烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問佢地幾時先做大減價,意思隻隻都減!

大宅

要只只減都幾難,11月sogo會有一兩款減,另工展會通常有幾款減&套裝賣。最抵好似係之前萬寧換購18,24、26cm。

登!登!登!  係!  發表於 14-10-10 07:44

大宅

要只只減都幾難,11月sogo會有一兩款減,另工展會通常有幾款減&套裝賣。最抵好似係之前萬寧換購18,24、26cm。

大宅

回覆:Staub 達人 求助呀

點算呀?我已經浸左一晚梳打粉加熱水喇,佢地好似食死左咁,點都唔甩

子爵府

Melodyxo 發表於 14-10-28 16:49
點算呀?我已經浸左一晚梳打粉加熱水喇,佢地好似食死左咁,點都唔甩
我會通常用"思高綠色百潔布"加洗潔精就可以洗走污積

大宅

回覆:Lucky@128 的帖子

響fb有谷友教左我啦,好開心,洗甩左

係用梳打粉,水加熱,一路用鋼絲掃,打圈,yeah!

子爵府

醒目開學勳章

回覆:Melodyxo 的帖子

大宅

回覆 OiyingMa 的帖子

你呢個煲邊度買?隻色好靚

男爵府

引用:Quote:honghong02238+發表於+14-10-5+19:01

原帖由 番茄仔 於 14-10-07 發表
我之前用virjoy抹手紙抹都甩晒一粒粒
轉左用萬寧牌反而唔甩
我都係用virjoy抹手紙,發現抹完甩晒一粒粒,
等我都轉用萬o先

不求失,不求得,但求開心得唔得。

子爵府

BK Milk勳章

cox 發表於 14-11-2 17:41
我都係用virjoy抹手紙,發現抹完甩晒一粒粒,
等我都轉用萬o先
快D買啦又平 hahaa

大宅

回覆 siuching1014 的帖子

我係某年(前年?)嘅公展會買, 當時都已經停咗產 (唔係芥末黃,係檸檬黃咁上下), 不過膽粗粗問阿姐, 佢有幾只收埋係柜無show出黎.

大宅

回覆 OiyingMa 的帖子

我就系想要隻檸檬黃,真系好靚,反而介末黃我麻麻哋,等我工展都去睇下先

大宅

引用:用完第一次慢炸開光後,我已經唔養鍋,因為

原帖由 OiyingMa 於 14-10-09 發表
用完第一次慢炸開光後,我已經唔養鍋,因為4,5只輪住用,一個禮拜裡頭每只都用到2、3次,好快佢地已經會令 ...
我個隻用左幾次 今日要黎煎牛肋骨 一放入去痴底到不得了 有無tips點先會唔痴?

大宅

回覆 rachellaiyan 的帖子

你嘅牛肋骨係咪有汁or有生粉or 食材未放至室溫?
要唔痴都係要鍋夠熱, 油夠滾, 有汁嘅東東我會放落鍋後由中火轉至中小火, 即係較細一度(我用電磁爐).

我個韓式牛肋骨, 無點痴, 當然, 先煎後炆, mug鬼都甩晒.

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Staub 達人 求助呀

點算好

大宅

引用:回覆 rachellaiyan 的帖子你嘅牛肋骨係咪有

原帖由 OiyingMa 於 14-11-11 發表

你嘅牛肋骨係咪有汁or有生粉or 食材未放至室溫?
應該係室溫 但有生粉呀! 同埋落得好少油!

大宅

初用真係要落多點油, 直至佢吸飽油有光澤, 有生粉有汁更易痴, 都係個句要夠熱夠油.
其實, 肉呀魚呀我落鑊後通常唔兜佢, 等佢煎至皮縮先反轉煎第二面, 希望幫到你.

大宅

引用:回覆 rachellaiyan 的帖子初用真係要落多點

原帖由 OiyingMa 於 14-11-12 發表

初用真係要落多點油, 直至佢吸飽油有光澤, 有生粉有汁更易痴, 都係個句要夠熱夠 ...
thx!!! 個煲你用左幾耐先開始靚仔唔痴??

大宅

我例牌搵野慢炸黎開光, 一次由佢吸到飽!

佢唔係不沾, 都要照正常油量同程序黎煮.

大宅

引用:回覆 rachellaiyan 的帖子我例牌搵野慢炸黎

原帖由 OiyingMa 於 14-11-12 發表

我例牌搵野慢炸黎開光, 一次由佢吸到飽!
我個隻係26cm 炸野要起碼一枝油

首頁

尾頁

跳至