自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

4年前,C6怕我喺屋企悶,幾次想買Ipad俾我,但都被我一一拒絕咗!(因FTM唔想亂洗錢)

2年後,阿哥送咗部IPhone俾我,令我初次體驗智能電話原來咁方便,尤其幫小朋友影相。

但最近部lPhone跌爆咗,C6竟然提議買部仟幾蚊嘅電話俾我(據講佰佬滙賣2仟幾,同事出讓只需仟幾)

我聽完個心有D梗住梗住!由4年前追住買IPad,IPhone俾我,到而家嘅仟幾蚊手提,我接受唔到個落差(注:2年前C6買部電話俾在職嘅姑仔都幾仟)

其實呢4年來,生完2個小朋友,日日圍住2個細路轉,連自己都冇埋;但係喺C6心中的地位竟一年不如一年,好灰吖!!!
-----------------------------------------------------------------------

好意外!無諗過會有咁多人回覆.有見好多jm都誤會咗我既意思,現將25/9回覆貼埋喺度:

感恩!多謝各JM & JM\'s C6回覆!睇完你哋嘅評論,回覆忍唔住眼濕濕;其實我都係第一次喺網絡世界發牢騷。因為覺得有好多嘢喺一般生活中實在好難搵人傾訴,於是仿效各JM訴諸BK。

同C6拍咗12年拖先結婚,我份人性格急躁,而C6慢熱,成日都d火星撞地球,我就成日谷到一肚氣,拍拖時,無論佢認為自己對錯都讓我3分,生活上我有咩唔開心,C6都願意細心聆聽;拍拖時,我一直同自己講,未到最後,唔知呢個男仔會否成為MR Right , 唔想有錢銀瓜葛(又或者呢個男仔如果成為終身伴侣,更應為日後嘅生活節約)所以即使C6唔鍾意,我都堅持AA制。去旅行俾番自己份錢。食飯今餐你俾,下餐我付。如此這般,呢幾年雙方都各自有積蓄,C6更晉身業主,但我仍擔心二人性格不合,遲遲未願結婚,直至有咗大B,順理成章結婚。

因身體唔好,冇再返工,成為FTM,之後留喺屋企湊仔。小朋友未出世前,覺得個C6都算OK嘅!小朋友出世後,他依然故我,收工返屋企淨識對住電視,電腦,電話,夜晚唔瞓,放假瞓到2,3,4點係平常事,(2個小朋友加埋佢幫手換5塊片都冇)叫佢幫手睇細路,佢就教佢哋打機,開電視俾佢睇。為此,我傾過,我勸過,甚至冷嘲熱諷過過,佢死性不改,我亦懶得再費唇舌。而平時同佢傾嘢,對眼望住三寶(電話電視電腦),莫講情深對望,連基本嘅eye contact都無,自此心灰意冷,唔想同佢講太多。

婚前,佢承諾要對我好好好好。點解婚後,我默默付出,他卻視而不見!!!望住眼前這熟悉的陌生人,我極度沮喪,我心隱隱作痛,我無處可訴,欲哭無淚,我等待12年嘅愛情,何以如此收場,我有種深深不忿嘅恨。我都知我算係比上不足,比下有餘⋯⋯

從來我都唔係追風者,從來我都唔追求物質生活,更何況而家有咗2個小魔怪,更加事事要慳。

尋晚,C6話佢要換部貴價新電話,好貴好肉赤,跟住同我講佢同事有部市價2仟幾嘅電話出讓,現只需仟幾蚊,叫我換埋電話。
JM&JM\'s C6,佢自用就貴價機,買俾我就係同事出讓嘅;幾年前買俾姑仔幾仟,而家買俾我就仟幾;新婚就一再問買新型號俾我,變成黃面婆後就買同事出讓嘅!就係呢個落差,令我心隱隱
老實講,買部iPhone6,我唔係俾唔起,我冇諗過要買IPhone 6,就算送俾我,我都唔捨得。

有情飲水飽,但此情不在。作為夫妻,要以物質量度在丈夫心目中的價值,真係好悲哀!一部電話又值得幾個錢吖!

