想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已努力左2年幾時間,照了輸卵管,看了政府不育科,中醫又睇過,每日量體溫,做左咁多野,日望夜望都係想有BB,同老公組織一個完整嘅家。但呢幾日發生嘅事,依家嘅香港變到好似大陸咁,我連自己都想走,一諗到咁,我好爭扎,我做嘅一切努力,係咪應該停一停?我如果生個小朋友出黎,擺佢喺咁嘅社會成長,係咪好不負責任?係咪害左佢?唉,我真係好down,頭先老公都問我如果有小朋友,係咪害左佢?係咪唔生好過生?但其實我同老公都一直想要,好矛盾 努力中嘅準媽媽,你地有無咁嘅感覺?定係得我一個咁傻?

大宅

引用:我已努力左2年幾時間,照了輸卵管,看了政

原帖由 nfever 於 14-10-04 發表
我已努力左2年幾時間,照了輸卵管,看了政府不育科,中醫又睇過,每日量體溫,做左咁多野,日望夜望都係想 ...
會吾會念得偏激佐

嘻嘻

伯爵府

回覆:想不通,反覆問自己⋯

如果禁灰,唔好生

到時候世界係咩,你我都唔知

伯爵府

BK Milk勳章

我已努力左2年幾時間,照了輸卵管,看了政府不育科,中醫又睇過,每日量體溫,做左咁多野,日望夜望都係想 ...
當年移民潮我都唔明點解咁多人走,而家明白喇

大宅

回覆 nfever 的帖子

諗多咗la, 千其唔好咁諗。其實,就算呢兩日抽晒水嘅美國,都有示威有槍擊;英國,都有大把示威事件、even台灣,一样有示威,有佔立法院。只不過,少報導。香港人,好善忘,当事件settle咗後,好快就back to normal

大宅

真係好難唔灰心,自己生於呢個年代無得避,無本事走,如果我個小朋友第時面對今日嘅事,無曬法紀,佢地點生活呢?我都好想停止呢種質疑自己嘅想法!我都好想有返你地嘅信心,一齊為生bb努力

複式洋房

諗多左啦! 我自己鍾意小朋友,認為有仔/囡會令家庭圓滿,亦都想同老公有個愛情結晶呀!社會環境同氣氛我地控制唔到,所以父母有責任灌輸正確價值觀俾小朋友架!
唔好諗太多啦,想生就要盡早生,唔係遲d會後悔呀!

大宅

引用:回覆+nfever+的帖子諗多左啦!+我自己鍾意

原帖由 Yeungmama2014 於 14-10-04 發表

諗多左啦! 我自己鍾意小朋友,認為有仔/囡會令家庭圓滿,亦都想同老公有個愛情結晶呀 ...
多謝你!祝福你!我明白情緒都好影響,希望可以盡快回復平靜啦

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

諗多咗啦你點可以肯定,孩子將來一定係香港?孩子有他們自己的路嘛!
想生就生,有仔趁嫩生嘛!

伯爵府

我都有你呢個諗法。生左個細路出黎,好似害左佢,要佢係呢個中共高壓治理香港既環境生活,33年後1國兩制就冇了,可能要跟隨中共既政策,到時香港既環境真係不敢想像。冇言論自由冇新聞自由,比起自由行落黎搶野更恐怖。我等左3年都生唔到,唔知點解係呢1刻覺得係好事

imaguest  STRONGLY AGREE!!!  發表於 14-10-7 17:51

伯爵府

引用:真係好難唔灰心,自己生於呢個年代無得避,

真係好難唔灰心,自己生於呢個年代無得避,無本事走,如果我個小朋友第時面對今日嘅事,無曬法紀,佢地點生 ...
其實個個年代都有不同既好事同唔好事,一係你否定埋自己既出生,自己身為人類既身份。如果唔係跟本講唔通,如果你一直禁既想法唔止影響成孕,小朋友都會俾你搞到好負面

