婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我未結婚,,只係同男朋友拍左拖三年,都會計畫下將來..但希望各位可以分享下經驗,,意見..因為我身邊D朋友冇乜係結左婚或面對呢D野..三言兩語未必形容到好仔細,但大概講住先.
男友仍然與父母同住.. 問心,uncle auntie唔算煩的,我地一個月見兩次度啦,都係上去佢地度食飯..傾下偈睇下tv,簡單相處緊係冇事啦. 就算有時佢地一家人有意見分歧,我都唔會出聲,仲叫外人呀嘛..
咁好啦,,同男朋友大約講下結婚果d計劃..佢係好堅持第時想繼續同父母住..
原因大約係--
1) 佢細個屋企環境唔多好, 但父母好多野都盡量滿足男友, 讀大學, 買電腦各樣啦..
2) 而家都係住公屋, 佢想買樓/搬走都可以同父母一齊住,等佢地有個好d 0既環境;
3) 呢個係個人意見,因為佢地好錫個仔..有乜都煮俾佢食幫佢整晒,,有靚湯飲,,連豆漿都係uncle自己整俾我男朋友..我男朋友緊係想阿爸阿媽繼續一齊住啦..
4) 呢個原因係小小轉捩點..咁阿爸阿媽咁錫個仔緊係有儲左舊錢俾佢結婚置業,佢阿媽有話借住錢俾佢買樓,佢更加覺得要一齊住

但我係極度唔想.......
我係比較獨立,要有自己空間0既人..亦都深明"相見好,同住難"0既道理,我個人都係好麻煩,我唔想第時佢夾左中間,我黑面又好,AUNTIE呻又好...總之係大家都未必融洽..
我強調左係我自己麻煩乞人憎,,男友又只會話"佢地都好錫你呀,,你想食乜都整埋俾你"..佢諗D野好表面..
然後因為第(4)個原因,我話一係唔借佢地D錢,最多唔買樓,留俾佢地養老去旅行,咁可以孝順佢地又唔洗勉強話一齊住..男友又話置業都重要,,爭DD唔想放棄呢個機會.....

我真係有一下驚左..除左怕同兩老住,都怕會因為呢樣野而同男友有好大分歧....

伯爵府

回覆:請各位高人-師姐-JM指教

其實,你也很清楚自己的想法,不想同住。

如果有分歧,你男友會企那邊?會如何處理?這很重要.。

如什麼都爸媽話爸媽說的,就算不一起住都會想死

方方媽媽  睇來係佢男友想痴父母  發表於 14-10-7 17:27

子爵府

回覆:joshyk 的帖子

一齊住

我同我老公都不能一齊住 因為我一見佢就閙
婚後一齊住咗2個月 我就頂唔信搬走

大宅

hanbb 發表於 14-10-7 15:02
其實,你也很清楚自己的想法,不想同住。

如果有分歧,你男友會企那邊?會如何處理?這很重要.。

係,,就係我好清楚自己想點,,所以有點煩..
我男朋友就覺得,未到真係結婚果一步,呢D可以再商量..
而我,,我表明左企硬唔想一齊住..
但內心其實冇乜把握,把口講完,我個心係作左最壞最壞打算,就係一齊住.
因為我唔會因為呢樣野而同呢個男朋友分手..
所以我個人都有一下灰左,,正反兩邊我自己都諗到.

大宅

micling 發表於 14-10-7 15:03
一齊住

我同我老公都不能一齊住 因為我一見佢就閙

你同你老公都唔可以一齊住?? 定我GET錯?

男爵府

我有朋友因為冇錢要同6299 一齊住, 佢老公都認為要一齊住, 難聽D佢老公係裙腳仔...

