母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB全人奶,但係面仔濕疹好嚴重,餵人奶就係唔想佢敏感,宜家不禁有些沮喪.有冇好方法?

[ 本文章最後由 violahung 於 08-1-25 12:13 編輯 ]

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁ge情況下,要帶佢去睇醫生。
睇政府好d。

男爵府

好媽媽勳章

不要沮喪,我大女都係全人奶而又有濕疹,最嚴重是她痕到時常抓損自己,流晒血!希望我的經驗可以幫到你:

第一:堅持餵人奶,不要理會那些向你說:「梗係你食咗啲乜野攪到個BB敏感啦,同個BB轉奶粉!」因為只有媽媽奶最適合自己的孩子,無理由/不可能比不上隻牛隻羊的奶!而且飲牛羊的奶就會無敏感嗎?如果你放棄餵人奶,濕疹的情況可能仲惡劣。

第二:找出致敏源(小心高敏食物,例如牛奶、花生、雞蛋、咸水魚。)開頭我唔知個B有濕疹,朋友教我若想有多些奶,就在餵之前飲牛奶,咁作為新手媽咪的我就照做,餵完奶後不久,奶奶告訴我BB好似肚痛,而且啲便便好似有點肚瀉跡象,我看一看BB,真的摸不著頭腦,真的是肚痛嗎?至於啲便便,由於餵人奶啲便便是較稀,所以我也分辨不來。無知的我繼續在餵奶之前飲牛奶,持續一星期多,還有奶媽不可少的木瓜雞腳花生湯,後來才知道原來牛奶、花生對濕疹B來說是屬於高敏食物,真的感到內疚無比!所以你可以試吓你個B對乜野食物有敏感。當你食完某種食物後,而你個B又飲完媽媽奶,他有沒有肚痛?肚瀉?不舒服的跡象?好痕?用手抓?塊面擰來擰去企圖止痕?身體各處有無地方出現粒粒?為了更準確找出致敏食物,每次試一種新食物,最好試三五七日就最穩陣。另外,家居中的塵蟎都可能是致敏源。

第三:心理準備會無啖好食,我帶個女去做Blood Test,睇吓有乜野令佢致敏,估唔到佢連蘋果、木瓜、提子都敏感,我的經歷係最後只可吃的食物寥寥無幾,個女對麥有敏感(好大穫),只可吃飯、米粉(所有麵、麵包、奶製品都唔食得),菜心、節瓜(較正氣),雞豬肉(牛及海鮮都高危),每日如是,戒口戒咗約八個幾月,後來再度懷孕,才停止餵人奶,雖然那段日子很艱苦(聞耳食為天),但仍覺值得!

第四:同BB做多啲保濕工作,沖涼水溫不要太高,詳閱「嬰兒醫護」中的「濕疹BB媽咪論壇」,版主tpy非常好人,她幫了無數濕疹媽,我也很感激她和其他媽咪的無私分享。

第五:對自己和BB有信心,我大女己經二十八個月大,她間中還有少許濕疹問題,雖然皮膚不像其他BB一樣非常滑溜,但都有點點滑溜,非常健康,而且她現在很多食物都可以吃!

不要氣餒,加油!

原文章由 violahung 於 08-1-25 12:12 發表
BB全人奶,但係面仔濕疹好嚴重,餵人奶就係唔想佢敏感,宜家不禁有些沮喪.有冇好方法?

大宅

我餵了4個半月全人奶. 直到早兩星期, 泵唔夠奶, 要補一餐奶粉。幾日後,bb就開始有濕疹, 好彩唔係好嚴重。咁啱我之前一日吃了蝦蟹(一直我都戒吃, 但終忍不住口)。濕疹的原因究竟是奶粉還是蝦蟹, 我不知道。我轉了奶粉, 嚴禁自己吃蝦蟹, 繼續努力餵人奶。

michelle_cc, 你說的blood test是去那裡做的? 貴嗎?

洋房

My eldest child had eczema when she was 10 weeks ago and I was advised by the doctor to avoid eggs, shellfish and nuts while breast feeding. She was better after that.

When I was pregnant with my second child, I avoid all the above food. The second one has perfect skin! I am still breastfeeding him and continuing to avoid those food.

may be you should check with you doctor first

大宅

我個case同michelle有d似,我個仔滿月之后d濕疹好勁,
咁我又係介海鮮同芒果、牛肉....
但佢都冇好轉到,最后check到佢對花生同蒜頭敏感,
因為當初我為左谷奶成日煲木瓜花生雞腳湯,
食左好多花生.....同埋經常食到蒜頭,
而家介左so far佢冇嚴重到,好左好多...只係偶然乾燥又出番d!

之前我都有懷疑自己d奶架,但好彩最后冇停餵到,
因為e生話如果要比奶粉佢就要比低敏奶粉,
咁人奶就係最低敏的奶la,仲乜要比錢去買低敏奶粉呢!
除非我唔夠奶餵佢啦~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