嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB 9個月大,不肯吃粥,只吃米糊。

那麼,可以keep 住每日飲奶、米糊和餸嗎?會否營養不足?

回覆 Minnie2010 的帖子

Hello Minnie2010,已經9個月大既BB可以試唔同質感既食物或者可以開始遂漸將粥仔煮杰身D,多D質感,如薯蓉、字母粉、剪細左既上海麫、烏冬、通粉,俾多D唔同種類既食物,BB就可以試到唔同味道和質感既食物,營養就更全面喇。有研究話BB接受一種新食物平均需要試8次架,有胃口既時候會更容易接受新食物。媽媽要加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:BB 只吃糊仔~~不肯吃粥

我bb都係9個月大,之前又係唔肯食粥仔要食糊仔,之後發現原來佢中意糊仔結結地既口感,所以煮粥都煮結啲佢就會食啦,開頭味道唔慣可能都要食多幾次先習慣

男爵府

咁我想問如果試左唔同質感既粥都係唔肯食,我應唔應該繼續試 ? 係接住咁試定係隔幾日再試?
如果bb 果餐唔食粥,好唔好補番糊&奶比佢食? 定係由得佢餓,等佢知道唔食粥係無其他野食? 真係好迷惘......
另外,我阿女7.5 months 使唔使在食材方面開始磨粗粒些,令佢學習下咀嚼?

首頁

尾頁

跳至