我教佢 :
1)先搭路探風有冇平屋租, 你地要負擔到既....
2)同老公講, 想過下2人世界, 俾2年時間丫.....好過冇丫, 我讓步, 你都應該要讓一步
3) 成功搬出
4) 用美食綁住, 表現自己既美德....
5) 經過半年之後, 日日自由慣, 唔使俾父母煩住......宜家叫佢老公搬返去, 佢老公都唔肯......

dobbybabie  好計謀  發表於 14-10-7 22:54

子爵府

引用:Quote:micling+發表於+14-10-7+15:03+一齊

原帖由 joshyk 於 14-10-07 發表
你同你老公都唔可以一齊住?? 定我GET錯?
係呀! 我唔同佢住 因為生活習慣唔同
太多嘢令我不滿 見到佢 我就發皮氣
可能我潔癖 佢成日做乜 我都唔信眼
不過我老公皮氣好 我點閙 點發癲 點家步 佢都樣我 養我 最後我話一係離婚 一係搬走 各自各住
E加大家一星期見2次 我不知幾開心

子爵府

回覆:請各位高人-師姐-JM指教

你問吓佢,佢結左婚可以堅持要同佢阿爸阿媽住,咁你可唔可以又堅持要同自己阿爸阿媽住?我爸媽都好錫我,我又好錫佢地㗎喎!如果佢話唔得,問佢點解?點解我嫁左就要離開我父母,佢結婚就唔可以離開佢父母?

大宅

BigB大B 發表於 14-10-7 15:11
我有朋友因為冇錢要同6299 一齊住, 佢老公都認為要一齊住, 難聽D佢老公係裙腳仔...

我教佢 :

我男友都有DD裙腳仔..我成日笑佢MOMMY BOY..
但煮野食果方面..因為UNCLE煮野食係超~~~叻,超~~~好味..乜都識煮..我真係永遠都REACH唔到佢果個STANDARD..不過我會STEP BY STEP試下先..

大宅

chan_chi_mun 發表於 14-10-7 15:18
你問吓佢,佢結左婚可以堅持要同佢阿爸阿媽住,咁你可唔可以又堅持要同自己阿爸阿媽住?我爸媽都好錫我,我 ...

我有講過類似,,,我話我屋企有地方TIM LA,點解你唔搬黎住. 跟住佢話我係女仔佢係男仔,佢唔想咁,跟住我已經嬲到想講粗口..
咁冷靜左落黎先話,,大家都唔好問父母借錢,公平D,咁我地兩個自己住.
佢就係話諗下先...我都唔知佢諗幾耐..都廢事逼佢,,男人一逼又發癲..

伯爵府

如果你男友在求婚前仲企硬要同父母一齊住,我勸你諗清楚至答應同男友結婚,因為你的性格係要獨立自由,所以必會嘈。

男人就係咁,自細有父母照顧開,當然唔想無左呢種享受啦!邊個唔鐘意比人服侍架,男仔女仔都一樣啦!

但係結左婚就要開始自己照顧自己和照顧另一半,否則如何生兒育女,照顧下一代?點可以自已繼續做王子,但要老婆做僕人架。。。。你男友非常自私。

子爵府

回覆:joshyk 的帖子

我唔知你幾歲 不過女孩仔 點都為自己唸下
如果佢父母攞錢俾佢個仔做手期
請問層樓寫邊個? 你都有份冇?
你將來要幫手供?
就算唔叫供 你fu責屋企燈油火立柴米油salt?
錢俾開冇得 cut
將來生B又係錢
係咪男家俾晒 你只係揾錢買花帶先
我就唔信男人 信銀紙
佢點講都好 男女雙方 手期一半
樓寫你同男友 各一

gina_JR  唔信男人信銀紙,me t   發表於 14-10-8 17:10
blythe0824  唔信男人信銀紙, Me2  發表於 14-10-7 17:29

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:請各位高人/師姐/JM指教

我當年一開始就表明我唔會同老爺奶奶一齊住,當年我個天真男朋友覺得佢阿媽係世上最好的女人,同天使係同級,一齊住我咁惡,佢阿媽一定俾我蝦死。

佢咁諗都好,總之結左婚,我唔洗同老爺奶奶住,但我老爺奶奶都可以隔山隔海欺負我。如果你婚後要同住,請有心理準備,你真係要好忍得。再加埋你形容,萬一真係有咩矛盾發生,你男朋友係一定唔會企你個邊,呢樣真係會好難受。

