自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

引用:借個位呻吓~我而家坐係個仔面前睇住佢抄,

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表
借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
加油!樓主都好叻,正面解釋鼓勵。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:勉強真係冇幸福,+呢個社會唔係精英真係好難

原帖由 homommy 於 14-09-23 發表
勉強真係冇幸福, 呢個社會唔係精英真係好難生存

不如選擇普通學校, 等佢開開心心讀書啦
曬氣,香港地,普通學校都係只識叫小朋友抄抄抄,填鴨式塞到班小朋友個腦實曬,都唔知為乜

男爵府

引用:Quote:原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表借

原帖由 amazing 於 14-09-23 發表
唉!香港教育制度好無意思!
喺,香港教育制度搞到好多小朋友無曬童年

翡翠宮

回覆:小學四年級日又抄夜又抄...為乜

其實我從來都唔覺得罰抄有用,講真你默書記錯一個字,罰抄完個字十次/ 篇文3 次有咩用。唔通你要記個篇文記一世咩 抄抄抄,係又抄唔係又抄,無技巧/ 方法抄完以後都未必記得。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我想講我細個D字好醜樣,之後中一遇著個班主任好中意罰抄,我日又抄夜又抄……結果我D字變得好靚。

TakMei  唔係人人受呢套   發表於 14-9-23 22:58

男爵府

我細個都係咁抄到喊

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我同個女溫英文。。。
佢要邊讀邊抄邊串 確實好有用
仲要日日咁抄好入腦
佢小一時25個英文生字 每晚25x 5=125
再加2句英文句字 抄5次
現在小二繼續 變左佢考試時我地溫少好多野
每晚最遲10點半訓 6點起身

薯圈  小二來說,算夜瞓  發表於 14-9-24 02:33
家家公主    發表於 14-9-23 22:17
bobo_ling  訓咁少?  發表於 14-9-23 22:15

子爵府

殘忍都係咁講,香港學生要精通中英就係咁架啦!我地中國人既思維同教育方法係抄同硬背,由古至今都係咁,外國活動式教學apply唔到係中國文化。

珍珠宮

借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
索性欠交一次罰抄,主動下一次溫默書。。

子爵府

我仔未讀到,為你同小朋友加油

公爵府

借個位呻吓~

我地細個抄得甘過依家d小朋友
所以我地好捱得
若真的覺得吃力,不加轉間活動d的學校啦大家舒服

薯圈  功課/默書又無咁多  發表於 14-9-24 02:35
薯圈  以前只返半日學。  發表於 14-9-24 02:35

子爵府

畀面勳章

最怕佢抄野抄到怕左讀書

侯爵府

hashtag影視迷勳章

陰公

老餅會員上科林只求開心!

男爵府

我細個都有罰抄,對我一D用都没,抄我又唔會用腦抄,照抄,下次照錯,字體緊係越抄越了(丑)啦。外國唔需要背書又唔會有罰抄,返而我自己中意左睇書,讀書都主動左。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

香港教育+底水平老師,就係咁教小朋友學習!

薯圈  同意!個別老師好   發表於 14-9-24 02:37
Superman-GF  Agree  發表於 14-9-23 21:46

大宅

我 以前抄得仲多,補習miss要我係暑假144個生字既現在,過去,PP.每日都要背默一次,錯多過5個要144個全部抄3次,5個以下144個全部抄一次。中間我都抄到好炆,吾明點解要甘抄。但當我144個都背岩曬既時候我就有好大成功感,而且因為甘我有幾次grammar測驗我係滿分第一。
所以我係過來人我明白抄既路程係辛苦,但真係會幫到佢,直到今日我都好感謝我有呢個恩師

lojo11    發表於 14-9-24 08:24
家家公主    發表於 14-9-23 22:18
Lacelace  Agree no more...  發表於 14-9-23 22:08

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:勉強真係冇幸福,+呢個社會唔係精英真係好難

原帖由 homommy 於 14-09-23 發表
勉強真係冇幸福, 呢個社會唔係精英真係好難生存

不如選擇普通學校, 等佢開開心心讀書啦
我覺得而家無乜所謂「普通」學校;只係好谷、非常谷同極之谷

namibb  認同  發表於 14-9-24 14:33
薯圈  唔一定,我仔讀個間唔谷   發表於 14-9-24 02:39

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你小朋友係咪精英班?所以老師要求高D呢?
其實我覺得每日默5個字+現在式+過去式...唔算多...
老師罰咁重會唔會係大多數同學都做到...小數做唔到就要佢地加把勁追番呢?

我自己叫仔溫書,我都係叫佢抄寫抄寫...
默書範圍佢會自己抄...OK就叫我幫佢默...
佢自己對,有錯佢都係再抄...
中文背默佢都係咁抄...
佢通常好快溫掂默書....英文全100的..中文永遠9字頭..因為字醜被扣分
可能我仔係D要抄寫過先易入腦的人..所以佢測考前,都係抄寫範圍...一邊抄寫一邊整理...到考前幾日開始就只搵佢自己抄寫準備的範圍

如果你仔平日有咁多抄寫..以後就星期六,日早D同佢溫習默書果D..等佢平日可以做到老師的要求...
係HK讀普通學校都係咁辛苦架啦

家家公主  我仔都係咁..  發表於 14-9-23 22:19

別墅

回覆:milky_red 的帖子

係谷到爆

首頁
12345...9

尾頁

跳至