婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

99現在是住我地隔離屋苑,我同C6平日都好忙,99都有幫忙打點屋企,如買下日用品,拎衫去乾洗咁。今日C6同我講話佢同99有咁嘅諗法,佢問我意見。我其實不太想,原因係6299不易相處而且很挑剔。但C6話一齊住可慳返很多開支,99又可幫忙打點家事,還有遲些又可方便湊bb. 我未有b, 但都plan緊出年造人la...大家可否比d意見?

大宅

回覆:luckypigpigg 的帖子

你唔想米答唔想,結婚之前講唔會一起住

禁止訪問

回覆:今日C6 話想同99夾份買樓一齊住。

珍珠宮

唔想一定要直接講,住附近咪好囉,點解要一齊住?一齊住都無理由夾份買

輸入搜索內容

大宅

夾份 真係唔得
諗清楚

別墅

JM 睇開BK 的話都知有幾大穫,一定要 say NO

JessL  X 2  發表於 14-10-21 15:53
lovebabe111    發表於 14-10-13 11:46

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩, 真係要三思呀jm
正所謂一間屋唔可以有2個女主人, 如果真係同6299夾錢買, 你估99會唔會自動讓位比你做女主人呢?
但你又有份出錢既, 你又會唔會比99做女主人?
買樓唔同租樓, 好話唔好聽, touchwood住埋左先知夾唔埋, 你想飛甩99就難
除非你地已經斷六親, 否則到時又要賣樓分家, 阿姨媽姑姐肯定個個走黎鬧你不孝都得
仲有一個好實際問題, 你c6係咪獨子?
係獨子都還好, 如果仲有兄弟姐妹, 你咁樣夾份買, 即係要左99錢(在別人眼中)
將來6299百年歸老, 你要預埋為左爭產可能大家會反目成仇
後果真係可以好嚴重, 三思

子爵府

畀面勳章

一千萬個no

男爵府

唔好吖 寧食開眉粥 莫食愁眉飯 住埋一定大家都唔開心

瑩mama  agree!  發表於 14-10-21 15:19

大宅

三思丫JM ..

複式洋房

「相見好,同住難」,絕對是一句至理名言。

同住,是無底深淵,危險,勿試。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

住得近已經夠買同座得嗎?

大宅

努力搵住隔離既盤囉,我哥嫂都住我媽隔離屋,超正

男爵府

如果樓主都需要私人空間,亦覺得6299都唔易相處的話...我建議你要三思三思!

分享小小,我C6都曾經有講過話想賣咗我哋自己住緊層樓及6299層樓,用啲錢買一棟3層嘅村屋一齊住,我無正面拒絕佢,我只講咗一句<如果你係可以同你父母住,想當日你就唔使自己搬出嚟住啦,你自己諗下當日點解要自己搬出嚟住啦>...之後佢念頭就打消咗。

再過一排,佢又話想不如搬近啲6299(其實而家只係一程鐵路,加埋唔使10個站,半小時內到),我又話<如果你係想住番呢區,想當日你就唔會搵樓時都無考慮過6299住緊嗰區啦…你自己諗下而家住緊呢度方便啲定99住緊嗰度方便啲啦>...我C6念頭又再次打消了

gazette821    發表於 14-10-15 16:41

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

比我唔會 住隔離已好近,好多野都好方便了,無必要一齊住同一間屋,一齊住前你都唔想,一齊住後多數會都係唔願意,唔滿意都放大幾十倍。

琥珀宮

引用:99現在是住我地隔離屋苑,我同C6平日都好忙

原帖由 luckypigpigg 於 14-10-13 發表
99現在是住我地隔離屋苑,我同C6平日都好忙,99都有幫忙打點屋企,如買下日用品,拎衫去乾洗咁。今日C6同我 ...
而家兩間屋是租還是買的?邊個負責租金或供樓錢?

別墅

C6話想買村屋,一人一層咁。琴日我已經同佢講咗我嘅concern, 佢都冇即時回答。其實佢一路都覺得我打理家務麻麻,又話請工人我都唔識教工人做嘢同煮飯,如果99響度可打點下。但佢琴日提出呢樣嘢,我心裡已經唔開心了。

gazette821  咁叻佢唔自己做家務?  發表於 14-10-15 16:42

禁止訪問

引用:C6話想買村屋,一人一層咁。琴日我已經同佢

伯爵府

有好有唔好, 如6299 是挑剔的人, 有BB先再諗吧

大宅

熱血金章

意思:相見好,同住難!
叫埋外父外母,老爺奶奶,生仔生女,試下一齊住!唔係唔得,係各有各人生活習慣,即是新婚夫妻都要慢慢磨合!

首頁

尾頁

跳至