少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人係好傳統的中國人,鐘意啲聽教聽話,唔需要太叻的小朋友,怕太聰明的小朋友會好曳,好難教.

但快3歲的小兒子似乎比同年齡的小朋友醒好多,令我有啲擔心,但又講唔出會有咩問題...

唔知佢哋大個之後相處上會否有隔膜? 我又要做啲咩,來應附的天資聰穎的小人兒?

大宅

回覆:小余 的帖子

細個叻,唔代表長大會叻

公爵府

你要多增加自己的知識...來應付佢的提問題 (佢會問到你口啞啞的) 另外身教很重要.如果你叫佢不能做的事情.你自己也不能做.否則佢會向你提出質疑 (聰明的孩子記憶力.觀察力都特別強) 資優的孩子也可以是乖孩子 .

翡翠宮

唔會嘅,因為叻嘅小朋友教好教壞都特別容易,更加要放多D心機慢慢教

別墅

可否講下除了你囝囝比同年齡小朋友聰明外,有什麼管教問題?

複式洋房

點樣叻法呀?

大宅

回覆:其中一個孩子特別聰明,會有什麼問題

我細佬細個都好叻,人人都話佢好醒好叻,連學校既老師都係咁講,點知俾人讚得多,佢就驕傲,覺得唔讀書唔聽書都掂,結果就愈來愈差,讀完f.5就出黎做野,所以,樓主你要小心去教你小朋友,唔好過份讚佢,令佢以為自己好勁,同埋,要upgrade自己,怕到時佢識野多過你,佢會睇唔起你,唔聽你講…

子爵府

要著重品德教育,教佢分辨是非對錯,教佢唔好驕傲,要幫助別人。多啲帶佢去街,教佢睇書

大宅

點叻法?~~
主要係同佢2個哥哥比較。有時看書時問吓啲問題,例如故事裡的小白免躲在圖畫裡的什麼地方吖?...年紀接近的小哥哥仲係一舊飯,但佢即時答到。幼稚園面試時有問必答。所以即使係12月細仔,報幼稚園的成功機會都一半以上。

其實我比較擔心3兄弟之間會互相比較。

大宅

我得一個小朋友,剛三歲。我成日見我仔的朋友同學,覺得每個小朋友發展及喜好唔同,長處唔同,我認為我地要多發掘小朋友獨特性及優點。
可能哥哥無咁叻,但會唔會細心,善解人意,有創意,唔怕困難……??

我建議可多讚哥哥性格好的地方,讓弟弟明白唔係叻先有人欣賞。

首頁

尾頁

跳至