婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

仲要係永遠都係差不多9時才打來!

我女得6歲,升小一,9時上床已經唔早。99晚晚打來話要同佢傾計,我女好眼瞓,通常會拒絕,就算肯聽都只講good night,bye bye. 99又唔高興。

我c6 雖沒有晚晚叫女同嫲嫲講電話,但都唔想佢成日拒絕,但今晚我女唔聽電話,我c6 講一句你唔聽話,我女就喊爆。就是又遲了上床瞓。

我等我女瞓左再嬲爆c6. 勁嬲。

同時,我知我99好錫我女,但你可唔可以俾佢瞓?點解要同你傾電話?其實每星期都返去食飯有見面啦!

煩死了。 今晚無氣再爆c6 ,明天想想再同c6 講。 我忍左好耐了,幼稚園有午睡我都算了,小學啦,放過我吧!

wongjoetabo  嬲爆c6  發表於 14-9-5 20:59

侯爵府

回覆:點解每晚都要打來同個孫講電話?

1)晚餐完,搞完碗筷,你打俾99,等囡同佢傾。
2)明示囡9點必需上床,遲2分鐘都唔得

定我睇得太簡單???

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

放學即刻講2句咪夠啦⋯⋯臨瞓至來講⋯⋯玩咩

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

用whats app 啦!

我地都係咁

伯爵府

引用:1)晚餐完,搞完碗筷,你打俾99,等囡同佢傾。

原帖由 jackiemei 於 14-09-03 發表
我99返工,放工回來都夜了,我c6之前試過叫女早點打去搵嫲嫲,但通常聽唔到聽話,之後覆返又係咁夜。

我盡量都唔想由我去打電話俾嫲嫲,其實最初係打俾我的搵孫女的,我被煩死了,先推回俾c6.

其實重點係,我女根本唔太喜歡和嫲嫲傾電話,好難叫郁個幾歲人仔傾計,晚晚傾,有咩好講,又唔係同嫲嫲拍拖

我99亦唔識同小朋友傾計,打來成日問,你食左飯未呀?9點幾啦,仲食左飯未,唉

伯爵府

引用:1)晚餐完,搞完碗筷,你打俾99,等囡同佢傾。

原帖由 jackiemei 於 14-09-03 發表
99其實知我女要瞓,有時我女直接講,我好眼瞓,但阿99會答:咁早瞓?傾多陣先啦!

嘩,聽到真火起,99係夜鬼,但我女唔係囉。

wongjoetabo    發表於 14-9-5 21:00

伯爵府

引用:用whats app 啦!我地都係咁

原帖由 ginac9 於 14-09-03 發表
用whats app 啦!

我地都係咁
我99唔識whatsapp.

子爵府

畀面勳章

8:30就去訓

伯爵府

引用:8:30就去訓

原帖由 jeremylui83 於 14-09-03 發表
8:30就去訓
我都想,830原是我計劃的時間,只是阿女咪咪麽麽都遲了,頂多845上床。

我會再努力

jeremylui83  加油戰勝99  發表於 14-9-3 23:19

侯爵府

我的育兒心得勳章

打嚟話訓左唔得咩??直接講而家升小學時間長左,佢好攰要早訓!

大宅

9點係太夜㗎啦?!
Sorry....可能我屋企係8點9先開飯....

wongjoetabo    發表於 14-9-5 21:00
luvkaka  X2  發表於 14-9-5 14:20

伯爵府

同你c6要有共識,下次又係呢d鐘數先打黎,直接話訓左,大佬,晚晚係人訓前打黎想點

伯爵府

引用:9點係太夜㗎啦?!Sorry....可能我屋企係8

原帖由 melun 於 14-09-03 發表
9點係太夜㗎啦?!
Sorry....可能我屋企係8點9先開飯....
因為我女得6歲,佢要615起床,9時上床都係得9小時,返全日又無得午睡。

6歲小朋友應該瞓多點。佢唔夠瞓,心情毛躁,難為我囉。

別墅

回覆:hanbb 的帖子

我99都係成日夜晚打來問我62我地係到做緊咩 之後順便會叫埋我歳半個囡聽 都痴線架

伯爵府

引用:同你c6要有共識,下次又係呢d鐘數先打黎,

原帖由 YUUI 於 14-09-03 發表
同你c6要有共識,下次又係呢d鐘數先打黎,直接話訓左,大佬,晚晚係人訓前打黎想點

...
所以我今晚爆完我c6,明天要再講清楚

之前我罵過佢一輪,好左d. 但而家又來

wongjoetabo    發表於 14-9-5 21:01

伯爵府

引用:我99都係成日夜晚打來問我62我地係到做緊咩

原帖由 晴媽媽媽 於 14-09-03 發表
我99都係成日夜晚打來問我62我地係到做緊咩 之後順便會叫埋我歳半個囡聽 都痴線架

...
真係好痴線,都唔知佢地想個小朋友同佢講咩?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 jackiemei 於 14-09-03 發表1

原帖由 hanbb 於 14-09-03 發表
99其實知我女要瞓,有時我女直接講,我好眼瞓,但阿99會答:咁早瞓?傾多陣先啦!

嘩,聽到真火起,99係夜 ...
甘麻煩㗎,可否同99講,其實啊囡8:45pm己上左床,9pm其實已經就快瞓著,你9:xx打嚟,又同囡講二句,搞到成個人醒曬,個衰囡起碼要去到945~10pm先入睡,一早又要起身返學朝朝都要剷先起身。不如以後845pm之前就打嚟,等小朋友瞓好d

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一般小朋友根本唔鐘意傾電話。

水晶宮

你99打嚟就同佢講阿女瞓左

大宅

咁點解唔早啲你主動打俾佢

首頁

尾頁

跳至