加油啦,做下運動人會正面d

男爵府

有些時候我都好爭扎 明知這個社會已腐敗 先不說政治的問題 就只說小朋友將來要爭學位 要學九百幾樣嘢去為了一本profile去見學校去競爭 童年沒有了 做父母的緊張到人唔似人 更好容易因為這些而吵架
係! 你可以話 \"我唔會喎 唔會做怪獸家長\"
但係 係呢個世紀要生存 總不能再像從前輕鬆了
有些事 我們終究要低頭…
我眼見好多朋友生咗bb後 係成個家庭改變晒 夫妻關係反而變差 變到零性生活 分房瞓 仲要係大比數 唔好嘅係多過好嘅…
每次我見到話這些EQ本來很高的夫妻 為了BB 都攪到成日家嘈屋閉 再見到佢地排學校 同每個星期都要一家三口去陪個女學乜學乜 仲要影好多相 我問佢做乜要影咁多 佢話要比學校睇 個女有咩活動等等…
天呀! 我真係卻步 …!
不停諗到底生唔生好…
呢堆嘢 係我最近呢3個月睇清睇楚的 所以我呢幾個月真係放鬆晒無再諗生B 有就有 無就算

森蝶  近排好似又無咁興玩pr   發表於 14-10-5 17:32

子爵府

如果作為父母,在為生bb 上諗得咁灰,咁矛盾,那真的不宜生bb, 因父母情緒會影響bb, 你們諗清楚先啦!周邊環境是控制不了,亦預計不了,重要是自己的心態。

子爵府

回覆:Nicky1129 的帖子

其實有d 事真係有選擇權的,不是其他人是這樣,你就要咁樣,最重要係父母點睇孩子的成長,我有兩個囡囡,讀K1,K2, 我無為佢哋排隊搵學校,全是郵寄申請,一樣有書讀,我有為她們報一些興趣班,但不是為他日報小學用,只為她們鍾意。 我重視品德教育,待人接物,懂得顧及他人需要,自己處理自己事務。我不會說讀書表現不重要,但在學業以外,孩子的品德及健康的身心靈,我更為重視,睇返兩個囡囡現在的表現,是我所喜的。

森蝶  你講得啱,如果個個家   發表於 14-10-5 17:25

伯爵府

引用:有些時候我都好爭扎 明知這個社會已腐敗 先

原帖由 Nicky1129 於 14-10-04 發表
有些時候我都好爭扎 明知這個社會已腐敗 先不說政治的問題 就只說小朋友將來要爭學位 要學九百幾樣嘢去為了 ...
Yes,有好多朋友話我唔會做怪獸家長,但環境丘7令佢地慢慢變左怪獸,因為同其他同學有比較,覺得自己細路唔夠人爭,係咁安排細路做好多野,學好多野。

其實我最怕係香港人既下一代會比大陸人同化左,諗起香港比中共慢慢續d續d咁滲入同打壓,就好驚。

民房

真係唔好咁諗,香港其實已經好好,起碼而家就係有一群想為下一代發聲既人,起碼我地唔係好似內地咁俾人困住滅我地聲,更多環境仲差劣既地方都仲有,所以你一定要整理好自己既情緒先好生bb,你要知道bb是一張白紙,你會影響佢一世

大宅

生b時刻得幾年光景,你今日放棄,第二日你會后悔
香港一國兩制,仲有英國,有警察,未去到你想咁嚴重既地步
何況我地有腳,有passport,我地會識得走架

你唔好識到太偏激la, 你諗下bb幾得意, 你既母愛既可以保護到佢架
我仲陀b,我老公夠講la,香港咁亂,唔緊要爸爸保護你,bb要放心

千奇唔好信念偏差呀

別墅

最緊要係教育!無論社會點變,只要堅持信念就好了。大家一齊發放正能量

大宅

擔心都無辦法,既來之則安之,bb 有自己嘅命,做好父母責任好了。
幸運嘅係,我仍然有得選擇留唔留係香港。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主太偏激了,照你的說法第三世界國家及發展中國家的人都不應生育,否則是太不負責任了。
其實你應該問自己及C6能否不斷付出,給孩子一個溫暖的家,陪伴他走一生,到他長大了又懂得放手。

ihui  非常同意  發表於 14-10-5 18:25
囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

首頁

尾頁

跳至