論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

11月初工人做完第3個約回菲律賓結婚唔續約,據知唔需要俾長期服務金佢,想問大約幾時出尾糧俾佢,同大家一直無傾有關長期服務金問題,點可以預防佢追討我?
自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下
http://wendyng.chiba78.com/

伯爵府

引用:11月初工人做完第3個約回菲律賓結婚唔續約,

原帖由 mrsko 於 14-10-08 發表
11月初工人做完第3個約回菲律賓結婚唔續約,據知唔需要俾長期服務金佢,想問大約幾時出尾糧俾佢,同大家一直無 ...
如果佢自己唔續約,係唔需要比長期服務金,但當然要佢白紙黑字寫明,係佢自己要求唔再續約

大宅

回覆 濛查查 的帖子

thanks
自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下
http://wendyng.chiba78.com/

男爵府

回覆 mrsko 的帖子

我個舊工人係8月完成第3個約回鄉結婚,你可參考我的做法:
(一) 4月我就用錄音方法,首先問佢,你份合約到8月,你同唔同我續約,跟住等佢自己答:唔續約, 跟住,我話,我都好想同你續,但你要結婚,咁好啦,你寫返封信比我, 內容:係唔再續新合約啦!

(二) 一定要佢比一封佢親手寫既信,即印尼文字,我當然唔識睇,我攞比agent 公司幫我睇!

以上係我建議,起碼將來都唔驚佢屈我唔比長期服務金啦, 另外,我有額外比左D錢佢, 因為佢都做左六年,我覺得比小小都ok, 而計糧就當月計清楚及簽收文件!

複式洋房

回覆:mrsko 的帖子

首頁

尾頁

跳至