自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

may.112233 發表於 14-9-25 00:10
激到嘔血。講一句駁十句。破壞王,喜歡塗鴉撕爛人地功課。成日同人地打交,學校、公園、屋企人都打。全班最 ...
不如去搵學校社工, 心理學家了解仔仔係咪有學障或其他問題
相學有講兜風係冇咁乖巧, 但都係統計學啫, 冇絕對
比幾條link你睇吓
http://www.komanhei.com/article_destiny10.html
http://www.masterso.com/classroom/classroom6_2_04.php
http://bealuckyperson.blogspot.hk/2010/09/blog-post_2037.html

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:如何教導兜風耳既小朋友?

我仔無
咪又係咁百厭
我覺得吾關事

大宅

回覆:小倩 的帖子

我仔少少兜風耳,頭有兩個轉,又唔係好難教喎

大宅

我係兜風耳,返學絕對唔曵,仲好文靜添

我諗係性格主宰一切,唔好冤枉兜風耳

大宅

下?我仔個呀哥兜風耳,勁乖同好有天份喎,超級聰明
我仔個鼻有青根,老人家話青根辦鼻樑,無事喊三場,雖然佢係成日喊同惡屎少少,但我不太相信這些無根據。。
我覺得科學D好,帶你小朋友做評估睇下,或者都係係教育方面出問題,唔好賴個小朋友兜風耳就係特別case,惡教同曳唔一定係因為兜風耳

大宅

我大囡係兜風耳再加兩個轉,好曳又惡,我教導方法係我要比佢更堅持,一定要硬起心腸,話罰亦一定要罰先開始好左,只限對住我,其他人佢蝦到。

may.112233  都係既  發表於 14-9-25 07:19

禁止訪問

回覆:may.112233 的帖子

珍珠宮

引用:相學上兜風耳曳啲+係咪?

原帖由 小紅梅 於 14-09-25 發表
相學上兜風耳曳啲 係咪?
聽人講兜風耳其實係因為有自己一套,唔鐘意聽人講,諗既野同人地唔同,所以先比人話「曳」、「唔聽話」,但相對哩啲人會比較有創意~
樓主會唔會試下睇下小朋友佢想點,而唔係比個框佢,叫佢跟住做?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:may.112233 的帖子

我都係兜風耳,細個嗰陣都5知幾乖,從來5洗父母優心!

珍珠宮

引用:我個囡頭頂有兩個轉加埋兜風耳,超難搞

原帖由 spicymama 於 14-09-25 發表
我個囡頭頂有兩個轉加埋兜風耳,超難搞
我都係,自認細個好曳

子爵府

水晶宮

兜風耳係難教d

may.112233  係呀  發表於 14-9-25 07:31

珍珠宮

畀面勳章

可能佢做咁多野係想引起你注意

係你角度佢無做到你想要既結果出黎

但唔代表係曳,你一句佢十句即係佢都

可以用道理溝通,前提係你要講得佢通

相學只不過係統計學既一種

古時打破舊有思想既人已經係叫曳

難教係因為古時係好死板既教學

老師講既野就係0岩,有問題發問

就係質疑老師就係錯

不如換另一角度諗

佢係比較聰明同對身邊事物好奇

喜歡打破舊有或死板既野

咁其實你可以著重尼幾個性格特點去同小朋相處同多了解

性格有時係好中性

係長處定短處真係好視乎你點去發揮

加油

Superman-GF  Well said  發表於 14-9-25 10:22

珊瑚宮

引用:你應該著眼於教育,而唔係兜風耳。

原帖由 beth222 於 14-09-25 發表
你應該著眼於教育,而唔係兜風耳。
偏見本身已經製造障礙。

Superman-GF  Agree  發表於 14-9-25 10:23

大宅

回覆 小紅梅 的帖子

有,係adhd。但係adhd既小朋友多數係因為衝動自制能力弱而搞你,但係兜風耳既小朋友係有心搞你,未必機於,係個心唔好,兩者有分別,可以睇得出。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 may.112233 的帖子

絕對無關係,我個仔對耳子都係咁,由細到大都好乖。

珍珠宮

引用:回覆 小紅梅 的帖子有,係adhd。但係adhd既

原帖由 may.112233 於 14-09-25 發表
回覆 小紅梅 的帖子

有,係adhd。但係adhd既小朋友多數係因為衝動自制能力弱而搞你,但係兜風耳既小朋友係 ...
應該係adhd問題,唔好諗對兜風耳

男爵府

我係超級兜風耳,細個四兄弟姐妹最乖就係我,
我女少少兜,都好乖,係古執啲啫。

別墅

引用:老人家話相學講係。蘇文風話呢個相學係小朋

原帖由 ansonapril95 於 14-09-25 發表
老人家話相學講係。蘇文風話呢個相學係小朋友身體好,坐唔定,跳跳紥。

...
我自己又真係咁喎

男爵府

打人。連屋企人都打點會關對耳事?
我接受唔到小朋友對自己家人郁手郁腳。
手都打斷佢呀

首頁

尾頁

跳至