自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:教小朋友出口就英文

我囡今年讀完k3 就去NY 讀小學,我預咗我只係同佢講廣東話,我亦希望佢以後能夠回我中文。其實呢個年代講英文冇分威唔威,因為我地果一代好多浸過咸水返來,大家都識d 英文。可能人地有信心用正確嘅英文教育自己下呢...

如果係用正確嘅文法教其實都唔係壞事嘅...

大宅

引用:我囡今年讀完k3+就去NY+讀小學,我預咗我只

原帖由 ckcskh 於 14-09-05 發表
我囡今年讀完k3 就去NY 讀小學,我預咗我只係同佢講廣東話,我亦希望佢以後能夠回我中文。其實呢個年代講英 ...
「下一代」

大宅

回覆:教小朋友出口就英文

我聽過有朋友同個女講: \"快d eat 啦 , swallow swallow , bite bite bite\" , \" come come come , sit here \"

我以為佢同佢隻狗講

\" which one u like? Pink or \"right\"?

mishabella    發表於 14-9-6 03:24
carebearsss    發表於 14-9-6 00:07
goosema  笑c  發表於 14-9-5 19:15
幸福羊寶寶  哈哈哈。笑C禾喇   發表於 14-9-5 19:10
cffw  笑咗  發表於 14-9-5 19:00
天佑我們  sorry笑左  發表於 14-9-5 18:55

大宅

引用:其實我覺得無咩問題,我阿嫂係BBC,同D仔女

原帖由 stkyo 於 14-09-05 發表
其實我覺得無咩問題,我阿嫂係BBC,同D仔女溝通,3種語言夾雜一齊,英文,廣東話同客家,所以會聽到nice唔n ...
我前男友係BBC, 以前同佢講嘢,佢係時中時英,不過佢甚少㚒雜,通常講幾句英又突然轉台,彈一句全中文。不過d 中文就歪歪地,唔係好正。

以前大家都討論過如果第時生bb, 佢負責講英文,我負責講中文,因為天真地想兩種語言都流利。

後來分手了,大家有各自家庭,佢太太都係香港人,我知道佢依舊採取兩公婆一英一中教育bb。

其實夾雜得嚟冇問題,只係溝通。最緊要背後佢學返來嘅gramma & 發音 係正確就

首頁

尾頁

跳至