如果個男人係唔獨立,除左婆媳關係會有麻煩,你可能預左要湊仔咁湊佢。人無完美,樓主自己衡量一下。

peggypeggy820  天使 ... 笑左  發表於 14-10-8 17:06

子爵府

引用:Quote:chan_chi_mun 發表於 14-10-7 15:18

我有講過類似,,,我話我屋企有地方TIM LA,點解你唔搬黎住. 跟住佢話我係女仔佢係男仔,佢唔想咁,跟住我已經 ...
一日傾唔掂都唔好應承佢嘅求婚,呢個係你唯一講數的本錢!你應該直接講到明,我嫁比你要離開我父母,你點解唔可以同我結婚之後離開你父母?既然啲野唔可以倒轉諗吓我,我要考慮吓你係咪可以一世愛我同以我為先

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

joshyk 發表於 14-10-7 14:50
我未結婚,,只係同男朋友拍左拖三年,都會計畫下將來..但希望各位可以分享下經驗,,意見..因為我身邊D朋友冇乜 ...
我建議你如果真係嫁硬你 bf,都唔好買樓住,話想睇清楚揀清楚層樓先又好,
話怕結婚洗突左都有錢用都好,
總之唔好買住,
因為你 bf 好堅持一齊住,
你可以結左婚試下同住一段時間,
睇下有無問題出現,
如果無問題當然好,
如果有問題都可以用舊錢兩個人搬出去住。

或者你都可以開心建成同你 bf 講有呢個擔心,
話比大家試下先,唔駛到時無彎轉,
有時分開住,關係仲會好左,
最多多D番去探下佢地,
大家都可以好開心架

複式洋房

兩老咁錫個仔.. 你嫁左入去.. 俾佢地見到你唔當佢個仔係皇上咁服侍.. 哼..

我唔同6299同住.. 岩岩結婚時佢地都肉赤個仔要做家務啦.. 不過唔同住我咩都睇唔明聽唔到.. 繼續做返我自己..

大宅

hhz 發表於 14-10-7 16:44
我當年一開始就表明我唔會同老爺奶奶一齊住,當年我個天真男朋友覺得佢阿媽係世上最好的女人,同天使係同級 ...

同天使同級,,HAHA~ 唔好意思,,笑左出黎!!!!

大宅

多謝你地0既意見!!! 其實我都唔洗, 都會真係計畫同諗長遠D..
我都有表明自己意見,, 係強硬同清晰 - 話我堅持唔會同住, 同區我已經好配合, 如果要同住就唔好結婚, 同埋我寧願住細D 租樓住, 都唔想同住;
唔係嚇佢, 係真係想佢認真諗番我0既感受.
我都有以退為進, 懶係體諒佢咁話, "其實你PARENTS退休後都想去下旅行玩下, 而且我咁多野咁亂, 大家有衝突咪又煩到你.. 唔想你媽咪幫我執野咁辛苦呀嘛~同埋唔通同房行埋都要唔出聲咩....好尷尬GA MA~"
佢初步係"唔"..起碼把口冇再堅持同我爭論, 然後都係話.."我再認真考慮下".

我知道同住0既不便同磨擦, 所以,,,我要抗爭到底.

大宅

Luckyhf 發表於 14-10-7 17:08
兩老咁錫個仔.. 你嫁左入去.. 俾佢地見到你唔當佢個仔係皇上咁服侍.. 哼..
HAHA~類似情況, 係而家好明顯佢個仔比較服侍我多D. 我都感激佢0既,因為佢呢D野係由佢父母身上學番黎.
佢阿媽已經私底下同個仔講"你都俾人食住GA LA".. 我唔會想婚後有說話聽囉...

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+14-10-7+16:44+我當年一

同天使同級,,HAHA~ 唔好意思,,笑左出黎!!!!
佢當時真係好愛佢阿媽架,誇到覺得佢阿媽個名個兩個字,佢都覺得係世上最好嘅兩個字。其實都幾好笑,我都好想問佢,我咁十分惡,佢又娶我,又聽我講?

有時男人係心裏面係知事實係咩,不過死要面,死唔認姐。

希望樓主同男朋友早日達到公識。

首頁

尾頁

跳至