夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:老婆唔駛返工,是否必需要負責全部家務?

我好少做家務的。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

我係ftm,但老公每日都會收衫,晾衫,
久而久之好似老公負責咗咁。

水晶宮

我老公都會幫手洗奶樽,佢放假時我都放假,佢會做晒全日家務

公爵府

引用:見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為

原帖由 siubbsw 於 14-09-08 發表
見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為如何?

老婆不用返工,在家照顧兩個兒女,老公搵錢養家,老公收 ...
冇返工其實都唔輕鬆~如果男人啃幫手固然好,唔肯都冇計…鬼叫佢養一家人咩

大宅

一個家大家都有份,我唔覺得揾錢返來就可以咩都唔理。幫手做家務係對老婆同埋個家的一份愛意,而且ftm年中無休,一樣好辛苦

felileung    發表於 14-9-11 23:08

別墅

其實我覺得無所為!邊個做晒又好、大家分擔又好!最緊要大家開心,係自願就OK喇!

男爵府

引用:回覆+siubbsw+的帖子睇情況,個家係二人共

原帖由 simpleAA 於 14-09-08 發表
回覆 siubbsw 的帖子

睇情況,個家係二人共同擁有,如果C6份工唔係超辛苦,可以幫下手 ...
同意,家係大家都有份,有須要分得咁清楚嗎?如果係咁,不如請個工人。。樓主咁問,難道清晰的分工可以回家一概不理,老婆病咗都唔幫手嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+simpleAA+於+14-09-08+發表回

原帖由 KarenGerard 於 14-09-11 發表
同意,家係大家都有份,有須要分得咁清楚嗎?如果係咁,不如請個工人。。樓主咁問,難道清晰的分工可以回家 ...
不好意思,原來你是媽媽

禁止訪問

回覆:siubbsw 的帖子

大宅

引用:見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為

原帖由 siubbsw 於 14-09-08 發表
見另一個post之後想起朋友的情況。大家認為如何?

老婆不用返工,在家照顧兩個兒女,老公搵錢養家,老公收 ...
我係在職mama,不過家務都係我一手包辦,講真佢做完我自己都要再做一次梗不如自己做!不過佢都會自動自覺吸塵器嘅!!!

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

屋企大家都有份
當然要一同分擔
無理由要個老婆做足24小時

男爵府

好媽媽勳章

我老公一人撐起一頭家,佢工作上我幫唔到手,回家也不用他做家務,辛苦一日只想他好好休息,我也是一人做曬所有家務,湊兩個女,so far都0K!不過叫佢都會做既

男爵府

育兒性格勳章

bonbonha 發表於 14-9-10 23:52
一個家大家都有份,我唔覺得揾錢返來就可以咩都唔理。幫手做家務係對老婆同埋個家的一份愛意,而且ftm年中 ...

Agree

首頁

尾頁

跳至