樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

求意見!
曾住開某屋苑,樓齡三十年樓下,搵左個較大單位價錢ok,但因有租客住緊無得睇樓! 會唔會無得睇樓就決定買呢?呢個情況,有咩要留意?

請多多指教!謝謝!

男爵府

回覆:大家點揀?

是否諗住大執,漏水都唔怕?

連租约比五成按揭,計埋租金收入,如樓宇用一個人名,有時反而仲過到壓力測試

清楚租约有打厘印,並有二個月租金按金揸手,希望租客唔好惡意破壞

連租约如不低過估價3-5%,我不會買

別墅

回覆:nobletree 的帖子

買黎自用! 成交後會交吉!

男爵府

引用:買黎自用! 成交後會交吉!

原帖由 鰻魚太太 於 14-10-14 發表
買黎自用! 成交後會交吉!
咁你要確認是真租客,定假租客

男爵府

引用:Quote:原帖由 鰻魚太太 於 14-10-14 發表買

原帖由 nobletree 於 14-10-14 發表
咁你要確認是真租客,定假租客
點確認呀?

子爵府

回覆:大家點揀?

可否叫租客影屋內相俾你睇?
或者你知單位座向,係樓下望下有無窗簾,似唔似有人住?
通常唔俾睇樓都可以叫價平過市價,如果你都預左大執,就無咩所謂。

伯爵府

自住樓我一定會揀有得睇既.
感覺呢樣野好奇怪, 萬一搬入去先覺得唔對路, 咁點算?

大宅

有睇開樓既都會知今時唔同往日,揾到自己理想的屋苑,仲要系理想的呎數,仲要有得睇樓,都幾難。

如果平市價超過十萬我會買,預左大執,租開俾人通常裝修麻麻。

男爵府

食得好勳章

回覆:null

我會買因價錢1定平其他平,自住預左會裝修所以無問題

別墅

引用:可否叫租客影屋內相俾你睇?或者你知單位座

原帖由 PandaRabbitttt 於 14-10-14 發表
可否叫租客影屋內相俾你睇?
或者你知單位座向,係樓下望下有無窗簾,似唔似有人住?
通常唔俾睇樓都可以叫 ...
阿地產經紀先生就係好大聲同我講,你係簽臨約咪幫你問價囉!話業主唔想俾租客知喎

阿地產經紀又唔confirm我個價同交吉期!我點去preapprove? 呢d暗盤係佢先有,我俾佢食住

今日同事提我,交吉期得九十日,如果佢想長d咁點算?????? 我係新手完全唔知點handle!

子爵府

引用:Quote:原帖由+PandaRabbitttt+於+14-10-14+

原帖由 鰻魚太太 於 14-10-14 發表
阿地產經紀先生就係好大聲同我講,你係簽臨約咪幫你問價囉!話業主唔想俾租客知喎

阿地產經紀又唔 ...
唉,我前一排睇樓都係agent/業主惡哂。
但你都要小心,唔好心急!
始終買樓係一個重要、長遠的決定!
成交期,應該係簽臨約時定,我買樓時個經紀幫我定2個月成交。最後我地按揭提早批左,就改早半個月成交。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:鰻魚太太 的帖子

先搞清楚是:
1. 連約賣?你只可按5成
2. 因為有租客所以冇樓睇,但會交吉? 要考慮如果佢叫唔走個租客,有手尾

子爵府

引用:先搞清楚是:1.+連約賣?你只可按5成2.+因

原帖由 5R2H 於 14-10-14 發表
先搞清楚是:
1. 連約賣?你只可按5成
2. 因為有租客所以冇樓睇,但會交吉? 要考慮如果佢叫唔走個租客,有 ...
想請教,如果叫唔走租客,係咪賣家要賠訂?(如果已經簽左臨約)

複式洋房

回覆:PandaRabbitttt 的帖子

係 只要約上寫明成交日交吉 賣交做唔到便是毁約 簽約時睇清楚條款

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+5R2H+於+14-10-14+發表先搞清

原帖由 PandaRabbitttt 於 14-10-14 發表
想請教,如果叫唔走租客,係咪賣家要賠訂?(如果已經簽左臨約)
如果交吉但租客唔肯走,理論上賣方成交唔到,但去到呢一步已經簽左正式合約,係必買必賣,最壞情況係要打官司追討,咁就有排搞及涉及訟費,理論上賣方要賠,但買方追唔追到係另一回事。以上只係最壞情況,或者賣方會順利請走個租客,但你要take risk

子爵府

引用:Quote:原帖由+PandaRabbitttt+於+14-10-14+

原帖由 5R2H 於 14-10-15 發表
如果交吉但租客唔肯走,理論上賣方成交唔到,但去到呢一步已經簽左正式合約,係必買必賣,最壞情況係要打官 ...
謝謝解答!
而家先知呢個情況,原來買方都有可能損失。
事緣之前,我的身分係租客。
原本死約到11月,業主8月頭賣左層樓,講好係11月交吉。但簽左臨約後,買家突然話一定要9月尾成交到。
業主唯有求我幫幫忙,早些搬。
最後我就9月尾搬走,佢賠返1個月多些的租金俾我。

子爵府

回覆:PandaRabbitttt 的帖子

完美既結局

首頁

尾頁

跳至