懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

係random定係有無話邊D人先會安排? 我安排左 10 WEEKS 見助產士咋。Thanks!

伯爵府

唔一定, 冇話邊個一定有期做..

睇有冇位/期ONLY

所以最安全係BK 定私家(約12-13週), 或直接做NIFTY

別墅

rachel_tim 發表於 14-10-10 09:39
唔一定, 冇話邊個一定有期做..

睇有冇位/期ONLY
明白, 謝謝!咁私家做OSCAR係咪BOOK果時要同佢講我要做架? 我暫時未正式產檢過, 所以咩都唔係好清楚呀~ 要過多兩星期先去第一次私家。

伯爵府

回覆 hystericg7 的帖子

你見私家咪同佢講想約埋oscar test 囉..

因為oscar 其實只係抽血同照頸皮, 可以好快做完...同你一般產檢時間相若..
所以應該唔難約期...(私家)

到你10週政府見midwife 時, 佢地可能會問你有冇約私家做oscar.

你話冇, 睇佢比唔比到早期你..(11-13週), 如果佢地只係安排到中期比你...唔駛要啦..因只係得6-7成準..

同樣, 過咗oscar 哩關, 你睇政府有冇結構期比你....
又係bk 定私家做結構(20-22週), 政府有期就取消私家..

我比較好彩, 5週排期, 有早期oscar, 到oscar 個日又問我約咗結構未..(我個陣仲未睇私家, 所以冇約),
我答冇....又offer 到結構比我...

別墅

rachel_tim 發表於 14-10-10 10:00
回覆 hystericg7 的帖子

你見私家咪同佢講想約埋oscar test 囉..
明白了,多謝詳細解說 我都係5週排期,希望有啦

大宅

上次係屯門醫院做oscar聽講座佢話唐氏檢查每名合資格孕婦都有包(hk resident),不過要早book,如果遲左就要做中期,早期(11wk-13wk6)準好多,結構就講明無,要去私家,但其他醫院就睇情況安排末必無.

hystericg7  Thank you :)  發表於 14-10-10 10:59

別墅

bettybettylyp 發表於 14-10-10 10:34
上次係屯門醫院做oscar聽講座佢話唐氏檢查每名合資格孕婦都有包(hk resident),不過要早book,如果遲左就要做 ...
早D BOOK係自己打去醫院BOOK定係點架? 我登記完只係得第一次10 WEEKS檢查APPOINTMENT, 無幫我約OSCAR.

大宅

間間醫院唔同做法, 屯門区係去健康院登記,佢會留床位同比埋第一次產檢時間你,另外有份唐氏檢查資料同form,要自己去屯門醫院登記排期, 你要問番所屬健康院点做!oscar係一定有得做,睇下排唔排到早期咋!

別墅

bettybettylyp 發表於 14-10-10 14:16
間間醫院唔同做法, 屯門区係去健康院登記,佢會留床位同比埋第一次產檢時間你,另外有份唐氏檢查資料同form, ...
明白, 咁我打去問下先, 謝謝

男爵府

唔一定

首頁

尾頁

跳至