跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-10 08:54
加拿大真的不錯!however, sine I grew up in the states, I still consider that home

對我來講,香港才是家,可是現在…

中國人其實很悲哀,這幾代都習慣了漂泊,處處無家處處家,且認他鄉作故鄉

hikiko999  唉,有同感   發表於 14-10-11 22:56

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-10-10+08:54+加

原帖由 mugtaitai 於 14-10-10 發表
對我來講,香港才是家,可是現在…

中國人其實很悲哀,這幾代都習慣了漂泊,處處無家處處家,且認他鄉作故 ...
我不覺香港是家了。I have no relatives in Hong Kong anymore, and I am already the third generation of American immigrants. I think these couple of years have been the worst, u really see the city dying in front of ur eyes.

大宅

ivyscyip 發表於 14-10-10 09:07
我不覺香港是家了。I have no relatives in Hong Kong anymore, and I am already the third generation of ...
你識中文呀! 點解你咁叻? 我擔心我 1.5 代的下一代會唔識中文

同埋香港越來越令人失望, 同埋人口老化, 可能將來會長期財赤, 要共產黨打救

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-10 09:07
我不覺香港是家了。I have no relatives in Hong Kong anymore, and I am already the third generation of …
Yes it's very sad to see the city dying in front of us.

I used to think that the kids might someday return to Hong Kong to work and raise their families but I doubt it now. It's odd - my kids grew up here but they don't seem to have any attachment to this place. I guess they too see the change and get frustrated. It's just sad...

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-10-10+09:07+我

原帖由 asknask 於 14-10-10 發表
你識中文呀! 點解你咁叻? 我擔心我 1.5 代的下一代會唔識中文

同埋香港越來越令人失望, 同埋人口老化, 可 ...
我識中文,因為我係香港讀到小五。我爸媽一直都很漂泊,搬來搬去,直到卄年前搬去美國。

我的表妹表弟堂哥全部唔識中文,可能識聽少少。

大宅

回覆 ivyscyip 的帖子

明白,當然決定前一定會計清楚條數,若真的行不通,或會打算送兩個小朋友出國讀書。

伯爵府

好媽媽勳章

tize2002 發表於 14-10-10 10:41

明白,當然決定前一定會計清楚條數,若真的行不通,或會打算送兩個小朋友出國讀書。 ...
移民不是容易的決定。我一向對移民顧問無乜好感﹐除了聽顧問的意見﹐自己check清楚。

大宅

回覆 mugtaitai 的帖子

這個也是我想到離開的原因,為了小朋友的將來,就算能力有限,都希望安排一條路給他們,我真看不到和看不清香港的將來。

大宅

對,也聽過有些移民公司攪到一獲泡。

公爵府

tize2002 發表於 14-10-10 11:09

這個也是我想到離開的原因,為了小朋友的將來,就算能力有限,都希望安排一條路給 …
係,都係為小朋友籌謀。因為醫療問題,我同老公都覺得美國未必係最後退休終老之地,而家嘅構想,係兩年後同小朋友一齊返美國升學,到佢地入晒大學後,我地兩老就移居加拿大,小朋友讀完書,佢地自己決定去向,如果留喺美國,我地就港美加三邊走,到老到走不動時,看看環境,再決定那處定居

大宅

對呀,移不移真是一個好重大的決定,要160度生活轉變,為甚麼?都是為小朋友未來,所以就現在有些能力可行,在暫時未有甚麼變化時便想想,怕日後有變化時,想走也走不到,錯失機會而後悔,雖然移民要面對很多難關,但我相信自己到他方肯努力,正面面對,當然亦生活到才行,未來大家都是未知數,若到頭真不行,自己也無悔當初。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實有親人喺加拿大,不如諗下去加拿大啦,有個照應,
美國投資移民門檻好高,怕你到時走又唔係,唔走又難捱,
或者用技術移民,但西餅師傅呢度競爭大,英文唔夠好入酒店做好輸蝕,
唐人舖頭搵唔到幾多錢。查下加拿大果邊情況啦,我有同事移民加拿大,
鍾意煮嘢食,後來去咗做西式餅師,上年結婚連個結婚蛋糕都係自己整。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

回覆:選擇移民美國

呢度醫療係好好,如果你有保險的話。我1個女出世10個禮拜做在個微創手術,住在一晩醫院,好彩有保險。如果吾係,張單$8萬。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

點解美國投資門檻高?投資的數目不是定了嗎?因先生很多年前都申請過移民加國,已批,但他最終沒有去,之後收到移民局通知blacklist,我先生話以後都不能再申請了,現在可向那方再查明?領事館?

公爵府

tize2002 發表於 14-10-10 11:52

對呀,移不移真是一個好重大的決定,要160度生活轉變,為甚麼?都是為小朋友未來, ...
這世界並無烏托邦,每個地方都有好有不好,不同年紀不同背景的人對生活有不同的要求,只有自己纔知道哪裡適合自己。我家早年有不少親戚赤手空拳帶著家小移民美國,咬緊牙也一個個難關挺了過來,現在都否極泰來,個個都生活得很安樂。所以如果你做過功課,想過度過,都覺得美國是最適合移居的地方,就去吧,有了心理準備,一家人沒有甚麼過不了的

大宅

十分同意,每事情有得必有失,世事並無絕對,現階段覺得有這樣的打算,便要積極準備,只是希望儘能力去籌備好,所以十分謝謝您們各位的寶貴意見!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:回覆 rose-mag 的帖子點解美國投資門檻高?

原帖由 tize2002 於 14-10-10 發表

美國投資移民最少50萬美金,仲要係比較高失業嘅工種至係咁低,否則要一百萬美金,呢個門檻我個人覺得好高,仲要請10個員工,有一定營業額。唔好聽d移民顧問話其實唔駛咁多,一係呃人一係想走法律漏洞,我識人就係咁申請唔到,仲要被blacklist, 以後都唔駛再申請。加拿大我唔清楚,但美國的話,你申請到唔嚟再申請都好難會再批。

大宅

我不知道你朋友為何申請不到,開始入申請前顧問公司必定審批全部合資格及文件才遞交申請,相信是因為其他因由才導致blacklist。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+rose-mag+的帖子我不知道你朋友為何申

我不知道你朋友為何申請不到,開始入申請前顧問公司必定審批全部合資格及文件才遞交 ...
顧問公司不一定啱,你申請唔到佢除了收少D之外冇consequence....美國投資移民一向都不易,小心D好!

王國長老

引用:回覆 rose-mag 的帖子我不知道你朋友為何申

我不知道你朋友為何申請不到,開始入申請前顧問公司必定審批全部合資格及文件才遞交 ...
一定係個顧問問題。因為朋友爸爸以投資移民過嚟開公司,佢地都算幾有錢,朋友嚟美國讀書,之後搞移民,都係爸爸以投資移民手法幫一對仔女搞,姐姐批咗綠卡朋友被拒,兩者分別係姐姐用50萬去擔補,跟足規定,朋友用35萬擔補,係個顧問話唔駛50萬,35萬已可以,佢地清楚,朋友爸爸信,於是只用35萬,其實佢係可以拎50萬出嚟,但做生意當然係現金放自己袋最好,點知就唔批,仲話以後都唔駛申請,唔會有機會批,當中去到好細節我冇問,係人家私隱。只係想提你如果顧問講嘅同移民局規定有出入的話要以移民局嘅為準,你申請批唔批個顧問都有錢收,我有親戚做移民顧問,我絕對清楚最低個數係50萬,但係咩工種同再深入其他資料我用唔著冇深究。

首頁
45678...12

尾頁

跳至