論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家印傭到步一個月,前天剛出糧,今早發現她𢴇哂行李消失了。

點解現在啲工人可咁不負責任? 香港政府究竟為僱主們做過甚麼?

男爵府

引用:我家印傭到步一個月,前天剛出糧,今早發現

原帖由 Victory1 於 14-09-07 發表

點解現在啲工人可咁不負責任? 香港 ...
深表同情

不過關政府乜事?

珍珠宮

打比agent

大宅

引用:Quote:原帖由+Victory1+於+14-09-07+發表我

原帖由 kptsui 於 14-09-07 發表
深表同情

不過關政府乜事?
政府只懂保障外傭,有無保障我們僱主⋯

大宅

引用:Quote:原帖由+Victory1+於+14-09-07+發表我

原帖由 小mama 於 14-09-07 發表
打比agent
已致電agent跟進,謝!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 14-09-07 發表打比

已致電agent跟進,謝!
過兩日再唔返,報警,兼要通知入境處
佢咁樣欠你一個月通知金, 你之後可以追返佢, 扣埋你唔洗蝕咁多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

報咗警未? 跟住報勞工處衰工人失蹤, 再去Immigration告.

可能過幾日勞工處有文件話你炒佢

大宅

即刻check 下有冇吾見野,通知管理處,换鎖。報警,入境處,勞工處,send 掛號信佢家鄉。

別墅

過份!做唔做都應該講聲啦。

複式洋房

回覆:Victory1 的帖子

找agent 無用,agent多與走佬姐姐串理

複式洋房

回覆:fatchong 的帖子

去報警,然後immigration terminal 佢先。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報警先啦, 並且通知入境處,去勞署開file claim佢一個月代通知金,俾入境處知佢走佬,批新visa都會考慮下先吧,唔好旨意agent, 而家啲agent幫工人多過幫僱主。

樓主你之前個工人咁衰,而家又請着個咁的,都話而家外傭質素好差。

大宅

睇過政府份野,香港顧主系無保障既。

大宅

引用:報咗警未?+跟住報勞工處衰工人失蹤,+再去Im

原帖由 lily-of-valley 於 14-09-07 發表
報咗警未? 跟住報勞工處衰工人失蹤, 再去Immigration告.

可能過幾日勞工處有文件話你炒佢 ...
我們就是擔心這些,怕被工人返屈轉頭。

大宅

引用:報警先啦,+並且通知入境處,去勞署開file+

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-09-08 發表
報警先啦, 並且通知入境處,去勞署開file claim佢一個月代通知金,俾入境處知佢走佬,批新visa都會考慮下 ...
請工人真的令人煩惱,以為請咗個好嘅,點知不足一個月突然消失,全無先兆,夠竟啲工人嚟香港工作,還是搵香港僱主笨?!

大宅

引用:睇過政府份野,香港顧主系無保障既。

原帖由 juicelau 於 14-09-08 發表
睇過政府份野,香港顧主系無保障既。
所以香港僱主好慘,高昂agent fee,仲要睇傭工面色令佢歡喜,買佢怕。傭工無心工作,不是駁炒玩辭職之餘,我們仲要出埋機票佢返家鄉。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Victory1 發表於 14-9-9 08:53
請工人真的令人煩惱,以為請咗個好嘅,點知不足一個月突然消失,全無先兆,夠竟啲工人嚟香港工作,還是搵香 ...
揾笨多

大宅

寄掛号信去佢老家,如果幾時之內未出現,就等如佢辞工,而你有權追佢一個月通知金。先通知入境處她走老,不要立刻terminate 她。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

報警 報入境處

大宅

回覆:新工人走佬

點追代通知金?

首頁

尾頁

跳至