自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

面試會問小朋友D咩問題,thx

男爵府

回覆:出年讀k1小朋友,你地開始面試未

18/10😊

KeekeeNg  我都係~  發表於 14-10-9 17:10

大宅

開心吸收勳章 畀面勳章

11月15號, 我都想知問咩?

禁止訪問

水晶宮

自己個名、幾歲、顏色、圖形、交通工具、砌積木、食物名稱、日常生活既事物!其實主要考溝通、反應、主動、會唔會同其他人分享(爭嘢,郁手郁腳發脾氣打人、哭閙尖叫就最忌)!最重要有禮貌(打招呼、謝謝、說再見、坐完拍好張椅)!有啲仲要一齊跟住唱歌跳舞!

有啲家長亦要interview 問下小朋友日常生活、對學校有咩期望、點解選呢間學校等!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

重未有通知

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔唔係好識講野未死得

別墅

畀面勳章

2間,1/11好彩1間上午1間下午,我都想知問咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

依家先開始報咋

珍珠宮

第一間25/10,我女講8婆嘢就bilibali(隔離屋哥哥整親不停loop),但係正經嘢(自己名,顏色,圖形,數字,英文字母)全部半桶水

最叻識叫老師,校長早晨

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我報嗰D都係11月IN,不過佢問咩都冇用,我仔仔未識講野

侯爵府

引用:面試會問小朋友D咩問題,thx

原帖由 cherry225 於 14-10-09 發表
面試會問小朋友D咩問題,thx
in左屋企樓下嗰間,黎緊11月1就in家姐\'s讀過嗰間(不過畢左業成10年,唔知計唔計), 11月8就仲有1間in, total報左3間。

當日間學校係叫d小朋友自己玩玩具,有幾個老師會行埋去一個個小朋友問問題:
老師:小朋友,你叫咩名呀?
我女當時唔so佢,我就答,佢慢熱架。
老師:你係咪叫xx呀?
我女又so佢。
老師:xx, 你鐘唔鐘意睇烏龜呀?
我女又係唔so佢,我心諗,死啦,我冇教過咩係烏龜。。。。。
老師:xx, 你鐘唔鐘意睇金魚呀?
我女一聽到個魚字就坐唔定啦,但係都唔so佢架
老師:黎呀,我帶你去睇魚呀,有好多架。
我女就起身跟佢行,其實就係隔離架咋。
老師:你睇有好多魚喎,有咩色呀?
我女睇得好開心,當然keep住唔so佢啦。
老師:xx, 有冇紅色魚呀?
我女:有呀(終於都肯so佢啦)
老師:仲有咩色呀?
我女:紅色
老師:xx, 你鐘唔鐘意睇書呀?
我女:書?
老師:係呀,嗰邊有好多書,你睇唔睇呀?黎呀,我帶你去睇呀。
我女就跟左佢去,呢次遠d, 由左邊頭,行到右邊尾。
老師:xx, 你睇係咪好多書呢,你睇唔睇?坐低睇呀。
我女拉開張櫈,之後再拉多1張叫我坐,我話唔係媽咪坐,係你坐。。。。
我女拍張櫈面:坐呀。(我就乖乖坐,怕佢發皮氣)
老師:你小朋友都幾獨立架喎。
我:一dd啦
老師:我見佢咩都自己做架喎。
我:都ok架

個面試就完左啦,到底好定唔好,就要等11月通知收定唔收啦,不過我覺得機會唔大,因為佢本身係由n班直升上k1,但有d小朋友唔讀,就留比我地呢d後備,位應該唔多,但嗰日就好多小朋友in.

男爵府

我個間無咁快in

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:我個仔唔係好識講野未死得

原帖由 pccandy2000 於 14-10-09 發表
我仔當年都唔肯講野,都入到心儀,比d信心小朋友,加油

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

pccandy2000 發表於 14-10-9 17:27
唔洗擔心,每個小朋友發展都不一樣,我虎女當年 interview 未夠 2歲,一樣唔講嘢,結果面試係問家長,小朋友就又老師口述指令玩玩具,識聽指令就好多間學校都無問題,唔一定要識講嘢,結果當年報 6 間,in 咗 5 間,有 4 間有 offer,呢 4 間都係聽指令玩多過問小朋友問題的
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

引用:我報嗰D都係11月IN,不過佢問咩都冇用,我仔

原帖由 丫雅 於 14-10-09 發表
我報嗰D都係11月IN,不過佢問咩都冇用,我仔仔未識講野
我咪又係,佢現在才講單字,爸,包,吾靚,um,mum,冇,巴,奶,姨,姐,貓!冇啦。好擔心。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 pccandy2000 於 14-10-09 發

原帖由 momoakira 於 14-10-09 發表
我仔當年都唔肯講野,都入到心儀,比d信心小朋友,加油
多謝你

大宅

畀面勳章

我個女睇心情答,如果問佢mr.bean做咁咩?佢好快答mr.bean無着褲

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

25/10,2間。1/11 1間

大宅

陪月勳章

我個仔番緊N,但是都要再IN我最擔心佢問:只講唔字,唔食,唔番學,唔睇

首頁

尾頁

跳至