------------------------------------------------------------------------更新#73,#97,#98

wcpcelia    發表於 14-9-25 14:07
SiuBBee  始終一闊三大  發表於 14-9-25 12:26

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:貶值FTM

唔同既,4年幾前我第一部smart phone 係5千幾既ip,用左兩年。 而家各牌子都有出smart phone,平貴都有,最慘一般得1年貨仔,我接受到用2,3千既smart phone呀。

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我用左兩部iPhone,兩部都係執老公雞c咋!

keio  如果係我會唔開心囉   發表於 14-9-27 01:52
longyiu  X2  發表於 14-9-26 19:51

子爵府

可能佢知你慳家,幾千蚊你實話唔要,先話買部千幾蚊啫!
唔好諗埋一邊

心蕾  agree  發表於 14-9-26 23:17
一女之媽  同意  發表於 14-9-25 14:36
丫雅  同意  發表於 14-9-25 14:31
tingloveyin915  同意  發表於 14-9-25 14:24
laalaap  Agree  發表於 14-9-25 13:58
pomanlife    發表於 14-9-25 12:42
mercurycc  係!  發表於 14-9-25 12:13
km68cheng  X3  發表於 14-9-25 08:43
Thelittlepingu  x2  發表於 14-9-25 08:25

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:20100328 的帖子

我都係由iphone轉千幾蚊既sony m2.我又無唔開心喎。有錢都留比小朋友喇。

powerlady    發表於 14-9-25 12:59
baby.cat  心態健康  發表於 14-9-25 12:53
Cateye8888  Agree  發表於 14-9-25 05:52
36日咋...緊張緊張

大宅

我覺得ok, 而家新出D電話貴到離譜,而且好多Function 都用吾哂,無謂花D甘嘅錢去追款,我會留番D差額用黎買玩具同自己仔女玩好過,大家都開心

Giant  同意  發表於 14-9-25 12:06
蜆介鯪魚球    發表於 14-9-25 07:58
bluetulip  同意  發表於 14-9-25 06:15

珍珠宮

諗多了!我覺得你老公沒有貶值FTM,如果你想買部好d,咪出聲表達吓!

男爵府

引用:可能佢知你慳家,幾千蚊你實話唔要,先話買

原帖由 SW_Ball 於 14-09-25 發表
可能佢知你慳家,幾千蚊你實話唔要,先話買部千幾蚊啫!
唔好諗埋一邊

...
同樣睇法

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:4年前,C6怕我喺屋企悶,幾次想買Ipad俾我

原帖由 20100328 於 14-09-25 發表
4年前,C6怕我喺屋企悶,幾次想買Ipad俾我,但都被我一一拒絕咗!(因FTM唔想亂洗錢)

2年後,阿哥送咗部I ...
唔好唔禁諗!

我自己揾錢,都只捨得買部千幾元電話俾自己,買好貴個d,function多到唔識用,一般影下相,上網,千幾元已經好夠!

Ftm加油!

珍珠宮

我唔係FTM, 我老公已經好少買禮物比我,因為D$想留比孩子用或投資用

男爵府

BK Milk勳章

20100328 發表於 14-9-25 03:36

2年後,阿哥送咗部I ...
好嘢留俾小朋友嘛.
我幾年前第一批出iphone, 到今日仲係用緊個iphone, 因為全副身家都投資o係阿仔到.

自己有咩所謂. 你老公想幫頭家慳錢係好事(assume 佢自己唔係不斷出新電話....)
又放假!!!

大宅

想要貴d款嘅可以同老公講,相信佢都會買比你嘅佢簡個部電話比你應該係覺得部機適合你多d啫同價錢無關!唔好諗多左!

男爵府

小米囉,平靚正

lynx  x3!  發表於 14-9-25 08:18
KT0603  同意  發表於 14-9-25 08:12

水晶宮

話買部幾千銀的給你,又比你話浪費,又話唔要⋯⋯
話買部兩千幾的給你,又話睇低你,FTM貶值⋯⋯
JM,做你老公唔易喎。
兩公婆,想點咪直講囉,咪無啦啦為難個男人啦。

iamlonelypig  同意  發表於 14-9-25 12:39
我愛唐英年  X2難服侍  發表於 14-9-25 12:08

大宅

電話只係身外物,唔駛睇得咁重要,有個完整既家就好好,開開心心每一天。

象牙宮

2024年龍年勳章

自我價值,點會只睇外在物質價格?

珍珠宮

環保接龍勳章

佢係想留返d錢俾小朋友,見妳跌爆左個電話已經話買過部俾妳,其實佢好錫妳啦

人生本是苦

水晶宮

我都係由Iphone,轉左紅米了,由千位轉左百位

伯爵府

可能咁岩佢見同事放,有so咪買囉。
又係你話要慳尐

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

請搞清楚你想要乜。
1。慳家
2。iphone
3。只係想老公口甜舌滑tum吓你,但結果都係1or2。
你今日backup左未?

首頁

尾頁

跳至