自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

回覆:田口十六夜 的帖子

左派五毛齊發功、利用群眾鬥群眾

公爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:小魚3b 發表於 14-10-3 16:30 唔鍾意

原帖由 田口十六夜 於 14-10-03 發表
唔鍾意民主。。。對你黎講民主有咩唔好?
你鍾意民主,對你黎講又有咩好

伯爵府

引用:Quote:小魚3b 發表於 14-10-3 16:30 唔鍾意

唔鍾意民主。。。對你黎講民主有咩唔好?
佢講緊反話, 明未?!

珍珠宮

回覆:我想問一下大家點解反對佔中?

我支持佢地佔領垃圾房,因為佢地中意拾製造垃圾同垃圾

複式洋房

我本來都唔多出聲, 係你地班佔中份子周圍點火, 而家攪到我仔學校附近, 妳話火唔火

samsmama  十分同意  發表於 14-10-3 17:05

子爵府

d意見咪係哂d文裡面,想瞭解就花少少時間認真去睇去諗去理解

洋房

namnamnamlolo 發表於 14-10-3 16:35
俾你班廢青選出黎 會攪到共產 努力既香港人辛苦白廢
言下之意你唔鍾意共產,搞到辛苦得黎嘅成果被搶奪?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我想問一下點解你會咁有心黎開個新戶口問野?

想改變D乜?

mrshoho  冇學返,新國民太得閒   發表於 14-10-3 23:50
ungoobee  改變世界同拯救地球   發表於 14-10-3 16:59

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

你扯吧啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講到咁陰謀論
你地又有乜動機呀

我地睇唔過眼, 你地漠視民意, 衝擊警察, 阻塞街道, 阻人返工搵食, 阻返學
自把自為, 自以為是, 自私自利

ceci1979  同意  發表於 14-10-4 02:48

禁止訪問

別墅

岩岩先靜返又,你又泥講呢d

子爵府

田口十六夜 發表於 14-10-3 16:39

吓!即係你喜歡共產,想爭取共產主意

momo629  你收檔啦,殺人全家,   發表於 14-10-5 01:11

洋房

maggie0718 發表於 14-10-3 16:37
你鍾意民主,對你黎講又有咩好
只係想傾計咁討論姐,請你唔好緊張

珍珠宮

引用:Quote:namnamnamlolo 發表於 14-10-3 16:35

共產有乜好 請說明之?

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

樓主,我COPY返我之前的REPLY答你,唔同階段我都有講過我的意見。
呢篇係第一篇寫的:

一直沒有表態的我,看到近日網上很多的言論實在很痛心,希望所有支持民主的人可以看看。
我很希望有人明白,我不抗掙不代表我在妥協,我不示威不等於我不支持民主!
我支持爭取民主、真普選,我只是不認同佔中這個方法,請不要騎劫我。

希望大家看清事實:
1. 不示威,不等於不支持學生
2. 反對辱罵警員,不等於支持他們使用過度武力
3. 不支持佔中方式,不等於不支持爭取民主和真普選

我有親友是警員,也有親友是示威者,看見很多的言論爭鬥,一言不合便拉倒,實在很難過。我不示威只是不認同佔中這個方式,我反對警方用過度武力但我也討厭有人咒罵前線警員及其家人。我是一個支持爭取民主的人,是一個希望有真普選的人。有衝突嗎?

我覺得最不安的,是現時香港人打香港人,徹底的「被分化」,網上的自由言論空間正在收窄,沒有討論空間,如果像現在的情況,政見不同就連朋友都做不成,甚至家人也反目,facebook要unfriend,whatsapp要退group,坦白說這種空襟並非有民主精神的空襟。如果我們只能跟從某一個方式爭取民主,或者我們已經不能再暢所欲言,如果我們表達意見是要思慮會否被人unfriend的時候,民主是在進步還是在倒退?
我相信這個氣氛不是只有我感受到。

我反對警方使用過度武力,但我並不認為這是前線警員的錯,更加覺得罵警員是警犬,甚至咒罵他們及其家人落地獄是極之過份及不尊重。
政府把前線警員放在與示威者對立的位置,但大家卻只把罪歸到前缐執法者身上,有一段影片警員說,我們也是香港人,我們只是執法者不是立法者,大家有想過他說這句話的心情嗎?
也很多人叫警員罷工,反抗上級,其實這次運動也有人提出罷工,但實際上罷工的有多少?當我們要求前警員放棄自己職業的時候,你又可以為民主立即辭職嗎?我這樣說,是希望大家理解前警員的無奈,生在香港,也不是每個人也可以話唔撈就唔撈。
而且,執法人員也有支持民主的,不要抹殺這一群人的民主之心。

我相信大部份香港人也支持爭取民主的,但當事件變成這種情況,彷彿支持警方就不支持學生,支持學生就要對抗警方,而一些只是不支持佔中的人但支持真普選的人,也被迫戴上不支持民主的帽子。這種對立,只會令大家自己人打自己人。

希望各位支持民主的人,看清局勢,對抗分化,不要再自己人打自己人。

前線警員與示威者對立、示威者與不參與者對立,最後兩敗俱傷,大家都都會是大輸家,惟獨兩政得利,政棍和政府!

希望大家可以支持:
1. 反思民主的真義,堅持我們最重視的言論自由,包括不同的聲音與意見,不要打壓異見,否則我們與中共是沒分別的。
2. 希望大家對事不對人,停止辱罵前警員及其家人,不要再被分化,辱罵警員只能舒解一下不情緒但無助於爭取民主,矛頭應該指向更高層的人,而不是前線警員。
3. 為民主,你可以去到幾盡? 相信每個人可以付出的不同,所以請多一些理解和包容。得民心者得天下,事實上即使是沒有參與示威的人,或者反對佔中方式的人,甚至是警員,支持真普選的也大有人在,請不要把這些人都摒除在民主之路外。

請大家看清局勢、對抗分化,不要自己人打自己人!

水晶宮

基於佢地既行為,而非理念。

自己做事待人都自私、非民主、非理性、非和平,又何以要求政府民主?

男爵府

引用:Quote:原帖由+田口十六夜+於+14-10-03+發表

原帖由 Sumyeema1 於 14-10-03 發表
都有支持佔中的……
Same here

伯爵府

BK Milk勳章

請你耐心繼續睇:

我本身都有一刻想走出去,但係我極之反感呢班人的言論,
由fb見到有人 unfriend同有朋友被圍插開始,我已經唔信呢班人知道咩係民主,
直到我見到有人連中立的人都問候時,
我更加知道呢班爭取民主的人,只係
制造緊打住民主旗號的民革,批鬥異己。

激情總有一日會過去,真正明白民主的人,會睇得清楚發生緊咩事。
我支持民主,但我極不恥佢地的假民主。

沉默的不會再沉默,因為人的容忍有限度。

momo629  Agree  發表於 14-10-5 01:18
rose1984  好理性  發表於 14-10-4 01:17
ungoobee  一班冇民主嘅人講民主   發表於 14-10-3 17:01
ungoobee   同意  發表於 14-10-3 17:00

首頁
12345...10

尾頁

跳至