家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

對於我這類己到中年但未婚 , 收入不多但亦冇經濟負擔 , 健康良好
係咪留返 d 錢做投資好過拎去買保險 ? thanks

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:大家覺得買保險係咪必需

買份人壽,第時瓜左,都叫有野留俾屋企人,身後事都要洗唔少錢架

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yes. must buy

珍珠宮

減齡達人勳章

投資儲蓄基金全部唔買,只買份醫療,人越大機器越容易壞

男爵府

無家庭負擔, 有少少儲蓄.. 人壽可以唔買..

醫療可以用政府, 可以唔買..

危疾就睇家族史, 如非高危既可以唔買...

意外就... 應該要買... 平, 出街話唔定會出意外... 要搵人照顧就煩..

其實你睇你驚唔驚死, 病左係咪一定要醫...

我識有人, 有買保險, 有cancer, 但私家做左兩次化療頂唔順, 決定唔醫, 依家係到玩得就玩, 睇可以去到幾時.. 亦有人係政府醫院做化療, 醫番好..

gorky  有良心的回帖  發表於 14-9-9 16:37
一之蘭太太  意見中肯  發表於 14-9-9 08:02

侯爵府

只買意外保險上網可以買?

複式洋房

買醫療都OK

禁止訪問

大宅

回覆:Kelly876 的帖子

醫療,危疾要買

大宅

基本都要意外再加醫療

大宅

醫療真係要買,例如危疾咁。好多時有大病,唔只公立醫院既開支嫁。眼見好多人都係好慘!

伯爵府

引用:醫療真係要買,例如危疾咁。好多時有大病,

原帖由 karenliu2018 於 14-09-09 發表
醫療真係要買,例如危疾咁。好多時有大病,唔只公立醫院既開支嫁。眼見好多人都係好慘!

...
我都認為醫療係必須,仲要趁後生買。人壽我有兩份機本有儲蓄成份,睇完呢度啲帖,覺得其實一份就可以,但依家都無很悔

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

少少地買人壽保險先

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆:amychan784 的帖子

個人覺得份保險係咪真係到時有得賠,我十幾年前買比雙親同自己,住院,基金,人壽加儲蓄,話供10年紅利可以cover唔洗供又有保障,點知經紀轉工,新既同我講我幾份保險跟本冇可能用紅利cover保費,供同唔供都唔會有分別,由於是即時cut 左大部份保險只留番自己份人壽。

供左10年爸爸整傷手入院經紀話小事唔好入私家免得加保費,即時冇claim 過保險,跟住又話佢地年紀大要加保費但保額不變。佢地仲話十幾年前既保險係咁喎,所以真係要小心。

別墅

要買,基本人壽加儲蓄,老咗退休都叫做有錢,另加醫療和危疾,而家嘅健康無保證唔會病,無經濟負擔就搵有現金回贈的醫療,我都是搵這種,有事有得賠,無事就攞錢。

伯爵府

我覺得有d保額都係得幾十萬or100萬~

自己儲下投資下可能over tin~

錢在身仲緊要啦

水晶宮

年輕剛剛出黎做野時想俾個保障2老, 又驚有病無$$醫, 所以我買人壽加危疾. 不過我買唔係好大額, 寧願自己儲, 講真係買個保險, 但唔會擺咁多$$落去, touch wood, 有病起上黎, 有d都唔知係咪cover到

侯爵府

我係必需,上有四大長老,下有子女,但樓又無,兩腳一伸,佢地真係食風。我都係做左阿媽先買保險,之前都覺得由佢,但家下要為好多人負責任,無得話走就走。

禁止訪問

大宅

回覆 amychan784 的帖子

主要睇自身理財能力, 睇餸食飯.

對我來說必需 : 家居, 醫療, 人壽, 旅遊.

非必要 : 基金, 儲蓄.....

首頁

尾頁

跳至