親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊11月同c6去荷蘭比利時 ,上網check 交通費都幾貴。
荷蘭張ov chipkaart 嘅7.5euros 開卡費仲要冇得退... 但唔買又好似唔太方便。好似話好多小站冇櫃檯,售機票又唔收紙幣…
想問下買唔買得過呢?大家有冇買呢? 有冇人去完會賣?
我地主要喺Amsterdam兩晚,去zanaas風車村,去羊角村住兩晚,之後就落比利時。
比利時就只係來回布魯塞爾同布魯日,上網睇如果有rail pass 平好多呀!但一次要買十格…有冇人有用剩?
thanks!!!!

男爵府

Transport in Netherlands is never cheap and so you will see lots of people using bike for transportation. You may consider renting a bike there. In Amsterdam, you may check Amsterdam City Card, it has 24 hr, 48 hr and so on and covers transportation, museum and canal curise. However, it cannot be used outside Amsterdam so OV card is the only chance otherwise it is very inconvenient.

大宅

回覆:cherubic 的帖子

係呀!所以市內都會行路同踩單車,但去風車村同羊角村啲車費好甘
但又好鬼靚,點都想去

伯爵府

2018母親節勳章

七月去嚟:香港—》荷蘭—》比利時—》荷蘭—》香港。冇買oc card,用Holland Pass。荷蘭境內火車用€17嘅one day train pass,來回荷蘭比利時嘅火車票響當地買,因為荷比盧三國rail pass唔抵亦唔啱用,早買遲買又一樣價錢。

洋房

剛剛回來,自駕遊爽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

荷蘭火車公司網頁, 呢個show 到由荷蘭去其他地方既火車, 你睇下會唔會掃到平飛.
https://www.nsinternational.nl/en

大宅

回覆 donnayeung18 的帖子

May i know how much a day rental for automatic small car?

複式洋房

回覆:荷蘭,比利時交通

is it worth to take Thalys train from Brussels to Amsterdam?

大宅

引用:is it worth to take Thalys train from Br

原帖由 floaidan 於 14-11-11 發表
is it worth to take Thalys train from Brussels to Amsterdam?
我都坐thalys 久不久有promotion 架,留意下!

珍珠宮

引用:剛剛回來,自駕遊爽

原帖由 donnayeung18 於 14-10-14 發表
剛剛回來,自駕遊爽
荷蘭泊車費如何?酒店有冇免費泊車㗎,謝謝?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

noel-chan 發表於 14-12-9 19:20
荷蘭泊車費如何?酒店有冇免費泊車㗎,謝謝?

有停車場既酒店多數係免費泊車, 你要 check 酒店website.

以阿姆斯特丹為例, 停車場泊車費可以去到 EUR2/20分鐘.

珍珠宮

引用:Quote:noel-chan 發表於 14-12-9 19:20 荷

原帖由 bosch 於 14-12-10 發表
請問三歲小朋友坐火車由阿姆斯特丹去巴黎要買小童票嗎?

瑪瑙宮

noel-chan 發表於 14-12-10 20:04
請問三歲小朋友坐火車由阿姆斯特丹去巴黎要買小童票嗎?
可以自由揀買唔買小童票. 如果要佔座位, 可以買小童票. 如果唔佔座位, 可以唔駛買飛. 小朋友足4歲至一定要買小童票.

https://www.nsinternational.nl

響荷蘭境內坐火車的話, 3歲小朋友可以免費坐火車, 同樣係4歲至一定要買小童票.

珍珠宮

引用:Quote:noel-chan 發表於 14-12-10 20:04 請

原帖由 bosch 於 14-12-10 發表
可以自由揀買唔買小童票. 如果要佔座位, 可以買小童票. 如果唔佔座位, 可以唔駛買飛. 小朋友足4歲至一定 ...
謝謝你解答,我上網睇都是4歲先買飛,諗住早D在香港買定先,但旅行社那個人話小朋友2歲以上就要買,所以上來問下。另想問你,荷蘭你是否好熟架?我4月尾去在荷蘭住3晚,之後去巴黎及倫敦各5晚,你有好介紹去邊度玩,及邊D地方一定必去架?及有咩抵買?因為第一次去又自遊行及帶著小朋友想編排得好D吖 thanks

男爵府

如果只係兩晚起AMS,其實唔買chipkaart都可以,因為用剩冇得退。你買嘢平時最好留d散銀用好過(好似電車/巴士冇錢找)。

去zanaas風車村,- 應該係Zaanse Schans ?呢度可以起AMS Centraal Station坐火車起Zaandam站落,行一段路就到。

去羊角村(Giethoorn)住兩晚 - 距離AMS起碼兩個半鐘車程都幾遠下,上一次去基本上90%都係中國人。可以由Ams坐火車到Steenwijk站落(中途好似要轉火車),再轉巴士

好多細既火車站基本上係冇人賣飛架,如果要用信用卡都唔得,因為只接受本土有chip &pin果d卡,有需要可以叫當地人幫手買飛。

複式洋房

荷蘭風景真係好靚

瑪瑙宮

noel-chan 發表於 14-12-11 14:43
謝謝你解答,我上網睇都是4歲先買飛,諗住早D在香港買定先,但旅行社那個人話小朋友2歲以上就要買,所以上 ...
4月尾去荷蘭, 可以去開放有季節限制既地方:
1. 鬱金香公園(keukenhof), 夾到時間可以睇花車巡遊同埋去花田. 好彩撞正d 花田d 花開花的話, 響keukkenhof 風車果邊可以離遠見到七彩花田. 想響花海影相的話, 我只知可以由keuenkof 踩單車去到花田, 詳情你要再去search 了.
2. alkmaar 芝士巿場, 禮拜五朝早有show 睇.

去荷蘭都係去一般旅遊景點, 阿姆斯特丹巿中心入面有好多博物都值得一去, 特別d 有 sex museum, 但要你同你老公前後腳去參觀, 果度好細好快行晒, 不過d 展品好攪笑... 帶小朋友遊船河都好玩. 聽講紅燈區而家係萎縮中, 所以有機會又想八咪去睇, 食晚飯前去睇會好d, 果度影一般街景就得, 唔好影d 妓女. 阿姆斯特丹有動物園, 但我未去過.

睇風車方面, 風車村 Zaanse Schaan 同 小孩堤坊Kinderdijk 入面二選一.

荷蘭有主題公園, 例如 julianatoren, 由阿姆斯特丹出發約個零鐘車程就去到. 果度好細又少亞洲遊客去 , 不過有好多機動遊戲俾年紀較小既小朋友玩. 同一城巿有皇宮 paleis het loo.

我未試過帶小朋友去巴黎同倫敦. 我去巴黎同倫敦只係去d 著名景點. 唯一覺得小朋友可能有興趣既係迪士尼樂園, 同埋倫敦既London Duck Tours. 倫敦有時間性既節目係白金漢宮既Changing of the Guard.

別墅

回覆:donnayeung18 的帖子

請問你係咪自駕荷比盧?

男爵府

新境點, Rotterdam markthal...
Nijnje

首頁

尾頁

跳至