夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:mamacolly 的帖子

嗰兩日可唔可以返娘家住呀?

mamacolly  娘家離醫院仲遠,唔會   發表於 14-9-20 01:26

男爵府

你老公咁做真係衰左d,大仔兩歲,其實都需要人照顧而唔係“睇住”囉!不如樓主平心靜氣同老公分析下。可能佢冇諗得咁周詳

大宅

畀面勳章

我都覺得你個c6吾識分輕重,但你要早d準備,因為通常第二胎會比預期早,我第一胎比預產期遲十幾日,要催生。第二胎則比預產期早左1日。如果你第一胎準時,咁這胎就可能會早d了。做好準備啦,希望bb等老豆响度先出嚟啦。

別墅

聽到真係傷心,明白你感受,
其實個POINT未必係佢是否在身邊, 意思係如果佢份工要出差冇得調咁, 絕對易接受過去澳門做兄弟...
再加上大肚婆心情已經又怕又擔憂....

但係E個時期, 樓主你一定要好好處理自己心情,
同自己講包容佢,睇下佢返黎有冇對返你好D?

子爵府

2023年兔年勳章

老公唔將自己放喺第一位, 感覺真係好難受。
如果係佢父母有事, 咁都可以原諒, 宜家只係做兄弟, 真係過份!
樓主, 男人唔一定會因為女人唔鍾意就改變主意, 呢樣嘢我有太多體會。
要慢慢接受自己唔一定會係佢最著緊嘅人, 現實好殘酷。
無論如何, 要自愛, 好好照顧自己。
祝你一切順利!

yahho  agree 身同感受  發表於 14-9-20 11:19
mamacolly  多謝你~  發表於 14-9-20 01:37

男爵府

引用:我有個大仔兩歲一直自己湊,宜家第二胎仲有

原帖由 mamacolly 於 14-09-19 發表
我有個大仔兩歲一直自己湊,宜家第二胎仲有17日就到預產期,但c6話聽日後日要過澳門做兄弟⋯我即刻覺得好灰 ...
已經生過一次,係咪知道過程唔會好似睇電視咁: 唔得啦!要生啦!

好多老公唔係香港做野,到差不多生都係一個人係屋企。包括我自己,第一胎,當時距離預產期一個月,他要工趕差不多一個月,我一個人係屋企一個月。

他很擔心,但我話: 我可以一個人坐的士去醫院的,放心。我打電話比你,你慢慢來到,我都唔知仲有幾耐要痛啦!

最後他提早幾日回來,過多2日生左。

我有個朋友生2胎,老公都係大陸做野,朋友穿水,沖涼執好野,老公已經返黎陪佢去醫院。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 14-09-19 發

原帖由 mamacolly 於 14-09-19 發表
講真第二胎我仲驚過第一胎,一黎生得快,二黎屋企離醫院遠,三黎仲擔心仔仔吾知交俾邊個照顧,呢個時候佢當 ...
我反而覺得如果係朋友或家人紅白事可以接受,朋友及家人是終身的。
工作,只是一份工作。非常時期可以其他同事幫忙,請病假,去旅行,公司都一樣運作的。

大宅

引用:仲有17日,係男人都會為兄弟結婚而去幫手,

原帖由 momojoyse 於 14-09-19 發表
仲有17日,係男人都會為兄弟結婚而去幫手,妳嬲都無用,係我會叫家人/朋友嚟住一晚,等個老公玩得開心d

...
我諗唔止stay一晚,提前一晚去,做兄弟個日亦無得早走,應該趕唔切搭船,咁就係三日兩夜

大宅

引用:你老公咁做真係衰左d,大仔兩歲,其實都需

原帖由 ccw1830 於 14-09-19 發表
你老公咁做真係衰左d,大仔兩歲,其實都需要人照顧而唔係“睇住”囉!不如樓主平心靜氣同老公分析下。可能 ...
其實仔仔比較跟我同爸爸,得我地一直湊開,如果我入院,爸爸又無係身邊照顧佢,我去生都生得唔安心,試問佢明知其他人唔熟悉仔仔飲食起居,又點可以就咁放心去玩?!我真係唔明,換咗係我做姐妹,但屋企需要我,我唔洗諗都會唔做!

