自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:小學四年級日又抄夜又抄...為乜

今日買咗d零食比佢當係獎勵,鼓勵吓佢明天要默英文~加油努力

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表借

原帖由 fungwongphie 於 14-09-24 發表
唉,而家唔抄唔通上大學至來手抄? 努力加油
放心。。。一味只識抄抄係唔會上到大學

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+14-9-24+07:48+

原帖由 方方媽媽 於 14-09-24 發表
任何事也有普遍性及特殊性,如果你的孩子用其他的學習法更有效,可以與老師溝通呀。如果效果好,默書表現好 ...
老師肯聽講就好⋯問題係老師會話個個同學都要抄,得你個小朋友唔使抄,對其他同學唔公平⋯

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-09-24+發

原帖由 LokYauYau 於 14-09-24 發表
放心。。。一味只識抄抄係唔會上到大學
讀到中學仍然只識抄抄抄當然會

不過冇人只係學抄抄抄既呢

但手字就係小學既時候練,過咗,冇得追架嘞

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

大家切勿當抄書係苦差同埋係唔需要,因為,我都係咁抄吓抄吓抄出來的,而,自問我因而讀到既學校並唔差,同出嚟做事人工亦唔低。家長,放鬆D啦

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

死抄真有用嗎?我覺得成效很低。
不如要學生背課本,都有些用處。要用腦記嘛!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+14-09-24+發表本帖

男爵府

適量的抄寫如抄三篇我是贊同的。但每個小孩學習記嘢的模式唔同,有些靠朗讀、有些靠抄寫、有些本身已好好記性;因此與期強迫要小孩過量抄寫,不如從默書成績決定下次抄寫的次數。即默書除了錯字要改外,亦獎勵他如成绩好下次可抄少一点,相反成績差就下次要抄多些。這方法,希望小朋友抄寫要盡力記,認真溫默書外,亦讓他知道做事只要認真、專注、努力做,就可做少一点功課, 謄出多些空餘時間休息。
理念是希望重質不重量。

公爵府

TOBY@-@ 發表於 14-9-23 21:14
借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
呢啲教育方法真係無聊,你叫個小朋友讀每句五次仲好啦。其實小朋友如果有時間睇多啲英文書,啲英文文法連串字自然會入腦,只可惜做完功課根本冇時間睇書。

珍珠宮

引用:Quote:TOBY@-@ 發表於 14-9-23 21:14 借個

原帖由 jellomama 於 14-09-24 發表
呢啲教育方法真係無聊,你叫個小朋友讀每句五次仲好啦。其實小朋友如果有時間睇多啲英文書,啲英文文法連串 ...
對。。睇書好有用

我本身全家都講廣東話,只請了兩年賓。 阿仔自細會睇書, 中英都睇,但英文書較多。。電視除左新聞,只睇明珠or cartoon network. 佢花在温英文默書,tense , 測驗的時間好少,成績 ok la

佢中文差d, 但中文係最深。 中文只抄寫也不可能好好記住個生字, 係要用d方法去記,同理解上文下理。。例如関联。要學識個字,抄3,4 次已有8,9成。方法不合的話抄50次也冇用,反而物極必反。

大宅

其實抄某程度上係有用
點解睇會好難背入腦?因為你個腦只係接收眼嘅信息。但讀出聲要睇一次,讀一次,聽一次,再加上幾個信息link up 係會易記好多。問run 嘅past participle,都有好多人會run ran run,因為個腦一早已經link up 左3個音節去記。
但串字好難do did done 一個個字母讀出黎咁記,抄就可以睇一次寫一次再睇一次

大宅

唉 好慘
眼淚在心裡流~

水晶宮

子爵府

回覆 TOBY@-@ 的帖子

我諗唔同班都同級....我囡4E,唉......我睇到佢呢份功課真係好嘔血,抄一個中都未抄完,仲要抄埋普通話併音...唉~~學校真係痴痴地~
^0^

別墅

回覆:567 的帖子

哥哥都係舊生,以前都未試過咁抄~我初初聽到佢話咁抄我仲以為佢聽錯

別墅

回覆:567 的帖子

學校唔痴~係我痴

珊瑚宮

大宅

其實抄到眼濕濕已經分咗心啦~再抄落去都無意義,只係消磨佢意志! 我會好嬲個miss無理解小朋友!

哩啲情況我會反映俾老師知,請教老師,可唔可以用其他方法幫下佢. 唔好消磨小朋友的意志.

首頁

尾頁

跳至