夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大陸有女人.

子爵府

引用:Quote:原帖由 FATMANGO 於 14-09-18 發表C6

原帖由 ARabbit 於 14-09-18 發表
可能真係冇小三,中年先嚟反叛期,我c6試過,突然之間想單身,離開屋企,要玩要自由,總之要離開而家的生活 ...
男人永遠都係自私嘅動物

rachel_ching  Agree  發表於 14-9-18 21:00

珍珠宮

你仔仔好識諗..
其實你仔仔都唔想你咁辛苦.
仔仔而家中二, 又識諗,唔洗太担心.
第日有自己同學仔,會周圍去,
連你做阿媽都少陪你.

所以你而家做既, 就係let him go.
自己出番黎做野..養番仔仔.
你老公咁絕丫嗎.
你就打公司,要番膽養費,好過益條死佬.

大宅

回覆:我應該放佢走嗎?

仔仔咁生性,你更加要勇敢向前走!

大宅

囝囝真乖, 又愛惜父母

暫時先照囝囝甘講去做都未嘗唔係好事, 反正你地已分房, 分房無行房已可開始計入分居期, 你可先問清楚法律程序係點, 唔係叫你一定要離婚, 只係要有兩手準備

另一方面你一定要搵工, 你完全無獨立能力的話, 萬一佢突然離棄你, 你會連自己生活都照顧唔到架

你嘅子彈一定要裝, 但會唔會射出, 可以一面裝備自己, 一面觀察佢, 一面考慮
或者, 佢好似樓上jm經驗甘, 只係遲來的反叛, 會番黎你身邊呢, 加油 !

別墅

FATMANGO 發表於 14-9-18 08:58
C6琴晚返家,我同阿仔都在自己房,無理到佢。C6啲衫我都無洗幾日,二十幾年佢衫都未自己洗過,洗衣機佢都唔 ...
看到你這個回覆,以前辛苦的感覺即刻浮現,忍唔住回下。

替你高興有個咁懂事的仔,就如你做法,不要理他,當屋企多咗個租客。好彩是你C6無霸王硬上弓,否則你會更痛苦。我當年有點點你情況,已經完全放棄當佢透明,分房訓都要夾硬黎,唔就範就即時癲嘈醒細路,感覺自尊無晒。 最後離咗婚,之後也再婚,現任C6對我和前夫生的女女都勁好,兩個女又是好懂事明白,所以你把所有精力放晒去仔仔到就得。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

FATMANGO 發表於 14-9-18 09:56
點解女人永遠都是為定庭付出最多,但喲男人永遠都唔感恩、珍

看到你C6常常自己去玩樂,深夜不回家,
我也做人老婆,立刻將他歸類為衰人,
不負責任,不珍惜家庭。
看下去,見到你不斷用whatsapp 指責C6,
C6回家後,不是唔理他,就是爭吵,
再看下去,你們是分房睡的,
於是我想你們之前的相處可能有些問題。

做人老婆,不是洗衫煮飯湊仔就夠,
夫妻間的親密相處可能更重要。
無疑,你老公有錯,
但我不會叫你立即離婚,
現實是,你沒有經濟能力,
不如先找工作,再嘗試找婚姻輔導,
畢竟一段廿三年的婚姻,
值得你再盡最後努力去挽救吧!

ml628    發表於 14-9-18 12:53

子爵府

引用:C6琴晚返家,我同阿仔都在自己房,無理到佢

原帖由 FATMANGO 於 14-09-18 發表
C6琴晚返家,我同阿仔都在自己房,無理到佢。C6啲衫我都無洗幾日,二十幾年佢衫都未自己洗過,洗衣機佢都唔 ...
佢當你係咩啊!工人都不如

大宅

DEL

子爵府

立刻辦離婚有什麼作用?? 如果沒有, 不如先去做其他事, 例如安頓好兒子日常生活, 自己去搵part-time工作, 暫時忘記此男人, 不要再吵, 望一望鏡子重新面對自己

All the best!!

大宅

回覆 FATMANGO 的帖子

我記得妳了!最後有冇去機場証實一下呀?
依件事睇得出仔仔好識諗,好CARE妳.妳要為了仔仔活得比他好.
不論他有沒有小三,試下放下他另自己自在D.

