夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我係ftm.. 我係自己做曬全部家務.
原因係我老公份工都辛苦.. 有時放工後仲要陪客出去.. 返到屋企都夜, 又累.. 想佢多d 休息.. 我自己湊1個.. 工作量ok.. 除非我病到死死下... 如果唔係都係習慣自己做好曬先.. 我病老公都會幫下手

伯爵府

回覆:老婆唔駛返工,是否必需要負責全部家務?

我係ftm,湊個剛滿月b
老公有時想幫手我會say no ,可能佢係做啲勞動工作,我反而想佢休息多啲
其實嫁得個老公,有冇得買野之類都心裏有數,冇可能因為呢點去要求個老公幫手,唔通真係當自己打緊工咩

珍珠宮

我叫老公湊小朋友親子然後自己趕快搞定D家務⋯

子爵府

我expect ftm負責全部家務,c6幫手係bonus, 每對夫妻都吾同,有人認為必需亦有人認為不需要

珍珠宮

緊係想佢分擔下啦,比如幫仔女沖涼可以當係親子樂咁,起碼果段時間都可以抖抖

侯爵府

我的育兒心得勳章

有得咁分既咩,唔通ftm湊兩個細路,咁兩個細路唔係個c6??邊個可以就邊個做啦,仔女大家都有份,無仔女個女人又洗唔洗返工先,咁返工又邊個做呢??

男爵府

理論上係,不過如果我c6要我做哂啲家務,我情願返工。

大宅

引用:人人諗法唔同,如果係我,我會叫c6放工後幫

原帖由 許c9 於 14-09-08 發表
人人諗法唔同,如果係我,我會叫c6放工後幫手湊女,唔會叫佢做家務,除非我病左

...
me2,老公番工辛苦,番到黎叫佢同丫女玩下(湊女)等我可以放心做埋啲家務,甘已經好ok

大宅

熱血金章

回覆:siubbsw 的帖子

女人有老公愛,給她溫暖安全的家,她自然甘心照顧家庭,付出一切。

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 siubbsw 於 14-09-08 發表見

原帖由 岚月亮 於 14-09-08 發表
呢d野無一個固定標準,只要兩公婆OK就無問題喇。
但我反而想問一個問題:老婆因為自己做唔曬而要求個老公分 ...
係囉! 一人負責一啲。

大宅

都視乎老公份工有幾忙,我份工工時有時短過我老公參唔多一倍,所以佢好忙個排,佢已經夜媽媽先返到,我覺得佢可以唔駛做家務。反之亦然!我忙個排,佢唔係好忙就我做女皇

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

你咪幸福喎,能夠做到互相支持

水晶宮

引用:正常都系由ftm做曬ge啦!

原帖由 fishfishchen 於 14-09-08 發表
正常都系由ftm做曬ge啦!
放咗工分擔一點家務點算吾正常,我老公每晚負責洗碗、抹抽油煙機,倒拉圾。假期会拖地。

禁止訪問

大宅

我覺得老婆唔洗返工,做家務都應該,做如果老公份工唔係話超辛苦,都可以從旁協助下做少少家務

大宅

引用:那種程度叫\"正常\",+甚麼要做算\"應該\",+並沒

原帖由 雲海 於 14-09-09 發表
那種程度叫"正常", 甚麼要做算"應該", 並沒有"國際標準".

有女人鍾意做家務, 有女人討厭扮菲傭, 有女人要 ...
絕對agree。唔好到時日怨夜怨問點解

禁止訪問

伯爵府

回覆:siubbsw 的帖子

嘩,一個照顧兩個細,仲要一腳踢。都好難,將家務包底。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我覺得老公唔做家務唔緊要...

總之唔好話個屋企點點點就得......

伯爵府

引用:見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為

原帖由 siubbsw 於 14-09-08 發表
見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為如何?

老婆不用返工,在家照顧兩個兒女,老公搵錢養家,老公收 ...
點解唔可以?

首頁

尾頁

跳至