在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

又想夜晚煮飯。
你地點安排?
家務又幾時做?

我十幾年未返個全職啦!
有d迷惘。

大宅

回覆:全職 mama 。冇工人。冇人幫。。

請鐘點執屋,兩星期一次。

放工我接個女放學,另一半煮飯。

珍珠宮

阿仔10.5個月大,番育嬰園,我地大多數食飯盒,阿仔訓左我先做家務,家務好求其

伯爵府

之前我都係在職媽咪,果時要我照顧的病患長者走左後,我已無咩動力日日煮飯,不過為左小朋友健康,我會一次過買幾天既菜放雪櫃,再係超市買整好一份份既肉,又會買下水餃,有時都買瓜類魚肉滾湯,同買定魚放雪櫃想滾湯就拎出來,平日都有一晚買飯盒。家務做最基本,洗衫晾衫洗碗接衫執下野,有時掃下地,有d唔影響日常生活既家務留待放假做。

伯爵府

朝早6點半起身,開定機洗衫,煮早餐,叫醒2個細,阿仔7點3自己返學,阿女7點9上校車。我就浪埋衫8點半出門口。午餐快快食, 洽30分鐘。下午準時收工。趕去補習社湊女。快快買送。1邊做家務,1邊睇功課,阿女練琴。通常8點半開飯,老公洗碗我拖地熨衫,10點氹水瞓,同個仔傾陣計,最近呢,11點揸車去支持學生,有時阿仔跟埋嚟,2母子紅日就瞓街做義工~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 VV媽 的帖子

樓主:
見你TOPIC 打全職媽媽, 我以為你轉FTM呢~
你係咪本身係FTM/ 做緊PT, E+要返份全職工呀?

全職媽媽= 係指FTM , 職務就係家務,湊細路
在職媽媽 = 有份工返既媽媽
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

咁就會辛苦D,夜晚落班嘅時候做家務,或者請個鐘點過嚟幫下手

大宅

BK Milk勳章

朝早起身洗衫,煮早餐俾阿仔食,有時會煲定湯,在佢食早餐時自己刷牙洗臉換衫,跟住同佢屙臭臭,晾衫,講個故事,幫佢換衫去奶奶家(今年返學下午k1)。 中午食飯時間自己快食,跟住買餸,放工接阿仔放學,返屋企煮飯,同佢沖涼,食飯,洗碗,臨瞓再同佢刷牙講下故事傾下計,等佢瞓左就做下家務,收衫等……洗廁所之類就等星期六日先做。
日日如是,好似同時間競賽咁…

首頁

尾頁

跳至