自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

回覆:小學四年級日又抄夜又抄...為乜

學校好少抄寫, 中文五年級都係每個詞語3次, 英文更加係零!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

男爵府

回覆 TOBY@-@ 的帖子

而家D小朋友讀書真係好辛苦,
記得我自己前讀小學真係好輕鬆架
你過多一年仲覺得亞囝慘呀
呈分試,讀到懵,溫到傻

水晶宮

引用:Quote:原帖由+TOBY@-@+於+14-09-23+發表借

原帖由 yl88 於 14-09-23 發表
我地細個抄得甘過依家d小朋友
所以我地好捱得
若真的覺得吃力,不加轉間活動d的學校啦:y ...
我地以前反半日,多啲時間哇

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:借個位呻吓~我而家坐係個仔面前睇住佢抄,

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表
借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
呀女都係4年班,150字真係好多。
完全有同感係惡循環,我女都係星期四默3段加生字,每日預默一段,又係要改3次,日日改,不過佢就唔肯溫

水晶宮

引用:我仔今年小二..遇著個全校最嚴既男英文老師

原帖由 家家公主 於 14-09-23 發表
我仔今年小二..遇著個全校最嚴既男英文老師..
佢地學校日日都有REVIEW...就係將大默既題目..
日日默D默D... ...
你個仔叻就話追得反啫,追唔到嗰啲要抄50 次好驚啫!聽到我都有壓力,何況小朋友日日反學都怕到死.....

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

依家d小朋友真係好慘,想有個快樂童年簡直係妙想天開

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:TOBY@-@ 的帖子

樓主,你還好,小四,每日默5個字 (present,past,present continuous tense)

我大囡,當年小三開學後3星期已經要一次過默25個字的 present,past,present continuous tense,錯多過10個要罰抄3次,第二日要重默。 我當時陪佢罰抄,重溫,攪到11:30先瞓

因為印象深刻,所以之後佢對tenses好熟練,都係好處嚟嘅

水晶宮

真係慘

男爵府

我女學校,幾個星期先寫一次生字,10個以內,寫5次,寫得靚下次3次,英文從來唔洗寫,大字我記得細個隔個星期大字小字,佢三個月一次大字,每次一版8粒大字,到最後米成個文盲咁囉,問好多同學,原來個個都係,如果俾我揀,我女唔係自動波,我鐘意多d抄寫,我細個都係咁架啦,真係好多字都識寫,唔好以為我女讀一年班,今年6年級啦

別墅

回覆:喧嘩 的帖子

上咗4年級抄詞語已經轉咗細格,好似數學簿大d

公爵府

現在式+過去式應該係2 次,點解係3 次? 唔通係 give, gives, gave ? 就算係give giving gave 都係多餘。我覺得呢個係懲罰,希望佢下次唔敢唔串字。我好衰,如果係我,我會溫默書先,因為覺得識串vocab 相對地有用過tense. 最壞打算咪星期六日一次過 \'還債\'.

男爵府

中一時如英文有咩唔合格,阿sir就罰冇小息罰抄,於是的起心肝讀好佢,之後同阿sir friend过打band. 收到风学校捉人放学留書响柜桶,佢仲好到俾我將成棟書收响佢教員室个位。老師都係想佢發奮圖強姐可能,不過唔係个个受又係事實

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我記得小學時個班主任又係咁罰我地抄,抄課文三次,要背到出黎。有個男同學好大膽講左句,惡性循環。俾個老師鬧到癲,但佢講得好啱呀!係咁抄書,都溫唔到,第二日又被罰

別墅

回覆:heilok 的帖子

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:上咗4年級抄詞語已經轉咗細格,好似數學簿

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表
上咗4年級抄詞語已經轉咗細格,好似數學簿大d
我覺得d學校好有問題,你叫人寫詞語都係想寫好筆劃,d格咁細點會寫得好。 上年有小四家長同學校投訴個格太細,所以今年小四都維持正常格仔

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

每個人都有唔同學習模式, 有人係視覺型, 有人係聽覺型。係咁死抄爛抄, 未必有效率。我明白老師要照顧學生差異係好困難, 但現在只係學期初, 點捱到尾? 還是跟老師傾一傾, 這不是出不出頭的問題, 而係希望有個比較合適的方式俾小朋友, 咁先係三贏。

男爵府

講真間間學校都咁多功課,唔係抄寫,可能會係作文,唔係作文亦會係其他功課。到你間學校少抄寫多文作時,你又會唸點解要作咁多文,寧願作少的,抄多的好過。

其實樓主小朋友做功課會唔會好慢?一般黎講,小學生應該3小時內應該可以完成功課。另外,仔仔的字係咪真係寫得立立亂?
如果仔仔寫字又慢,盡哂力都寫都寫得唔好既話,都要考慮下間學校適唔適合你個小朋友。

伯爵府

環保接龍勳章

係咪咗抄:
take took taken taking
抄5次?

男爵府

其實學spelling唔一定要抄,背都得。日抄夜抄分分鐘肌肉勞損。我以前學grammar 同tenses都係靠背,唔洗抄。語言要學得好一定要大量閱讀,讀得多書就會好自然掌握到。我覺得抄寫只會對一d完全唔鍾意閱讀嘅小朋友有非常輕微同短暫嘅幫助。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我又覺得冇咩問題,我地細個都係咁抄,才可入腦。尤其係一d成個字變化的tense !小朋友少少鍛鍊我覺得OK

首頁
23456...9

尾頁

跳至