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆:我應該放佢走嗎

自己今日管好自己…就唔會40歲人突然性情大變日日浦天光…我忍唔到…我會同仔仔講發生咩事…仔仔已經11歲…我相信佢能理解…唔通你一直等佢返泥等到你仔仔20歲?就算比你等到…你仔仔第日要取老婆…你又打算點?最憎d淨係識攞錢達人既男人…真係覺得全世界女人欠左佢咩?

子爵府

你個仔好生性,你應先出去找工作,識多些朋友,不要再困在家裡待C6回來,你要獨立才可以有籌碼去決定自己和仔仔的未來,你要識朋友才會把眼界開了,外邊的世界很大,你C6何嘗不是有著這個意思?他是想享有你的家庭式服務,但是你就不要管他的行踪,他就是看死你沒有經濟能力,才會這樣來欺負你。你要勇敢先由家裡走出去,找工作現在不會太遲,你有做會計的經驗,找一些文職或服務行業的工作應該不會太難,人要重新站起來,過好自己的生活,不要圍著C6而轉,你仔仔的提議很可行,人往往在擁有時不懂得珍惜,失去才方知最好的原來在身邊。

暫時就當他是租客,你先強大自己,才可以扭轉局勢。加油!
mc <()>

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

主動權不在你度, 不是你應不應該放佢走嗎?....
你現在無能力走, 就只有忍, 裝備自己, ....到有能力時才有bargain power....到時主動在你手, 你想點都得.....

大宅

chingyee8875 發表於 14-9-18 11:45

我記得妳了!最後有冇去機場証實一下呀?
冇去,去到無為,知道,看到又如何?

大宅

DEL

monlee313  加油!祝福!  發表於 14-9-20 21:26
rachel_ching  Add oil  發表於 14-9-18 21:53
cereall  你要加油!!!   發表於 14-9-18 21:34

翡翠宮

為事業為朋友都係藉口,唔好希望有一日佢會改變,你都好好諗下喇

王國長老

王國長老

FATMANGO 發表於 14-9-17 20:49
我留低的話,係咪應該連衫都唔好幫佢洗,佢自己喲野自己做,日用品都唔買佢個份 ...
咁生活妳覺得有咩意思? 無謂勉強, 亦唔需要問個仔想點, 妳根本只有分開一條路揀.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

FATMANGO 發表於 14-9-18 13:07
多謝大家關心,正努力找兼職(文職),要請人不妨見下工,另一方面都想如果找不到工都想去工聯會進修一下,又 ...
非常好, 妳頭腦清醒了, 加油, 人生總要向前看, 為左自己同個仔努力吧!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

又系一個精算師! 您幫佢做咗N年阿四, 系時候為自己諗啦!

樓主, 您撫心自問, 有無興趣做您C6公司果行?
如果有, 您嘗試多D參與公司實質業務, 了解盤生意, 多D幫手跟客, 留意班伙記點跟D客.....
學識成本, 計價, 報價, 人手機器安排.....
理由系: 理解C6咁多年辛苦, 而家仔大啦, 您想幫輕佢手..... 幫到咯...... 佢咪可以安心去玩囉!
一步一步理解同操作佢盤生意.... 以備一日, 就算佢走咗, 您都有本事舞得掂佢盤生意.

如果無, 或者個男人有心揞實哂,
又或者果行根本系黑暗男人的世界..... (要去夜場, 要飲酒, 要比黑錢..... 至接到嘢做....),
以樓主當前條件, 無法插手日常營運的話.

樓主就要KEEP 睇實盤數, 但諗辦法另謀生計.
樓主講得啱, 生意命脈系個男人手, 佢要整冧呢兩檔再開檔新, 就可以走甩贍養費....
文書, 會計 可以搵兼職做; 盤數可以外判比會計行做, 樓主浄系金晴火眼睇住公司盤數,
保證自己系公司度攞到家用便可! 只系淨睇數, 唔落手落腳做, 應該抽到時間出嚟另謀生計.

另外的生計, 可以系 家務助理, 陪月, 外傭顧問, 地產/保險經紀; 再唔系, 零售/食店都得.
好多都唔駛中學畢業証書, 去讀相關的陪訓課程便可......
另外的收入, 最好系可以收現金糧, 或通過合法的會計手法, 令到您C6唔知您另有收入來源.
C6問起您咁多時間, 去咗邊, 話去照顧雙親, 學嘢, 做義工, 休息吓....
點講都得, 除咗自爆話系做工.....

離婚可以系心態, 不限於手續. 樓主, 保重!

chingyee8875    發表於 14-9-18 14:16

首頁

尾頁

跳至