自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

如果全英我又覺得冇問題喎, 如果我有本事, 我都想同阿女全英呀

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實我覺得無咩問題,我阿嫂係BBC,同D仔女溝通,3種語言夾雜一齊,英文,廣東話同客家,所以會聽到nice唔nice呢D句字!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:我都係,吾係想威,係因為想入internationa

原帖由 964000 於 14-09-05 發表
我都係,吾係想威,係因為想入international school,好多都係要英文對答。
不過到最後,我女都係廣東話為 ...
我都想小朋友讀is,不過我女學校(montessori)建議我地講母語,不如同小朋友搵international kinder?

禁止訪問

引用:其實我覺得無咩問題,我阿嫂係BBC,同D仔女

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:好威咩? +

原帖由 luckyQ 於 14-09-05 發表
好威咩?
我見過有家長教.....
好多 tree tree、
D dog dog 好得意呀、
我地宜家坐bus bus 去搭 plane plane....
噢~ 救命呀!

大宅

引用:其實我覺得無咩問題,我阿嫂係BBC,同D仔女

原帖由 stkyo 於 14-09-05 發表
其實我覺得無咩問題,我阿嫂係BBC,同D仔女溝通,3種語言夾雜一齊,英文,廣東話同客家,所以會聽到nice唔n ...
我前男友係BBC, 以前同佢講嘢,佢係時中時英,不過佢甚少㚒雜,通常講幾句英又突然轉台,彈一句全中文。不過d 中文就歪歪地,唔係好正。

以前大家都討論過如果第時生bb, 佢負責講英文,我負責講中文,因為天真地想兩種語言都流利。

後來分手了,大家有各自家庭,佢太太都係香港人,我知道佢依舊採取兩公婆一英一中教育bb。

其實夾雜得嚟冇問題,只係溝通。最緊要背後佢學返來嘅gramma & 發音 係正確就

男爵府

我在家係同小朋友講英文架,佢3歲幾識聽識講,但就係怕好似樓主呢d人怕人地話我地扮野,所以我出街會同小朋友講番中文.....

子爵府

baby_chu 發表於 14-9-5 20:25
我見過有家長教.....
好多 tree tree、
D dog dog 好得意呀、
救命

子爵府

seaman1982 發表於 14-9-5 19:29
我覺得如果中英文都叻,先叫真係叻。
學一種語言叻,人人都做得到。我廣東話好叻嫁
不能放棄廣東話

公爵府

回覆:教小朋友出口就英文

阿仔讀國際學校,但我地只會同佢講廣東話

珍珠宮

減齡達人勳章

我係你眼中的家長,我同小朋友全英語對答。我唔覺好威, 只係我老公唔識中文,對女讀IS, 由細到大,英文係我家共同語言,我都想對女中文好啲

伯爵府

回覆:luckyQ 的帖子

不是要威,是遲早要用早D操練!
利申:我冇本事做的

水晶宮

yan_yan_mummy 發表於 14-9-5 17:40
每個家庭都有唔同背景、唔同需要。

家長教小朋友講英文冇問題,
你的回復令我諗起一個笑話。有一天,闊太去按摩,個男師傅入到房,問闊太想要咩服務,個闊太話⋯⋯
“比杯精我先啦”

BaoYue_BaoKun    發表於 14-9-5 22:42

子爵府

唔好話威唔威, 但對佢學習有幫助
呀女返 k1 第1課英文係 a pencil / a book
我後悔之前冇盡力教佢生字
唯有而家惡補下

我英文唔叻 但會開始盡力教
希望出街唔會俾人話懶勁啦
我只係想活動教學 見到佢學緊生字物件嘅同佢講下

大宅

有咩問題呢?

大宅

人地點教其實外人點解要有意見????

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我囡囡k1,每朝同佢返學都會教下佢沿途見到既東西的英文,有時小朋友唔係要死記就得,我都會教佢簡單會話,學校老師教英文都唔會由句子開始架啦

伯爵府

引用:係香港唔講得英文咩?唔識英文先比人笑 有

原帖由 jolin1112 於 14-09-05 發表
係香港唔講得英文咩?唔識英文先比人笑 有冇聽過咩叫what do you want tonight eat?你今晚想食咩都唔識講 ...
無講\"you tonight want eat what\"咪好囉

Sumyeema1    發表於 14-9-6 00:21

子爵府

唔係因為威唔威,而係小朋友事實係要識英文,想佢打好個底,起碼講英文,無廣東話音,睡前睇故事書,亦會講間疏用廣東話/英文,不過返學/在家對住菲傭姐姐,都係會用英文,所以英文佢會多用d……

就係因為上BK見人講得多,所以,我同阿女出街,都盡量全廣東話,不過有時佢唔明,唯有細細聲用英文講夠一次!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我總覺D人好怪,以為同仔女用英文溝通好叻

原帖由 luckyQ 於 14-09-05 發表
我總覺D人好怪,以為同仔女用英文溝通好叻
樓主,你中文標題……er.....er....唔明你講咩……

可以寫清楚少少嗎?

首頁
45678...10

尾頁

跳至