論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比我發現佢偷我老公的信件去借財務公司,自己resign,因為驚要坐牢,但之後去勞工處告我補唔足錢比佢!激氣!我有叫佢簽收晒收錢文件及resign信,係咪我仍然要陪番1個月通知薪金比佢?下個月要上勞工處,唉!麻煩……

男爵府

回覆:Acexx Mariexxse Sunixx 借咗財務,剛resign, 搵工中

通知財仔佢走佬,去左邊,比埋張機票copy 財仔,等財仔對付,揾佢老家。

大宅

回覆 3btsoi 的帖子

我估佢仲喺香港,可能已經揾到工……我而家只concern佢自己resign,我是否要比一個月待通知金佢,否則違法?

男爵府

引用:比我發現佢偷我老公的信件去借財務公司,自

原帖由 scarlettlai 於 14-09-21 發表
比我發現佢偷我老公的信件去借財務公司,自己resign,因為驚要坐牢,但之後去勞工處告我補唔足錢比佢!激氣 ...
你有冇報警?如果佢犯嚴重過失可以炒唔駛賠,如果唔係,你炒工人要賠一個月,機票及交通津貼

大宅

回覆 2女女 的帖子

去報咗警,但警察話揾唔到證據係charge唔到佢,唯有備案。及當我同女僱傭講話發現佢偷信時,佢自己要求resign,我有計足今個月糧,travel allowance, 膳食allowance,年假及機票錢,全部比cash,有簽收。但佢都去勞工處告我,無奈!

wcpcelia    發表於 14-9-22 08:52

男爵府

引用:回覆 2女女 的帖子去報咗警,但警察話揾唔

原帖由 scarlettlai 於 14-09-22 發表
回覆 2女女 的帖子

去報咗警,但警察話揾唔到證據係charge唔到佢,唯有備案。及當我同女僱傭講話發現佢偷 ...
有冇証人?有冇viedo?
佢索償幾錢?去到勞工處會大家出個價調解,勞工處唔會做到咩。工人會去勞審再上庭

大宅

回覆 2女女 的帖子

原本大家協議佢resign,我地双方都唔需要一個月補償金或一個月通知,佢亦簽咗resign信,佢宜家要求要我陪番一個月通知金及travel allowance比佢,travel allowance我已比咗佢,佢亦簽收咗,所以最壞情況應該係要補番一個月人工比佢!佢走當日有5大袋行李,我仲好心叫佢我老公幫手用trolley裝及call埋雞車送到佢上舊agent度!對佢好反而去告我,激死!

大宅

回覆 scarlettlai 的帖子

Similar to my case:
Name: DELxSx, GRASHELLA MxNTERx (wear glasses)
HKID: xx228246

Said back to get married. I think she may return to find job later.

別墅

引用:通知財仔佢走佬,去左邊,比埋張機票copy

原帖由 3btsoi 於 14-09-21 發表
通知財仔佢走佬,去左邊,比埋張機票copy 財仔,等財仔對付,揾佢老家。

...
係咪真係有用,財仔真係會咬住佢地唔放?

男爵府

引用:Quote:原帖由 3btsoi 於 14-09-21 發表通知

原帖由 queenS999 於 14-09-22 發表
係咪真係有用,財仔真係會咬住佢地唔放?
如果個個都甘走數,執粒都似,點會甘易放過佢地

scarlettlai  haaaaaaaa  發表於 14-9-22 21:48

大宅

個極品咁似我剛簽約果件?
尋日黎簽約, 又話要4200, 又話唔可以最低薪......
因等工人使, 然後簽左,,,,,,,
之後話跟我返屋企睇下........
又話無四百幾的身體檢查費, 又話無機票........
今日又狂打電話黎, 又狂SMS.......
然後我話俾AGENT知唔要佢..........
佢係咪: 四十歲左右, 英為主識少少廣東話, 馬尾, 最好笑係佢有兩支手機.....

scarlettlai  你咽個萬萬不能用!  發表於 14-9-22 21:50

首頁

尾頁

跳至