跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

男爵府

有同感.. 但有口難言, 只有一個人.. 在心裡落淚

別墅

昨天的情況算是有點規模,但同64那種震撼,還有距離,亦屬萬幸. 希望港人(包括示威者和執法者)繼續保持理性.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

講香港情況,大家JM暫時都係留喺美國會呢度傾啦,始終風頭火勢,好多人失控係人都鬧,斷章取義,上鋼上線,大家無謂俾人當出氣袋,唔同意見就鬧,幾毒都講得出,根本就唔理性,呢度情況暫時冇問題,有人入嚟搞事請大家保持冷靜克制,PM我或按舉報,雖然我要返工,但一定會盡量處理架啦。

香港今日搞到咁,非一朝一夕,亦非一人之力可以行到呢一步,互相指責冇用,強硬手法兩邊都相輸,為逞一時之氣只會因小失大,成年人要樹立好榜樣俾未來新一代至係,但而家我見到人生百態,唔只BK,FB更恐怖,何以唔可以大家包容,和光同塵?世界不停變,今日唔變唔代表聽日唔會,或者可能要等10年8年或者又一個25年,但咁又點?今日即刻俾你唔見得係適合。

carey1999    發表於 14-9-30 01:03
cp2004  讚同  發表於 14-9-29 19:52

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

(new PC.. can't type chinese.. please excuse me )

yeah.. talk as little as possible la....

today is not the same la....... we can't do much .. I personally believe HKer can't do much either.. even after blood washes the street... who can fight china these day? US shut their mouth on this matter (as seen by the public letter from HK US Consulate) ...

*long long sign*

男爵府

BossCatCat 發表於 14-9-29 22:13
(new PC.. can't type chinese.. please excuse me )

I read Yahoo News reported:

"China wagged its finger at the student protesters, and warned against any foreign interference as they massed again in business and tourist districts of the city in late afternoon. "Hong Kong is China's Hong Kong," Foreign Ministry spokeswoman Hua Chunying defiantly told a news briefing in Beijing."

男爵府

畀面勳章

回覆:百感交集....

我都好心痛香港現在既情況, 雖然人在外地, 但依然會擔心。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 14-9-29 06:13
總之公海已經好難發聲,連講自己睇法都俾人問候全家鬧低能,
所以我至叫各位JM留番喺呢度傾,始終我地身份有D唔同,
好多而家嘅香港人已經咩都批評一餐仇視一番,幾年前政府派錢,
當時住喺外地嘅港人都有份,公海好多人鬧爆,但其實唔係海外香港公民要求,
我都冇話要分番一份,而且事實以前喺香港我交唔少稅,
一蚊福利都冇攞過,要鬧就鬧政府多此一舉,因為要名正言順派錢俾大陸人,
於是就將移民海外香港人都擺上檯,最公平都係因應個人交稅多少退稅,
但咁又好多人力物力,美國加州之前都試過全民退稅,位位500,
唔理你交幾多都係500,我覺得好唔公平架,不過有時開口埋口公平都冇用。
事實上要返香港攞錢果班,6000都未夠買機票。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:百感交集....

搬咗嚟美國就嚟廿年,如果話美國是我家,咁香港就係我嘅根,見到而家咁,真係好心痛

drm  same feeling  發表於 14-10-15 23:20

王國長老

babytomato 發表於 14-9-29 10:18
搬咗嚟美國就嚟廿年,如果話美國是我家,咁香港就係我嘅根,見到而家咁,真係好心痛

...
原來你嚟咗咁耐嗱,我都好唔想講香港再唔係我家,但事實真係俾到呢個感覺我,一來習慣咗呢邊生活,以我嚟講冇可能回流,因為仔女老公都係呢邊出世呢邊大,衰D講佢地係唔會適應到香港生活同節奏,而家連我都適應唔到,我認知嘅價值觀道德觀世界觀都唔同晒,或者係我自己仲停留喺以前獅子山下精神下嘅香港。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:babytomato+發表於+14-9-29+10:18+搬

原帖由 rose-mag 於 14-09-30 發表
原來你嚟咗咁耐嗱,我都好唔想講香港再唔係我家,但事實真係俾到呢個感覺我,一來習慣咗呢邊生活,以我嚟講 ...
I am still living in Hong Kong now....people are unhappy...and in the past 15 years since I return, i would say that society has regressed. I am actually pleased to see the demonstration. At least, the young people are telling us that they want more than money....it is more concerning to me to see a lot of people in their 30s/40s to express their discontent with the peaceful demonstration.

(Actually some people are painting the picture that US govt is behind the demonstration, thus we better stay quiet!)

