自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+chubibi+於+14-09-06+發表威

原帖由 prettyhousewife 於 14-09-06 發表
細時唔讀書,大個做運輸
唔認同米攞自己仔女試下囉,可能你有好多億身家佢地大個任洗無問題,如果唔係正常岀去做嘢都要講學歷你先會有個面試機會,講唔到兩句就連自我介紹都未完就俾人叫你岀去了,打開揾工網睇吓無好好受教育,咩都唔識可以有咩選擇

水晶宮

回覆:教小朋友出口就英文

教小朋友,各施各法!relax !

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 6299daside 於 14-09-06 發表

原帖由 cutieringo 於 14-09-06 發表
冷靜啲…學語言冇人嫌多,唔好一聽我咁講就上火先,我都只係將事實講出黎! 我都讚成學好英文,始終 ...
雖然唔明你嘅ps講咩,不過學好英文係好事,多一種語言工具去睇唔同嘅書籍,思想都多一個層次。我仔點運用語言工具都好,我地係講廣東話,希望廣東話唔會消失

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

識講粵語最叻!大佬,九個音啊!叫外國人講到甩甩聲啦笨

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:人地只係講英文,至於『以為自己好威』係你

原帖由 紅紅 於 14-09-05 發表
人地只係講英文,至於『以為自己好威』係你對人地的睇法啫!
同意,人地為自己仔女提供英語環境,唔明有幾威,似乎係自己覺得講英文威D

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

只係一出口就英文又唔係粗口,有幾大件事?呢啲都睇唔過眼,做人都幾辛苦

侯爵府

引用:有次搭地鐵,好迫人,有個賓推住架冇B既BB

原帖由 大將軍 於 14-09-06 發表
有次搭地鐵,好迫人,有個賓推住架冇B既BB車四圍look, 大曬咩,佢已經有個好好嘅位企,我打死唔讓,有個港 ...
識番文都唔會明個港爸講乜喇~

珍珠宮

一出口英文唔好,唔通一黎就粗口好d咩?

複式洋房

都是一種語言
小時多講 不會有害怕既感覺

子爵府

我早兩年暑假帶仔(3歲)由美國返香港探婆婆, 佢識講廣東話但無英文咁流利, 平時屋企同我哋會慢慢講, 但返preschool老師、同學當然全講英文, 所以佢習慣用英文思考。

兩母子有日搭咗部壞嘅796X, 中途死火無燈無冷氣, 我同仔跟大隊落樓下, 等司機開門期間, 我仔有D驚同擔心, 好自然不停一輪咀用英文問我發生咩事、點算........等等, 我要安撫佢就一定要用返英文, 令佢快速明白發生咩事, 再補幾句廣東話解釋。記得當時全車人靜晒, 即時好奇怪咁望住我哋兩母子, 可能佢哋會好似樓主咁諗, 覺得我怪獸家長以為自己好威。

首頁

尾頁

跳至