論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人唔鍾意印姐湊小朋友返學或外出買餸時"包頭"出去, 叫佢唔好包, 佢反問我點解唔包得, 請問大家接受嗎? 定係我太苛刻?
P.S. 佢放假時如何打扮我絕不過問

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 Dior8 的帖子

WHY NOT?? 包頭會影響工作表現??

大宅

LCY30 發表於 14-10-9 12:45

WHY NOT?? 包頭會影響工作表現??
佢平時外出工作會著T-SHIRT, 牛仔褲. 請問如你工人著她在印尼的服飾工作你OK 嗎? 包頭對我黎講都係印尼服飾一種. 就正如OFFICE LADY 唔可以著牛仔褲上班一樣.

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

即係你工人T-SHIRT, 牛仔褲+包頭,其實我真係覺得冇問題,AS LONG AS 唔影響工作我ok嫁;不過化妝,搽指甲,香水嗰啲就唔得

象牙宮

Dior8 發表於 14-10-9 12:22
本人唔鍾意印姐湊小朋友返學或外出買餸時"包頭"出去, 叫佢唔好包, 佢反問我點解唔包得, 請問大家接受嗎? 定 ...

"本人唔鍾意印姐湊小朋友返學或外出買餸時"包頭"出去"
你想她穿制服??

唔影響工作, 我都 okay.. 對事家務. 煮. 看小孩. 不對人衣著.
我看工作表現 為主. 不 "包頭, 做事做3成. 懶. 脏. 咀多多. 難接受.
4110 素質就是0甘.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

其實佢地工作就算出街買餸都可以唔包頭, 你試吓同姐姐講吓。

我個姐姐佢都好虔誠, 就算我係ftm成日都係屋企, 佢都會照入房一日拜3次神。 但係佢都係淨係放假先包頭。

大宅

333s 發表於 14-10-9 13:29
"本人唔鍾意印姐湊小朋友返學或外出買餸時"包頭"出去"
你想她穿制服??
當然唔係要佢著UNIFORM, 只係要求佢外出工作時著最簡便的港式衣服. 請問如果你帶工人外出同朋友一齊食飯你工人都包住頭你接受嗎?

而家係....包頭 (之前一路做左兩年都無包), 做事7成, 有盡印姐通病, 唔止$4110 人工........

大宅

Danjunior 發表於 14-10-9 14:02
其實佢地工作就算出街買餸都可以唔包頭, 你試吓同姐姐講吓。

我個姐姐佢都好虔誠, 就算我係ftm成日都係 ...
我有同佢講, 佢就係問我點解唔可以?

我姐姐都好虔誠, 佢入房拜神我從來都由得佢.

公爵府

回覆:Dior8 的帖子

我冇所謂,但佢包個頭耐唔耐先? 我係心急人,到話出去就10分鐘內全家帶齊野就出門口,如果佢要包好耐,我一定等到發火。

象牙宮

Dior8 發表於 14-10-9 14:04
當然唔係要佢著UNIFORM, 只係要求佢外出工作時著最簡便的港式衣服. 請問如果你帶工人外出同朋友一齊食飯你 ...

如果帶工人外出同朋友一齊食飯, 工人都包住頭你接受嗎...? good question.
( 我朋友不太喜有第三者) 尊重好友. 和小孩. 朋友 一起聚會.
約工人何時. 何地等. that all.

1. 工人未必分秒要和我同在. 我死. 她也不會和我一起死.
2. 工人不食豬肉.
3. 我和家人/朋友. 未必工人需在場. 有的事. 工人未必須參與吧?
(有時 生意/ 投資. 唔通工人在場?) 我和基金經理在銀行, 也沒有需要工人在場.
被她知 我有多少財富????? oh no way la. 一點关系都無. 我死, 也不會分給她 對不? kakakka.
我只會捐比貧窮人. 中國貧苦小孩.

我和她 "雇.傭关系" that all. 工人發財, 我會祝福她.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 14-10-9 14:53
如果帶工人外出同朋友一齊食飯, 工人都包住頭你接受嗎...? good question.
( 我朋友不太喜有第三者) 尊 ...
Agree, 我請左呢個工人兩年幾, 帶佢同朋友/屋企人gathering 少過5次, 情願自己辛苦d 照顧小朋友都盡量比多d 時間佢休息, 或者等佢多d 時間係屋企處理好些佢d 家務

亦都認同: 我和她 "雇.傭关系" that all. 工人發財, 我會祝福她.

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

no!
另外佢哋唔食豬肉,最憎要就佢地,搞到我們全家部佢食打針雞和較熱毒的牛,好麻煩
文化水平又低,彷如土著蠻牛,所以我以後都唔會再請印

333s  土著蠻牛-- hahahha  發表於 14-10-9 15:58

大宅

lily233242 發表於 14-10-9 15:18

no!
要就佢地唔食豬肉真係好頭痕........

大宅

畀面勳章

我以前請過2個印印,2個都吾包頭的,但當然都吾食豬肉。反而我期望佢哋包頭,感覺好似純品d,保守d。反而有時佢哋著便服著到成個飛女咁,我仲吾鍾意。

象牙宮

Dior8 發表於 14-10-9 15:12
Agree, 我請左呢個工人兩年幾, 帶佢同朋友/屋企人gathering 少過5次, 情願自己辛苦d 照顧小朋友都盡量比多d ...

大家 傾下je. 討論下.

我有時帶老媽出去... 我就說. "我地開會".
你推車送后 某時間 地下鉄 接我們. ..

if you have driver, it is the same issue. 老閣 和客仔食飯. 無人會帶司机吧?
(帶工人食飯. 當一家人)? 見人見知. 不是任何場所都係. 去宴會, 不帶好過帶. ((

理性討論交流者。

大宅

回覆:Dior8 的帖子

人地有信仰係咁架。

子爵府

回覆 lily233242 的帖子

唔食豬肉好煩,唔請!係街見到唔係包頭就着到TB咁,又賴屎褲,又金又紫毛,不知所謂。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:回覆 lily233242 的帖子唔食豬肉好煩,唔請

原帖由 Msolivialeung 於 14-10-09 發表
回覆 lily233242 的帖子

唔食豬肉好煩,唔請!係街見到唔係包頭就着到TB咁,又賴屎褲,又金又紫毛,不知所 ...
菲律賓工人係串d,風騷d,但正常d,似返一個女人,你認同否?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果係做野時間要出街, 佢包到隻鬼咁, 我唔接受. 因包住個頭非常似隻鬼. 佢放假出街. 就叫佢出咗屋先包, 入我屋前除.

咁虔誠, 唔好偷野, 唔好姣屍扽篤啦 人辨: 我2007-2007偷野印siti.

大宅

lily-of-valley 發表於 14-10-9 23:22
如果係做野時間要出街, 佢包到隻鬼咁, 我唔接受. 因包住個頭非常似隻鬼. 佢放假出街. 就叫佢出咗屋先包, ...
係屋企著住件袍拜神仲似鬼呀, 又口UP UP, 又遙黎遙去, 不過佢休息時間拜我由得佢, 尊重佢

但做野時間出街要包頭我真係唔鍾意

首頁

尾頁

跳至