複式洋房

多謝你地咁遠都會留意香港情況, 坦白講我係走在前線果班, 同時亦係等緊K1, 講真大可以o係屋企un un腳等走人, 雖然相當有機會因為今次事件影嚮移民, 但我真係過唔到內心果關, 我唔算什麼憤怒青年, 只係一個普通到唔普通ge打工仔,呢幾晚經歷過geh細節唔講, 但真係好多謝各位媽媽, 至少你地唔係一開口就鬧示威者搞事。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+14-09-30+發表原

原帖由 ivyscyip 於 14-09-30 發表
I am still living in Hong Kong now....people are unhappy...and in the past 15 years since I return, ...
同意,我都好少出聲...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:多謝你地咁遠都會留意香港情況,+坦白講我係

原帖由 Haliaki 於 14-09-30 發表
多謝你地咁遠都會留意香港情況, 坦白講我係走在前線果班, 同時亦係等緊K1, 講真大可以o係屋企un un腳等走人 ...
多謝你走到前線,為大家抗爭,加油!希望今次可以和地解決。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:多謝你地咁遠都會留意香港情況, 坦白講我係

多謝你地咁遠都會留意香港情況, 坦白講我係走在前線果班, 同時亦係等緊K1, 講真大可以o係屋企un un腳等走人 ...
多謝你走在前線,為香港發聲,希望你哋能夠繼續保持冷靜,合法咁提出訴求,唔好比機會啲滋事份子抹黑

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:babytomato 發表於 14-9-29 10:18 搬

原帖由 rose-mag 於 14-09-30 發表
原來你嚟咗咁耐嗱,我都好唔想講香港再唔係我家,但事實真係俾到呢個感覺我,一來習慣咗呢邊生活,以我嚟講 ...
你都好,啲屋企人喺呢邊,我父母喺香港,最擔心佢哋。我都有諗過回流,但老公應該會好難搵工,我自己份工轉都好麻煩。而且我真心鍾意呢度 hea 啲嘅生活,要我日日送個囡學呢樣嗰樣,佢未癲我都癲!

不過而家呢度咁多印度同中國人,都催谷得好緊要,kumon 開到成行成市,淨係 sunnyvale 都3間

Javanmama  好有同感!   發表於 14-10-1 00:49

王國長老

babytomato 發表於 14-9-29 22:41
你都好,啲屋企人喺呢邊,我父母喺香港,最擔心佢哋。我都有諗過回流,但老公應該會好難搵工,我自己份工轉 ...
都唔係架,我仲有好多家人喺香港同澳門,我都想見到佢地,但真係無可能回流,有家庭不能放下,要佢地跟我返去,而我又無日無夜咁做嘢,對佢地唔公平,而且我唔要做怪獸家長,喺香港唔係我D細路死就係我顛。

我都知道印度人同好多中國人都好誇張,爭爭爭爭人工多爭成績好,明明希望嚟到有另一片自由天地,但偏偏將果種競爭文化帶嚟美國,應該係唔想小朋友有太大讀書壓力至走,點知嚟度又計住入唔入到出名學校,PSI幾多分,小朋友學幾多樣興趣班,有冇得表演,有冇專業水準。。。算把啦,我唔湊米氣架,我帶仔女去學嘢係興趣培養同改善專注力,佢地學得好我開心,但唔係要佢地成為專業或者入國家隊,得的話我就大件事,有呢一日至算,而家佢地開心就夠。

王國長老

Haliaki 發表於 14-9-29 17:02
你有小朋友未呀?以一個母親身份講兩句肺腑之言,無人想自己仔女做烈士,而家局面要睇清,邊個至係罪魁禍首,一定唔係警察,所以大家一定唔好互相仇視。政府真係唔會咁易俾你地逼到,漫漫長路,唔一定要今日就登天,留得青山在,那怕無柴燒,可以漂亮地退場至最緊要。當要身先士卒時,停兩秒想想家人,想想愛你嘅人,對佢地你都有責任,個人安全係最重要。

你就移民的話更要小心,有案底係唔會批架,刑事紀錄係大問題,唔好信咩會有政治保護令之類,世事話唔埋,一線之差就咁一世,好多嘢返唔到轉頭,有好多例子你睇,總之一句:三思小心。

複式洋房

回覆 rose-mag 的帖子

我冇小朋友,可能報紙電視Facebook有好多唔同角度ge消息, 但其實去到尋晚現場真係好平靜,互相仇視只係少部分時間,呢頭互鬧完,果頭會遞水俾警察飲,大家好自律,大人後生仔老人家都會執垃圾、互相留意身邊人有冇事,諗都唔諗就出錢買好多物資到場,講真已經好多年冇由心覺得香港人係好人,我都好小心儘量唔會影嚮移民,畢竟大家都好明白今次唔係出黎打低香港警察,只係想政府正視問題,可以好和平。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+rose-mag+的帖子我冇小朋友,可能報紙

回覆 rose-mag 的帖子

我冇小朋友,可能報紙電視Facebook有好多唔同角度ge消息, 但其實去到尋晚現場真係好 ...
我剛剛去完中環同銅鑼灣,非常和平、有order! 我為班年靑人感到自豪!

首頁

尾頁

跳至