夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為如何?

老婆不用返工,在家照顧兩個兒女,老公搵錢養家,老公收入緊緊夠家中的必需開支,沒有多餘錢可給老婆買一些非必需的東西,例如手飾,手袋,做facial等。

由於湊兩個小朋友有一定工作量,接送返學,又要煮午和晚餐,還有洗衫涼衫摺衫等,老婆可否要求老公放工後分擔一下洗碗和拖地?因為老公要求老婆要一手包辦所有家務。

男爵府

回覆:老婆唔駛返工,是否必需要負責全部家務?

正常都系由ftm做曬ge啦!

禁止訪問

引用:見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 siubbsw 的帖子

睇情況,個家係二人共同擁有,如果C6份工唔係超辛苦,可以幫下手

侯爵府

引用:見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為

原帖由 siubbsw 於 14-09-08 發表
見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為如何?

老婆不用返工,在家照顧兩個兒女,老公搵錢養家,老公收 ...
呢d野無一個固定標準,只要兩公婆OK就無問題喇。
但我反而想問一個問題:老婆因為自己做唔曬而要求個老公分擔家務,甘老公又系咪可以因為自己揾得唔夠多而要求老婆分擔d費用呢?
大家互相體諒最重要

gk678    發表於 14-9-8 11:07

伯爵府

BK Milk勳章

人人諗法唔同,如果係我,我會叫c6放工後幫手湊女,唔會叫佢做家務,除非我病左

大宅

照顧兩個小朋友再做晒家務唔係易事,c6 可以的話梗係要幫手啦!

mychungyi  Agree!  發表於 14-9-8 10:49

侯爵府

我唔棒

男爵府

老婆當然想c6 幫手, 因為ftm 真的全天侯,全年無休, 但好多c6 都唔會自動自覺做家務, 除非個個c6 好有教養同愛整潔, 否則, 嘈到家變,那些c6 也不會做的, 不是誰搵錢的問題, 係佢地根本無呢個分工合作的意識

公爵府

我係ftm,好彩我C6冇認為ftm就好得閒,佢都知我湊住D仔女辛苦,所以每晚食完飯會主動洗碗,放假嗰日仲會買餸煮飯,拖地執屋!

瑪瑙宮

要要求先做, 咁咪睇下佢做唔做囉. 唔做咪又係您做. 明知佢踢唔郁, 費事嘈就唔好要求了.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我無小朋友時,老公放工返黎一樣會洗衫晾衫,我唔係咩ftm...只係ft-wife..

大宅

我湊一個b, ftm, 朝早有家務助理。
但老公放工基本上take over 哂湊女嘅野,都會主動洗晚餐的碗。
For ur reference, 佢人工足夠全家開支,我仍可以有facial , massage, 奢侈品。

侯爵府

我個人ok,但希望C6起碼要睇住2個細佬,唔好俾佢哋做d危險動作,等我可以快d做曬,休息下

伯爵府

咁計較既人唔應該結婚.

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實唔好話分擔家務,老公返屋企照顧下小朋友,一來可以讓太太不用分心處理一下晚上的家務同沖涼之類,二來作為人父,每天亦應抽時間同小朋友玩,建立感情喎

cutesally  Agree  發表於 14-9-11 01:38

伯爵府

一直以嚟老公都有幫手洗碗、吸塵同熨衫.
到我做咗ftm,屋企嘢我全部付責哂.
我老公要俾心機揾錢,
我就俾心機run掂頭家.
我要俾佢知道我出去做嘢得,
做屋企嘢得,
冇咗佢我都得.
so far so good就過咗廿幾年啦.

tp-windy    發表於 14-9-11 18:33
rachel_ching  叻  發表於 14-9-8 21:49
jackiemei    發表於 14-9-8 11:46

侯爵府

引用:其實唔好話分擔家務,老公返屋企照顧下小朋

原帖由 loveman08 於 14-09-08 發表
其實唔好話分擔家務,老公返屋企照顧下小朋友,一來可以讓太太不用分心處理一下晚上的家務同沖涼之類,二來 ...
認同,孩子需要用心用時間,否則長大只會同爸爸有隔膜

伯爵府

我唔鐘意老公做家務,一般我做哂,但佢知我湊女辛苦,好多時會主動幫忙。而且佢好鐘意同個女玩,換片,哄訓教都無問題。而我最鐘意就係叫佢掉垃圾

男爵府

BK Milk勳章

家務最好大家共同分擔,如果唔係呢世只有一個人會做家務, 就係你.
又放假!!!

首頁

尾頁

跳至