嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb餵藥時掙扎得好勁,醫生開5枝藥咁多,仲要每枝每次只食1.3ml,有排食,又唔吞long喺個喉嚨度,真係好辛苦

男爵府

首先預備好哂d野先,
無人幫手就準備定幾枝針筒同紗巾,
吸定哂藥水同清水。

同佢玩幾下心情放鬆,
然後快手快針筒吱脷兩側或脷底,
合實嘴仔就插喺嘴角吱,加油!

大宅

我問個幾個醫生,都話可以抽晒幾隻藥水出黎先,溝埋一次過餵,因為落咗肚都係溝埋架啦。同埋我就再加水,溝淡佢先餵。

伯爵府

我媽果陣教我單手抱住阿B貼實自己,用手臂夾實阿b身體。
然後快手由嘴角擠D藥水落去。

男爵府

回覆:Kitbird 的帖子

用針筒, 我仔食得好滋味, 唔知係咪因為甜

Mrslot  X2  發表於 14-9-24 16:09

大宅

回覆:有咩方法可以容易餵bb食藥

多謝各位意見,其實以上方法都試過,不過佢醒到一見針筒同見我放紗巾圍佢頸,佢已知咩事,因匙羹都試過,第一次都ok,第二次就唔得喇,又係掙扎

別墅

等佢喊果陣(要喊緊先得,不然會吐番出來), 張開個口, 倒少少落喉龍, 叫佢吞! (不過唔好落太多, 會濁親)唔好圍紗巾了,等佢冇防備, 整DIRTY D 衫再換啦, 不過要預準紙巾抺咀, 有時真係會吐番出來OR [size=14.4444446563721px]濁親.

珍珠宮

我開住電視同俾玩具楂手,再用針筒慢慢斜斜地吱落佢口度先冇咁掙扎

男爵府

回覆 Kitbird 的帖子

你BB幾大?

大宅

引用:回覆 Kitbird 的帖子你BB幾大

原帖由 pekkle_n_friend 於 14-09-19 發表

你BB幾大?
7個半月

大宅

引用:我開住電視同俾玩具楂手,再用針筒慢慢斜斜

原帖由 Littlecatta2013 於 14-09-19 發表
我開住電視同俾玩具楂手,再用針筒慢慢斜斜地吱落佢口度先冇咁掙扎 ...
佢會擰咩面

男爵府

我阿B細你B 1 星期, 上星期佢出玫瑰疹, 有少少燒, 俾退燒藥水佢, 佢好似食粥食糊咁, 係咁一啖一啖咁食喎...

別墅

想請問食藥水後會比水BB飲嗎?我B 5個月大,之前一直都無比水佢飲,但食完藥水後個口痴笠笠想比d水佢飲,其實BB幾大先比水佢飲先啱??

大宅

回覆:ballx2 的帖子

Bb食左藥個口會好乾架,大人食藥都會口乾啦

大宅

我餵藥or 保嬰單一直都是拑住佢打斜用針筒“芝”入去,佢會喊到死活來!
佢依家19個月,見我攞針筒就會“蘺”埋!我有一次同佢講,食完保嬰單就會好返,之後冇用针筒,改用spoon feed....咁苦都飲晒,冇喊!/我估之前喊,系因為要佢訓低迫佢飲,佢驚到喊!
依家就算spoon feed or 針筒都ok....只要企係drink就5喊

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你試下唱歌仔, 同佢大笑, 等佢跟你笑時開口就嚮咀角吱少少藥水(ard 0.5ml), 等佢吞完再吱. 同佢好似玩咁, 我bb 1歲都係用呢個方法, 好ok又唔抗拒.

首頁

尾頁

跳至