婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:C6話想買村屋,一人一層咁。琴日我已經同佢

原帖由 luckypigpigg 於 14-10-13 發表
C6話想買村屋,一人一層咁。琴日我已經同佢講咗我嘅concern, 佢都冇即時回答。其實佢一路都覺得我打理家務 ...
如果c6搵你同佢阿媽比,比咩都是你輸架啦,因為你唔係已經同佢住左幾十年既人吖麻。 加果佢覺得你家務唔得,咁咪一齊做,幫下手囉。除非你ftm,否則佢都有責任傘。

水晶宮

回覆:今日C6 話想同99夾份買樓一齊住。

住隔離屋苑仲唔夠近咩,仲要搬埋一齊

侯爵府

我的育兒心得勳章

no way!!

男爵府

回覆:luckypigpigg 的帖子

從來也沒有這想法
對佢地多一陣已經頂吾順

伯爵府

叫你老公返去食奶喇! 明明結左婚,又5係無能力,做咩要同阿媽住? 你同佢講, 我都想同返我阿媽住, 都係我阿媽做啲家務企理啲, 睇下佢會點? 男人都係自私!

別墅

相見好,同住難

水晶宮

如果相處到,真係一件好事來架.
慳唔少開支,又可以有人照應.
今日你生B,有人可以幫手湊,
日後老人家有唔舒服,你照顧佢亦方便些.

前題係第一句: 如果相處到.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

子華話:婆媳關係,係一種必然乃野嘅關係,三思,再三思 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

唔好為左慳錢, 以為好方便就一齊住.
以後間屋就全部你奶奶話事.
你會後悔莫及.
得不償失.
主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

luckypigpigg 發表於 14-10-13 09:24
C6話想買村屋,一人一層咁。琴日我已經同佢講咗我嘅concern, 佢都冇即時回答。其實佢一路都覺得我打理家務 ...
你老公意向已經好明顯想同佢亞媽一齊住.

主 賜 平 安

別墅

打死唔制!唔想後悔莫及!

珍珠宮

luckypigpigg 發表於 14-10-13 01:11
99現在是住我地隔離屋苑,我同C6平日都好忙,99都有幫忙打點屋企,如買下日用品,拎衫去乾洗咁。今日C6同我 ...
唔想就坦白拒絕。事關一答應左,第時頂唔順要搬,好多時要關係破裂先搬得走。

伯爵府

都係一句,三思而行呀!

入左局就好難走架啦!

如果你未來老公掛念未來6299,咪叫佢多返男家探望。

總之一屋不能有2位女主人,否則會…………

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

問返你C6, 如果調轉同你爹娘一齊住得唔得囉

男爵府

回覆:luckypigpigg 的帖子

唔好。大把例子比你睇!仲要知佢地挑剔喎,真係唔好呀

男爵府

回覆 luckypigpigg 的帖子

簡單一句. 你買左樓之後, 如果和99 相處有不妥的地方, 你有無能力自己和C6 搬走???
你看看婆媳版. 當有左BB 之後, 你99湊BB , 8成以上, 相處有問題 !!!

向壞一點地方看?你有無能力自己帶埋BB 搬出去?!
如果你有齊BACKUP , 便可以一齊住.

我就係結婚前, C6和99 一起買樓. 99 話幫手湊BB , (62走左十幾年). 99表面上好NICE.
但婚後2年, 我仲未有BB. 99 便單單打打. 出言侮辱. 找風水師回家擺陣, 在我床頭放'剪刀'
迫我飲'補湯', 仲直接問我[禽晚你地搞成怎樣?] .
我簡直被迫瘋了.

幸好, 我有自己事宜, 有能力,一邊供樓一邊租樓.

所以, 我唔會叫人'不要和99住', 但一定要有BACKUP (外家又好, 搬走又好). 為自己為小朋友想多步.

ivory0915  你99好變態   發表於 14-10-14 23:34
Mrscatcatfung  恐怖過見鬼!  發表於 14-10-14 17:05
方方媽媽    發表於 14-10-13 15:56

翡翠宮

緊係唔好一齊住,所謂相見好同住難,到時候有問題,係咪又要搬開住呢?

公爵府

咪搞 ! 第日反左面先搬走就煩LA ?

大宅

樓主!!!!3思呀!!!5好呀!!!!相處難同住更難!!!一齊左返唔到轉頭!!!我恨不得搬出去住呀!!!!!

大宅

叫你老公回去佢媽度住吧!

自己搬左出黎仲事事想搵阿媽幫手!老婆唔識,咪自己黎囉,兩個人一齊搞好頭家。

我老公就係啲咁既人,而家仲好享受畀佢阿媽照顧。雖然唔同住,但奶奶成日過來煮飯抹野,你未有小朋友唔知,一有就會覺得奶奶煩到嘔口。

首頁

尾頁

跳至