烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:今年仲未有得買黎晒。

原帖由 abcabc181818 於 14-10-03 發表
今年仲未有得買黎晒。
我見街市已開始有啦

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:請問如果我今日曬, 最快幾時可以食呢

原帖由 Chamo 於 14-10-04 發表

請問如果我今日曬, 最快幾時可以食呢? 即係要放幾耐?
界之前要洗下佢,啲柑好dirty,抹乾/吹乾就可以開始界。街賣既係開三瓣唔係開四瓣,首先喺頂部粒“頂”偏右邊位置由底開始界開界到另一邊既底部(唔好界斷)。另一刀在頂中間位界(與第一刀成直角)界到底部,小心瓣開柑皮。我上年第一次界,開頭都會界爛,界得多就會好靚,上年界左兩箱,今年又要入貨。

沾到果汁唔怕,最重要係曬得夠乾先好入罐,天氣乾燥間唔中又要攞出黎番曬。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-5 07:15

原帖由 abcabc181818 於 14-10-05 發表
黎緊一星期會比較乾燥,先番晒舊果皮,周未就開工晒新果皮
喺果欄買新果皮嗎?知唔知今年幾錢箱?

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-5 20:21

原帖由 abcabc181818 於 14-10-05 發表
諗住拉架車仔去街市買咋
我睇下有無JM去果欄買,等人報價先去入貨

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-5 21:19

原帖由 abcabc181818 於 14-10-09 發表
今日街市價: 權記15KG $260.
謝謝,屋企人問過街市$300一箱雜乜牌

abcabc181818    發表於 14-10-9 19:15

珍珠宮

引用:Quote:Happyq 發表於 14-10-9 17:22 几錢請

原帖由 abcabc181818 於 14-10-09 發表

今日街市價: 權記15KG $260.
我仲等緊睇下有無JM去果欄,等報價

珍珠宮

引用:Quote:Happyq 發表於 14-10-9 20:25 $260

記唔記得上年權記幾錢箱?
上年早少少買既一箱195,遲一星期後再買仲貴左佢地話水尾,仲要俾人呃左用啲雜嘜柑放入權記箱度扮正貨仲要係唔嘴足稱,你去買時記得要買啲未開封既柑。

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-5 21:19

原帖由 波子 於 14-10-10 發表
今朝同事咁啱講油麻地果欄買有兩隻$240及$270
謝謝報料,我諗貴果個應該係權記。

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-10 10:43

原帖由 波子 於 14-10-10 發表
咁衰
我自己豬左囉,我有問個女人點解開左箱,佢話返貨要check貨所以開左。

以後都係去入左大門頭幾檔度買,再直行行入少少其中一檔就係果間黑店。我唔記得鋪名,知道既我一定開佢名。我發現好多嬸嬸即買即場開果皮,唔駛托成箱返屋企,所以週圍有好多權記既吉箱,啲奸商就可以偷龍轉鳳。

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-10 10:43

原帖由 abcabc181818 於 14-10-11 發表
我買個d係有原裝權記膠紙封箱既,應該係正貨。 不過只有普通裝$260賣沒有特大裝。 但d柑既質素好參差下 ...
我上年買果嗰箱正貨好平均,算幾靚,無你呢個情況出現

珍珠宮

引用:再補相

原帖由 Happyq 於 14-10-11 發表
再補相
補多張有包裝既相

珍珠宮

引用:昨日買咗權字“”特“”$240,有大有小共18

原帖由 aprilabc 於 14-10-11 發表
昨日買咗權字“”特“”$240,有大有小共181個,有幾個好厚皮
喺果欄買嗎?

aprilabc  街市  發表於 14-10-12 01:52

珍珠宮

引用:係咪真係一箱箱咁買,我上年有幸有得散買,

原帖由 BingBB 於 14-10-12 發表
係咪真係一箱箱咁買,我上年有幸有得散買,不過當時應該係水尾
果欄我見就係一箱箱咁買,街市應該可以散買或者一串串介好咁賣。

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子街市一串串個啲,

原帖由 MonsterBear 於 14-10-13 發表
回覆 ipodbaby_123 的帖子

街市一串串個啲, 怕唔怕假嘢
假唔假就唔知,不過就唔知佢用咩牌子既柑皮黎整,我只係知道權字牌係比較出名一串串果啲有可能用其他牌子既柑。

珍珠宮

引用:Quote:abcabc181818 發表於 14-10-14 16:42

原帖由 Lachesis 於 14-10-14 發表
終於有人講出個重點, 依加細細隻青bb果d新會柑跟本未係時候, 晒果皮應該係用成熟既新會柑去晒架 ...
如果買左啲青皮柑唔開住,吽唔吽到變紅皮,如果吽到,同直接喺街買既紅皮柑食落係咪有分別?

如果啱時候買柑,可以話聲我地知嗎?

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-14 20:36

原帖由 Lachesis 於 14-10-14 發表
唔得架,最多都係變黃皮,而且d柑唔係樹上熟,又點變大呢?
大紅皮係喺冬至前一兩星期上市,到時去果欄就會 ...
冬至前兩星期,咁咪要等到十二月頭,外表係咪同柑一樣但皮就係橙色?唔知果欄啲箱既包裝係咩樣?

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-10-14 22:01

原帖由 Lachesis 於 14-10-15 發表
明白了,謝謝!

珍珠宮

引用:Quote:Lachesis 發表於 14-10-16 12:33 我

原帖由 abcabc181818 於 14-10-16 發表
我住得遠,等你報料睇下幾時有得買,一定唔會同你鬥搶

abcabc181818    發表於 14-10-16 19:13

珍珠宮

引用:Quote:abcabc181818 發表於 14-10-16 19:11

原帖由 abcabc181818 於 14-10-16 發表
唔記得講, 本來C6叫我一次過買10箱架, 俾我鬧鬼佢咋
十箱?!你c6好進取

abcabc181818  因為唔洗佢做  發表於 14-10-16 19:37

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Lachesis 於 14-10-16 發表放

原帖由 like_yan 於 14-10-17 發表
唔知荃灣有冇得賣

自己一個出果欄攞唔到一箱返屋企
我上年推車仔去,自己抬上巴士,都唔算太重。

首頁

尾頁

跳至