烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

請問有咩方法可以好似街食果d咁,好鬆軟
我成日煎豬扒 已經拍下佢,都唔得,
請問係咪加肉鬆粉會好好多?
多謝解答

大宅

引用:請問有咩方法可以好似街食果d咁,好鬆軟我成

原帖由 coffeejoeybb 於 14-10-18 發表
餣嘅時候有冇加水呀?
加水會滑好多架!
你下次試下丫

子爵府

熱血金章

回覆:點解我煎,炒,蒸,d肉都好鞋

同意,加些少水。但你買瘦肉定梅頭?吾同部位既肉都會影響口感。

男爵府

引用:請問有咩方法可以好似街食果d咁,好鬆軟我成

原帖由 coffeejoeybb 於 14-10-18 發表
街果啲落左鬆肉粉(我理解係同梳打粉一樣)
肉既質地要睇部位,醃既份量,時間等有關係

以上有錯請指正

男爵府

醃個陣要加少少水同適量生粉
如果我無落或者落少左生粉,男人就會投訴架喇

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

鍾太2009 發表於 14-10-18 11:08
同意,加些少水。但你買瘦肉定梅頭?吾同部位既肉都會影響口感。
要買咩位好? 我奶奶話買"肉心", 試過去豬肉檔人地唔知我UP咩

子爵府

熱血金章

引用:Quote:鍾太2009+發表於+14-10-18+11:08+同

原帖由 tofulo 於 14-10-30 發表
要買咩位好? 我奶奶話買"肉心", 試過去豬肉檔人地唔知我UP咩
「肉心」真係無聽過
咩部位丫⋯⋯我通常買「柳妹」,steam 同炒都用得,好淋。

伯爵府

回覆:coffeejoeybb 的帖子

通常買D連住骨既豬扒,係豬扒邊位(每隔一吋距離)用較剪約半cm,這樣煎時唔會向內縮,醃肉時加入小許水,有人會加一些木瓜蓉或奇異果蓉醃,因為水果含有果酸可以令肉更林

伯爵府

買柳梅煎炒蒸最林, 唔會鞋

醃時最好加多DD生粉同水, 有助肉質變軟

象牙宮

cantonese :
梅頭 / 柳妹

or 直說 用處 蒸/ 炒/ ...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

多謝晒你地,好感動!因為我煮親肉都好難食

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

coffeejoeybb 發表於 14-10-18 09:42

唔好加鬆肉粉, 食得多都唔好.
我買水柳(水'月展')來煎,炒,蒸都唔會鞋. 水柳亦可切厚D當豬扒,就算煎過火都唔會鞋.

綽盈媽咪 ;-)

子爵府

加水,加多d,你會見到d肉吸晒d水,吸到吸唔到就差不多,我炒牛肉豬肉都係咁,唔鞋

首頁

尾頁

跳至