懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問bb幾個月開始副食 同埋應該一開始食咩先呢?的係第二胎 但唔記得哂。。。

每天都要感恩 感謝主 讚美主
回覆 eliz_mum 的帖子

您好eliz_mum ,六個月大BB可以開始引入固體食物,媽媽要因應BB吞嚥和腸道消化能力去慢慢將米糊或且粥仔分量遞增,一般黎講如果BB食到一碗BB分量既固體 (糊仔或粥仔)就可以取代到一餐奶。另外,亦都可以慢慢引入生果:蘋果﹑香蕉﹑雪梨蓉作小食。記得係餐與餐之間俾多D水分BB補充呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

多謝回覆Angela 但我見話4個月都可以開始食副食呢

每天都要感恩 感謝主 讚美主

大宅

咁係咪如果仲係全日飲奶的BB, 不用額外再餵水比BB飲? 因為BB現在得3個月多D, 但有時BB喊又唔夠鐘食奶, 奶奶就餵BB飲水, 我叫唔好, 奶已有水, BB胃又細, 飲左水填左D位, 只會令BB無餵口飲奶變得無營養, 佢又唔聽, 話食少少幾淡無問題

回覆 eliz_mum 的帖子

書本上一般會建議六個月大BB開始食固體,如果想為四個月BB開始食固體食物,媽媽引入新既食物時就要更加小心謹慎,要因應BB既吞嚥能力/消化能力去衡量適當時 間引入新既固體食物,而每次引入新既食物時最好連續三日咁食,然後慢慢增加分量,新鮮/時令/唔同種類/ 容易消化既食材例如:胡蘿蔔、薯仔、南瓜、番薯、菜葉、水果蓉! 仲要記住要俾BB補充多點水分呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至