婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:hanbb 的帖子

你試下叫佢早d打黎,如8點。老人家掛住小朋友係咁架,唔好唔開心,佢哋唔明小朋友要訓覺返學呢d野。

伯爵府

引用:仲要係永遠都係差不多9時才打來!我女得6歲

原帖由 hanbb 於 14-09-03 發表
仲要係永遠都係差不多9時才打來!

我女得6歲,升小一,9時上床已經唔早。99晚晚打來話要同佢傾計, ...
甘點解唔早d打尼?

子爵府

回覆:點解每晚都要打來同個孫講電話?

我會第二朝叫個女打俾99,因為要返學所以只可以講數句,99咁錫孫唔會介意朝星早同孫傾計的

伯爵府

引用:我會第二朝叫個女打俾99,因為要返學所以只

原帖由 cherrieleung722 於 14-09-04 發表
我會第二朝叫個女打俾99,因為要返學所以只可以講數句,99咁錫孫唔會介意朝星早同孫傾計的

...
我99好夜瞓,朝早無9點10點唔起身,我點好意思6-7點打去嘈醒佢,己所不欲,勿施於人

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 14-09-03 發表仲要

原帖由 kalonice 於 14-09-04 發表
甘點解唔早d打尼?
因為99放工好夜。

伯爵府

引用:你試下叫佢早d打黎,如8點。老人家掛住小朋

原帖由 幸福黃太太 於 14-09-04 發表
你試下叫佢早d打黎,如8點。老人家掛住小朋友係咁架,唔好唔開心,佢哋唔明小朋友要訓覺返學呢d野。

...
我今晚會再同老公講,830係上床時間,要傾電話要800前。

之前我無出聲係俾面佢,但下次8時後我會積極干預,趕阿女上床瞓,佢唔好怪我出手

teapothung  支持你!  發表於 14-9-12 15:43

伯爵府

引用:一般小朋友根本唔鐘意傾電話。

原帖由 toyocat 於 14-09-03 發表
一般小朋友根本唔鐘意傾電話。
這才是重點,根本我女唔鍾意講電話,心情好會講幾句,大部分是唔想傾

青春期可能會鍾意講電話既,但唔係同嫲嫲囉。

大宅

我老公都成日為左個囡同麻麻傾電話而罵個囡,因為麻麻每次都係自己一輪咀狂講,無個囡講野餘地,所以咪一拎個電話上手就拜拜麻麻,攪到比爸爸話⋯

伯爵府

引用:我老公都成日為左個囡同麻麻傾電話而罵個囡

原帖由 chows 於 14-09-04 發表
我老公都成日為左個囡同麻麻傾電話而罵個囡,因為麻麻每次都係自己一輪咀狂講,無個囡講野餘地,所以咪一拎 ...
同我女好似。

唔想講電話都要俾人罵,我覺得阿女都好委屈。點解要要求個幾歲人仔傾電話

侯爵府

回覆 hanbb 的帖子

其實你早d自動打去俾亞嫲傾計咪得囉

亞嫲想同個孫傾計好正常啫
你嫌人地夜
一係就同人講你想早d
一係就你幫佢打去,自己都同奶奶傾下計囉

伯爵府

引用:回覆 hanbb 的帖子其實你早d自動打去俾亞嫲

原帖由 ipipipip 於 14-09-04 發表

其實你早d自動打去俾亞嫲傾計咪得囉
謝謝你意見,我會叫c6去做。

侯爵府

hanbb 發表於 14-9-4 10:42
謝謝你意見,我會叫c6去做。
兩全其美

大宅

我反而覺得你可以日日定時定候六點半打俾佢喎
係做俾你老公睇
你教個女每朝要同嫲嫲講早晨問佢食左早餐未如果嫲嫲唔聽電話因為佢未起身
你教個女下次問佢做乜咁遲都未起身o既?

串佢全世界六點半運行緊架啦

呢個唔係己所不欲勿施於人
係以其人之道還治其人之身

又有孝心又乖女
講兩句話趕返學收線

夜晚八點後就全家電話mute mode

mother904    發表於 14-9-4 12:41

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

我會直接話佢瞓左,唔會叫呀女聽電話。
日日是好日

翡翠宮

你同99講,小朋友要早訓,叫佢早D打電話過嚟

水晶宮

主動係8:30就叫囡囡打電話比麻麻,咪可以解決一切問題囉.

不過,我媽係我囡細個時,又係成日想同我囡傾下電話,但我囡係勁唔鐘意講電話,所以,每次都有理由"拒絕"婆婆,
我之前都係BK開post講過.
理由包括:
1. 我要小便
2. 我要大便
3. 我要做功課
呢D理由講出來,天下無敵,婆婆一定要收線.

嗱...唔係我教架

大宅

啲細路一定唔鍾意日日同長輩傾電話。你可以同老公約定:

每日食完晚飯就打畀嫲嫲,嫲嫲聽到就聽,聽唔到就算。

阿女講幾多句係阿女話事,傾電話邊有得迫人!

九點係訓覺時間,電話唔聽。第二次打來就老公聽,話訓覺時間,明天請早。

大宅

大人都可以因為訓覺時間到而唔聽任何人電話(知道係非急事)
一個細路女更加唔會有人有急事捃佢啦
逼人講電話都唔得尊重人o既.....

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:啲細路一定唔鍾意日日同長輩傾電話。你可以

原帖由 pokey 於 14-09-04 發表
啲細路一定唔鍾意日日同長輩傾電話。你可以同老公約定:

每日食完晚飯就打畀嫲嫲,嫲嫲聽到就聽,聽唔到就 ...
認同,其實轉返轉,我媽日日要同我兒甥facetime (apple i pad),佢3歲,我家姐食完飯打過來或者我媽打俾佢,如果我兒甥睡緊覺就算

首頁

尾頁

跳至