大宅

引用:我都覺得你個c6吾識分輕重,但你要早d準備

原帖由 carbonegg 於 14-09-20 發表
我都覺得你個c6吾識分輕重,但你要早d準備,因為通常第二胎會比預期早,我第一胎比預產期遲十幾日,要催生 ...
我第一胎早咗四日呀,雖然話仲有十幾日先預產期,但邊有咁準,我預計今胎都會早,盆都落得好低下~

大宅

引用:聽到真係傷心,明白你感受,其實個POINT未必

原帖由 sandycatcat 於 14-09-20 發表
聽到真係傷心,明白你感受,
其實個POINT未必係佢是否在身邊, 意思係如果佢份工要出差冇得調咁, 絕對易接受過 ...
係呀,就係太多不定因素,我原本好擔憂,c6係度先話安心d,哎,無陀b生過仔係唔明白

伯爵府

引用:Quote:原帖由 carbonegg 於 14-09-20 發表

原帖由 mamacolly 於 14-09-20 發表
我第一胎早咗四日呀,雖然話仲有十幾日先預產期,但邊有咁準,我預計今胎都會早,盆都落得好低下~

...
我生三個,第一胎遲兩日;
第二胎早三個星期;
第三胎遲左五日,bb大要催生!
無話第二胎打後就一定早啲生!
你老公點講都唔啱架喇!但你根本留唔到佢個心陪你等生bb,不如就由佢去啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-09-19+發表

原帖由 07mama 於 14-09-20 發表
已經生過一次,係咪知道過程唔會好似睇電視咁: 唔得啦!要生啦!

好多老公唔係香港做野,到差不多生都係一 ...
佢陪產過一次,我痛到捉住佢隻手流眼淚,有佢陪住感覺唔係孤身作戰⋯
佢都話今次會再陪,但走到澳門,黎到我都生完

男爵府

引用:Quote:原帖由 07mama 於 14-09-20 發表已經

原帖由 mamacolly 於 14-09-20 發表
佢陪產過一次,我痛到捉住佢隻手流眼淚,有佢陪住感覺唔係孤身作戰⋯
佢都話今次會再陪,但走到澳門,黎到 ...
澳門返九龍2個鐘可以,點都快過東莞,廣州,上海既。
妳個心唔舒服,唔想佢去o者。

一件事,要用甚麼態度及心情去面對,係妳自己抉擇。

好夜啦!瞓啦!

大宅

回覆:我感覺好心淡

雖然你c6好衰,比著我我都會唔開心,但站係佢立場佢會覺得你仲有成2個幾禮拜先到預產期,老友一世人一次結婚又叫到去做兄弟,唔去又好似好可惜咁,所以佢先諗住去者,既然佢真係想去,你肯成全佢我諗佢會覺得個老婆明白事理,去完返黎會更加錫你,不過放佢去之餘都要同佢講明有咩e郁你就要隨時返黎,亦都要安排安晒人係你身邊搞掂好晒先可以去

大宅

放鬆心情吧,佢要去,你都阻止唔到 !!不要想太多,自己好好安排 !

子爵府

育兒性格勳章

回覆:07mama 的帖子

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆:mamacolly 的帖子

可能冇咁啱時間呢,再倾下如果佢都照舊,就先作好预備,再放鬆心情,一切交比個天

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章

mamacolly 發表於 14-9-19 20:43
其實姑娘同我講我會生得比較快,已經有d怕,因為開車去九龍都要至少半個鐘,我62唔係同我同住,通知得佢黎 ...
佢地低估左自己既重要性永遠唔知一個決定令到人幾痛心..

mamacolly  係,但宜家佢唔值得咁   發表於 14-9-20 19:44

禁止訪問

回覆:我感覺好心淡

首頁

尾頁

跳至