係幾時落呀? thanks.
噫,係喎,我打漏咗,最初落完葱後,加埋咖哩粉甜椒粉一齊爆香,之後再落椰奶,等我今晚開電腦改番先,謝謝你。

首頁

尾頁

跳至