家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

amychan784 發表於 14-9-8 13:50
對於我這類己到中年但未婚 , 收入不多但亦冇經濟負擔 , 健康良好
係咪留返 d 錢做投資好過拎去買保險 ? tha ...

我無咩多餘錢所以都算係必需品, 不過只會買無儲蓄成份既保險, 因為保費較平, 保障額又夠大

男爵府

回覆 kaheiboy 的帖子

可否pm我邊間?因我先生都試過買佐份保險買時講供5年晤使供!到佐5年講唔夠要供多2年!結果唔供少佐一半錢!依加想買保險又好怕買到唔好!

象牙宮

amychan784 發表於 14-9-8 13:50
對於我這類己到中年但未婚 , 收入不多但亦冇經濟負擔 , 健康良好
係咪留返 d 錢做投資好過拎去買保險 ? tha ...

保險 多少都要有.

投資 不可無. 將來退休 靠 MPF 生存不了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

保險一定要有,無事當草錢,有事當買左個保障
有起咩事上黎唔夠錢,Claim保險好過去問人借,講錢失感情呀

大宅

- 無錢的人不用買, 先顧掂自己生活先講...

- 有家庭負擔但靠晒工作收入既人, 有多餘錢可考慮買, 保障家人...

- 有足夠資產水平, 面對危疾同死亡都唔會太影響生活既人, 根本冇必要買...

買保險目的是將「重大財政風險」轉移,但這個「服務」是非常不便宜的,保險公司擅長將基金同保險結合並創造出極為複雜的 policy 以混淆視聽,大部份人都計不清楚其實保險公司賺左你幾多~~

禁止訪問

伯爵府

一定要買住院+住院現金!
女人病好多時,抽住痛又驚啦喎,檢查先放心,甚至做手術!
人到中年既女人,住院保險最重要
過好,每一天!

伯爵府

供儲蓄或者股票基金,不如月供股票,彈性高!
過好,每一天!

首頁

尾頁

跳至